De ce au murit și cei teferi la Colectiv? Explicaţia chimiştilor

spectacol_foc_colectiv1.jpg

spectacol foc colectiv
Aerul din clubul în flăcări conținea cianură
captură video

Poate multe victime, decedați sau în stare gravă, din carnagiul de la Clubul Colectiv ar fi fost salvați. ”Dacă medicii ar fi știut ce au respirat tinerii din club, le-ar fi putut administra un antidot”, spune profesorul universitar Ecaterina Andronescu, specialist în chimie organică.

Câteva zeci de tineri reușiseră să iasă din ”clubul morții”, dar s-au întors în Infern ca să ajute și pe alții să scape din incendiul mistuitor. Au căzut ca muștele, fără ca cineva să înțeleagă de ce. Se credea că au inhalat aer fierbinte și funingine, dar a fost cu mult mai rău.

Adevărul a fost aflat de o echipă de chimişti de la Univeristatea Politehnică. Aceștia au analizat gazul rezultat prin arderea buretelui cu care erau căptuşiţi stâlpii şi tavanul din Colectiv, depistând un gaz foarte toxic - monoxid de carbon, acid cianhidric, acid clorhidirc, monoxid şi dioxid de azot, dar și substanțe inflamabile.

ecaterina-andronescu.jpg

ecaterina andronescu profesor rector politehnica
Ecaterina Andronescu ne-a explicat ce conținea aerul din ”clubul morții”

”Am ars o bucată de burete în instalaţii speciale din Universitate, apoi am analizat gazul rezultat în urma arderii. Vă spun sincer, a ieșit un fum roșu, ca de la furnalele combinatelor chimice. Ne-am şocat, nu ne-am imaginat să găsim atât de multe substanţe toxice, puternice la un loc. Am constatat că ponderea cea mai mare era a monoxidului de carbon, care leagă de hemoglobina din sânge şi care omoară fără să simţi. Apoi, acidul cianhidric care prin descompunere formează cianurile, otrăvuri foarte puternice. Monoxidul şi dioxidul de azot sunt alţi produşi foarte toxici”, a explicat pentru Click! profesorul universitar Ecaterina Andronescu, specialist în chimie organică.

Experții au mai decoperit că în gazul inhalat de victimele din Clubul Colectiv mai erau acid clorhidric şi doi solvenţi foarte toxici, toluen şi xilen, substanțe infamabile, cu care este posibil să fi fost spălat buretele cu care erau căptuşiţi stâlpii şi tavanul din local.

”De aceea au murit foarte mulţi. Au fost unele persoane care au ieşit afară din club, se simţeau bine, au intrat în club să ajute alţi oamni, dar nu s-au mai întors. Pentru că înăuntru s-au intoxicat cu monoxid de carbon, din care cauză mori fără simptome, pe loc”, a mai explicat pentru Click! Ecaterina Andronescu.

Aerul din clubul Colectiv conținea o combinație de otrăvuri greu de imaginat care a cauzat intoxicație și arsuri cum medici cu o îndelungată experiență nu au mai văzut, au spus şi medicii Ioan Lascăr și Dan Enescu, citați de Mediafax.

Loading...

Citește și

  • cine este a 32 a victima a incendiului din clubul colectiv

    Bilanțul persoanelor care și-au pierdut viața în incendiul de la clubul Colectiv, de vineri, 30 octombrie, a crescut marți. Din păcate, Andreea Chiriac (28 de ani), internată cu arsuri grave la Spitalul pantelimon din București, a pierdut lupta pentru viață. Ea este a 32-a victimă a incendiului din clubul Colectiv.

  • A plecat eroul la ceruri! Într-o mare de lacrimi, Claudiu Petre a fost condus, marţi (3 noiembrie), pe ultimul drum. Prietenii şi familia i-au spus adio celui care a salvat vieţi, dar la schimb a primit moarte. Alţi opt tineri arşi de vii au fost înmormântaţi în oraşele natale.

  • incendiu club colectiv

    O nouă imagine din clubul Colectiv arată starea tavanului imediat după ce focul izbucnit vineri, 30 octombrie, de la una din artificiile folosite de organizatori, s-a întins de pe stâlpul de susținere. Bilanțul tragediei din Colectiv numără în acest moment 32 de morți și 130 de persoane internate în stare gravă în spitalele din București.

  • Unul dintre cei mai respectaţi muzicieni din România, Adi Despot s-a aflat vineri seară, 30 octombrie, în clubul Colectiv, când s-a produs tragedia în urma căreia 32 de persoane au murit şi alte 130 de persoane sunt rănite în spitalele din Capitală. Adi Despot le-a explicat procurorilor ce s-a întâmplat în acea seară blestemată.