De ce au murit și cei teferi la Colectiv? Explicaţia chimiştilor

Ultima actualizare:
Ecaterina Andronescu ne-a explicat ce conținea aerul din ”clubul morții”
Ecaterina Andronescu ne-a explicat ce conținea aerul din ”clubul morții”

Poate multe victime, decedați sau în stare gravă, din carnagiul de la Clubul Colectiv ar fi fost salvați. ”Dacă medicii ar fi știut ce au respirat tinerii din club, le-ar fi putut administra un antidot”, spune profesorul universitar Ecaterina Andronescu, specialist în chimie organică.

Câteva zeci de tineri reușiseră să iasă din ”clubul morții”, dar s-au întors în Infern ca să ajute și pe alții să scape din incendiul mistuitor. Au căzut ca muștele, fără ca cineva să înțeleagă de ce. Se credea că au inhalat aer fierbinte și funingine, dar a fost cu mult mai rău.

Adevărul a fost aflat de o echipă de chimişti de la Univeristatea Politehnică. Aceștia au analizat gazul rezultat prin arderea buretelui cu care erau căptuşiţi stâlpii şi tavanul din Colectiv, depistând un gaz foarte toxic - monoxid de carbon, acid cianhidric, acid clorhidirc, monoxid şi dioxid de azot, dar și substanțe inflamabile.


    Ecaterina Andronescu ne-a explicat ce conținea aerul din ”clubul morții”
Ecaterina Andronescu ne-a explicat ce conținea aerul din ”clubul morții”

”Am ars o bucată de burete în instalaţii speciale din Universitate, apoi am analizat gazul rezultat în urma arderii. Vă spun sincer, a ieșit un fum roșu, ca de la furnalele combinatelor chimice. Ne-am şocat, nu ne-am imaginat să găsim atât de multe substanţe toxice, puternice la un loc. Am constatat că ponderea cea mai mare era a monoxidului de carbon, care leagă de hemoglobina din sânge şi care omoară fără să simţi. Apoi, acidul cianhidric care prin descompunere formează cianurile, otrăvuri foarte puternice. Monoxidul şi dioxidul de azot sunt alţi produşi foarte toxici”, a explicat pentru Click! profesorul universitar Ecaterina Andronescu, specialist în chimie organică.

Experții au mai decoperit că în gazul inhalat de victimele din Clubul Colectiv mai erau acid clorhidric şi doi solvenţi foarte toxici, toluen şi xilen, substanțe infamabile, cu care este posibil să fi fost spălat buretele cu care erau căptuşiţi stâlpii şi tavanul din local.

”De aceea au murit foarte mulţi. Au fost unele persoane care au ieşit afară din club, se simţeau bine, au intrat în club să ajute alţi oamni, dar nu s-au mai întors. Pentru că înăuntru s-au intoxicat cu monoxid de carbon, din care cauză mori fără simptome, pe loc”, a mai explicat pentru Click! Ecaterina Andronescu.

Aerul din clubul Colectiv conținea o combinație de otrăvuri greu de imaginat care a cauzat intoxicație și arsuri cum medici cu o îndelungată experiență nu au mai văzut, au spus şi medicii Ioan Lascăr și Dan Enescu, citați de Mediafax.

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net