Grevă la CFR. 19 trenuri au fost anulate

tren-blocat-pe_sine.jpg

Sute de călători au fost afectați de problemele pe calea ferată
foto: captura Facebook
Citeste tot despre: 

Este grevă de amploare la CFR. 19 trenuri au fost anulate după ce angajaţii care se ocupau de mentenanţă au încetat lucrul, din cauză că CFR Călători ar fi refuzat să încheie un nou contract de mentenanță cu compania la care lucrează.

Peste 1.300 de angajaţi din cadrul depourilor au intrat în grevă, joi dimineaţă. CFR Călători nu a mai prelungit contractul de mentenanţă cu firma SCRL, expirat pe 31 decembrie 2019, unde sunt angajaţi,  potrivit digi 24.  Ei spun că ar putea fi transferaţi către CFR şi astfel le-ar fi micşorate salariile.  

Cel puţin 19 trenuri sunt anulate. Sunt afectate garnituri din București, Cluj, Iași, Timișoara, Galați, Ploiești, Satu Mare, Sibiu și Galați.

Protestele sunt în 12 depouri. 

Reprezentanţii sindicatelor spun că problema se va remedia în cursul acestei zile.

Reacţia sindicaliştilor la greva de la CFR

Sindicaliştii mai spun că se vrea falimentarea intenţionată a companiei care asigură mentenanţa pentru a împiedica angajaţii să-şi recupereze salariile restante.

„Vechiul contract de mentenanță între CFR Călători și SCRL a expirat în data de 31 decembrie 2019. Deși nu au existat diferențe majore pe plata, pe valoarea financiară a contractului, CFR nu a dorit să mai semneze contractul, trecând la înființarea unor puncte paralele de lucru, fapt care ar duce la falimentarea intenționată a SCRL Brașov. Salariații SCLR, în număr de 1.500 de angajați, au drepturi restante de recuperat, iar falimentarea intenționată ar împiedica salariații SCRL să recupereze drepturile financiare restante”, explică Ghiță Nicolae, lider de sindicat SCLR, potrivit Digi 24.

Şi Ionel Savin, prim vicepreşedintele Sindicatului Naţional Solidaritatea 2012, a spus, de asemenea, la începutul anului că CFR încearcă „o falimentare mascată” a SCRL. Cele patru puncte preluate de CFR Călători sunt: Medgidia, Sighet, Piatra Olt şi Oraviţa. De asemenea, Savin a precizat că CFR Călători a încercat să inducă ideea că aceste cheltuieli au crescut din cauza SCRL, motivul real fiind "deciziile luate de managerii transportatorului public feroviar de călători".

Cum poţi afla în timp real dacă trenul tău are întârziere

Greva de la CFR a dat peste cap nu numai circulaţia feroviară din România ci şi programul multor călători care se bazau pe acest mijloc de transport. Mulţi au laut cu asalt ghişeele de informaţii din gări, iar alţii, fără să se informeze au ajuns să aştepte ore în şir pe peroane. Iată cum poţi afla în timp real dacă trenul tău are întârziere:

CFR a pus la dispoziţia călătorii platforme on-line uşor accesibile:

trenul-meu.jpg

Aici poţi afla dacă trenul tău circulă sau nu
Aici poţi afla dacă trenul tău circulă sau nu
Foto: captura CFR Călători

1. Trenul meu – obţineţi informaţii despre trenurile aflate în circulaţie. Scrieţi numărul trenului în câmpul aferent şi apăsaţi butonul “Informaţii tren”.

cemere-web-cfr.jpg

Aici poţi vedea tabelele din principalel staţii CFR din ţară
Aici poţi vedea tabelele din principalel staţii CFR din ţară
Foto: captura CFR Călători

 

2. Camere web – puteţi vedea imagini ale tabelelor de sosiri/plecări din unele staţii mari (exemplu: Bucureşti Nord, Braşov, Craiova, Timişoara Nord, Iaşi).

De asemenea, puteţi intra pe mersultrenurilor.infofer.ro unde , în funcţie de locul de plecare şi destinaţie poţi afla ce trenuri circulă şi ce întârzieri au.

 

Ştire în curs de actualizare.

 

Loading...