Grindina a făcut ravagii! S-a ales praful de faimoşii cartofi de Lunguleţu

Ultima actualizare:

    “Vrejul este retezat”, spune necăjit Marius, agricultor din LunguleţuFoto: "Adevărul"
“Vrejul este retezat”, spune necăjit Marius, agricultor din LunguleţuFoto: "Adevărul"

Dezastru pentru sătenii din comuna dâmboviţeană Lunguleţu! Agricultorii şi-au pus duminică mâinile în cap, după cea mai distrugătoare grindină din ultimii zece ani. Nu doar celebrul cartof de Lunguleţu a avut de suferit în urma fenomenului meteorologic. Grindina a măcinat şi culturile de varză, dovlecei, ceapă sau pepeni.

Fluieră a pagubă! Sătenii din Lunguleţu se văd nevoiţi să o ia de la capăt cu muncile agricole, după ce o ploaie cu grindină, de numai o jumătate de oră, le-a distrus, în proporţie de peste 60%, culturile de cartofi. La alte culturi, varză, ceapă sau pepeni, dauna este totală, iar agricultorii se apucă din nou de însămânţat. Necăjiţi, oamenii spun că nici măcar jumătate din investiţie nu va fi recuperată. “Eu am stropit ceapa de vreo trei ori până acum. Am dat şi împotriva manei, şi împotriva dăunătorilor. Ceapa nu mai poate fi recuperată. Nici pentru consum propriu n-o mai pot folosi. O s-o scot şi o să pun varză din nou”, oftează unul dintre localnici.  

Aşa arată hectare întregi cultivate cu ceapă
Aşa arată hectare întregi cultivate cu ceapă

În total, s-a ales praful de aproximativ 50 de hectare de culturi agricole. “Cartofii sunt măcinaţi. Au căzut bucăţi de gheaţă cât o nucă. Aici, planta de cartof avea o jumătate de metru înălţime. Vrejul este retezat”, se plânge Marius, agricultor din Lunguleţu. Nea Gică, un alt săten din zonă, nu mai are putere să vorbească. “Pe terenul meu, la cartofi e o daună de 80%. La varză e daună de 100%. Eu am trei hectare cultivate. Nici jumătate de investiţie nu cred că mai scot”, îngaimă omul.  

“Grindina a făcut prăpăd la noi în localitate. Culturile au fost distruse. Localnicii sunt terminaţi”, se lamentează Vlad Ion, primarul din Lunguleţu. “Am făcut plângeri la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi la Prefectură, iar cei resposabili vor veni la faţa locului pentru a evalua situaţia”, adaugă edilul.

Într-un an normal, fără fenomene meteo extreme, de pe un hectar se recoltează, la Lunguleţu, 30 de tone de cartofi. Acum, după căderile de grindină, abia se vor recolta, probabil, 20 de tone la un hectar, spun agricultorii. Dezastrul din comuna dâmboviţeană va creşte, mai mult ca sigur, preţul cartofilor la tarabă.

Click! spune

În comuna Lunguleţu, renumită în toată ţara, sunt cultivate cu cartofi peste 3.000 de hectare, iar producţia anuală sare de 750.000 de tone. Bazinul legumicol aprovizionează cu cartofi Capitala şi judeţele din sudul ţării.

Vezi video şi mai multe imagini pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
ungaria romania colaj pexels jpg
gustav klimt jpg
cafea jpg
renovare apartament jpg
WhatsApp Image 2024 04 24 at 10 52 03 jpeg
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net