UPDATE Gruparea jihadistă Al-Mourabitoune revendică răpirea românului în Burkina Faso

Ultima actualizare:

    Mesajul audio a fost transmis de Al-Akhbar (foto:gandul.info)
Mesajul audio a fost transmis de Al-Akhbar (foto:gandul.info)

Gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune afirmă într-o înregistrare audio, difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar că-l deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie, potrivit Mediafax.

UPDATE. Ministrul de Externe Bogdan Aurescu, aflat la Bruxelles, se întoarce, marţi, de urgenţă în ţară, în urma informaţiilor apărute în presă despre românul răpit în Burkina Faso, potrivit Mediafax.

UPDATE.„Autoritățile române competente, reprezentate în Celula de criză interinstituțională convocată de MAE după răpire, verifică în regim de urgență veridicitatea informațiilor prezentate în știrea de presă, inclusiv a mesajului audio. Celula de criză interinstituțională convocată de MAE (din care mai fac parte SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială) lucrează în permanență pentru gestionarea situației”, precizează Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă.

Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.

Afirmând că vorbeşte în numele lui „Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune”, autorul acestei înregistrări audio în arabă „îndeamnă Guvernul român să acorde o atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deţinut de către grupare”.

„Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorţii ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-şi elibereze cetăţeanul”, adaugă el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucureştiul.

Iulian Gherguț a fost răpit în 4 aprilie
Iulian Gherguț a fost răpit în 4 aprilie

Iulian Gherguț (39 de ani), ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit în 4 aprilie de către persoane înarmate care purtau turbane, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile.

Înregistrarea difuzată de Al-Akhbar, care transmite frecvent revendicări jihadiste, se încheie cu o reiterare a jurmântului de credinţă faţă de reţeaua teroristă Statul Islamic (SI), prestat săptămâna trecută în numele grupării salafiste Al-Mourabitoune de către Adnan Abou Walid Sahraoui şi dezminţit imediat într-un comunicat atribuit lui Mokhtar Belmokhtar.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net