„Gripa lui Ceaușescu” din 1971. Au fost infectați aproape 14.000 de români

ceausescu-epidemie-gripa-1971.jpg

Nicolae Ceausescu a musamalizat gravitatea situatiei cauzate de epidemia de gripa din toamna anului 1971
Nicolae Ceaușescu a mușamalizat gravitatea situației cauzate de epidemia de gripă din toamna anului 1971
Foto: Fototeca online a comunismului românesc

Nici „epoca Ceaușescu” nu a fost ocolită de epidemii puternice, generate de tot felul de boli. Dar, probabil, cea mai puternică a fost cea de gripă, din toamna anului 1971. Ea a afectat aproape 14.000 de români, dar numărul lor probabil a fost mult mai mare, câtă vreme Ceaușescu a ținut „la secret” multe raportări, iar cauza deceselor a fost trecută la rubric „infarct”. În toată lumea, pandemia a făcut peste 1.000.000 de victime, numărul celor din România nefiind cunoscut.

În 1968, o pandemie puternică de gripă pleacă la drum din Hong Kong. De aici ajunge în Singapore și Vietnam. Era în plină desfășurare războiul din Vietnam, astfel că mulți militar din trupele americane implicate în conflict o duc pe teritoriul SUA, scrie a1.ro. În 1970, 12 state ale SUA se mai aflau, încă, în carantină. Nu durează mult și gripa „trece Atlanticul” și, în 1971, o găsim în Europa. Elveția și Finlanda anunță primele cazuri în august. În Ungaria, din 1 septembrie până la finele anului vor exista 500.000 de persoane contagiate. Țara noastră este lovită în primele zile ale lui septembrie 1971, în centrul ei, în județele Sibiu și Brașov. 

Interesant, totuși, este faptul că, în vara lui 1971, Nicolae Ceaușescu face faimoasele lui vizite în Asia, între 1 și 24 iunie, fiind primit în China, Coreea de Nord, Mongolia și Vietnam. Cine știe dacă nu cumva chiar membri ai delegației române au adus virusul la întoarcerea în țară? Pentru că în România, dar și în Polonia, au mai existat două ”valuri” anterioare, cele din '68-'69 și '69-'70 autoritățile nu se sperie, la început. Numai că vorbim despre un alt tip de gripă: se formase dintr-o tulpină H3N2 a virusului gripei A, descendentă din H2N2 prin schimbare antigenic.

ceausescu-vietnam.jpg

In iunie 1971, cu doar cateva luni ca gripa sa loveasca Romania, cuplul Ceausescu vizita Vietnamul, unul dintre focarele pandemiei
În iunie 1971, cu doar câteva luni ca gripa să lovească România, cuplul Ceaușescu vizita Vietnamul, unul dintre focarele pandemiei
Foto: Fototeca online a comunismului românesc

Cauza multor decese a fost trecută de autorități la rubrica „infarct”

În numai câteva zile, pandemia venită din Ungaria cuprinde toată România, dar și o mare parte din Bulgaria. Pe 15 septembrie, la Iași se consemnează, deja, 405 cazuri, dintre care 34 de copilași între 0 și patru ani. Avansează incredibil! Conform a1.ro, în octombrie 1971, numai în județul Iași sunt înregistrate 5.238 de cazuri. La București, vârful epidemiei are loc pe 20 octombrie, în timp ce în Moldova, a doua săptămână din luna noiembrie, 8-14, cu 3.725 de cazuri. Cea mai afectată zonă este cea a Moldovei, mai ales Iașiul, cu peste 4.000 de czuri în doar o săptămână.. Din septembrie până pe 30 noiembrie 1971 vorbim, oficial, despre 13.525 de persoane ajunse la spital cu gripă, multe dintre acestea internate. Virusul lovește toate categoriole de vârstă din regiune: 1.808 copilași cu vârste între 0 și 4 ani, 2.611 între 5 și 14 ani, 9.106 peste 15 ani. 

Ca și în cazul epidemiei de coronavirus, bătrânii sunt cei mai afectați. Nicolae Ceaușescu mușamalizează totul, morții sunt trecuți la ”infarct”, dar Organizația Mondială a Sănătății păstrează datele în arhiva sa, conform a1.ro. La nivelul întregului glob, s-au înregistrat peste un milion de decese. Pandemia pierde din forță la finele lui 1971, deși cazuri răzlețe aveau să fie notate până în primăvara lui 1972. Dar numărul deceselor din România nu va fi cunoscut niciodată din cauza falsificării cauzelor multor decese din acea perioadă.

Loading...

Citește și

  • Nicolae Ceausescu, impreuna cu parintii sai - Andruta si Alexandrina - si sotia lui, Elena, la scurta vreme dupa ce a ajuns in fruntea PCR si a tarii

    La 26 ianuarie, Nicolae Ceaușescu, fostul lider comunist al României, ar fi împlinit 102 ani. Dintr-un copil cu patru clase, a ajuns un adevărat „rege” peste o țară întreagă, beneficiind și de ascensiunea în cadrul sistemului comunist, dar și de o șiretenie, o inteligență speculativă ce i-a permis, cel puțin până în perioada dezastruoasă din anii 80 și căderea sângeroasă din decembrie 1989, să fie considerat unul dintre politicienii abili ai lumii. Se știu multe despre viața lui, dar vă propunem să aflați și amănunte poate mai puțin cunoscute din destinul celui care a condus România timp de aproape 25 de ani.

  • Gheorghe Apostol (primul din stanga) si Nicolae Ceausescu (primul din dreapta), la 30 august 1944, au fost printre comunistii care au intampinat Armata Rosie la intrarea ei în Bucuresti

    Dacă la moartea lui Gh. Gheorghiu-Dej, în 19 martie 1965, lucrurile s-ar fi petrecut conform dorinţei acestuia, Gheorghe Apostol ar fi trebuit să-i devină urmaş la conducerea PCR și, implicit, a țării. Ambiţia lui Nicolae Ceauşescu şi calculele altor “grei” ai partidului, în frunte cu Ion Gheorghe Maurer, au schimbat, însă, destinul ţării. Ceauşescu a preluat conducerea, în timp ce, după 1969, Apostol a fost marginalizat şi îndepărtat din sfera puterii. Dar i-a supraviețuit lui Ceaușescu încă două decenii, murind în 2010, la vârsta de 97 de ani.

  • Jandarmii și polițiștii verifică dacă oamenii care ies pe stradă au adeverințele la ei

    Declarația pe proprie răspundere, pe care suntem obligați să o avem atunci când ieșim din casă, s-a schimbat. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, aceasta a fost simplificată în privința datelor care necesită a fi completate.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1