Gravidele ar trebui să evite călătoriile în aceste țări

Ultima actualizare:

    Virusul Zika este transmis de țânțarii Aedes aegypti
Virusul Zika este transmis de țânțarii Aedes aegypti

Începe carnavalul de la Rio și peste câteva luni începe Olimpiada în același oraș. Virusul Zika a îmbolnăvit deja mii de persoane în America de Sud și a pătruns și în Europa. Mai ales gravidele sunt sfătuite să evite călătoriile în țările unde sunt cazuri de îmbolnăvire.

Brazilia, Columbia, Salvador, Panama Republica Capul Verde, Martinica, Haiti, Surinam, Guyana Franceză, Guadelupa, Martinica, Saint-Martin (Caraibe), Marea Britanie, Danemarca, Elveția, Portugalia și Olanda. Sunt țări unde se răspândește cu repeziciune virusul Zika, o boală fără tratament.O maladie fără leac a început să se răspândească din America de Sud și a ajuns și în Europa. Din pricina acestei boli, copiii se nasc cu capul prea mic, de aceea Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă evitarea zonelor unde există țânțari.De vină pentru boală -care nu are tratament în acest moment- este virusul Zika, care este transmis  asociat cu nasterea copiilor cu microcefalie, a ajuns si pe continentul nostru. Pentru aceasta boala nu exista vaccin sau tratament.

Virusul este transmis de țânțarul Aedes aegypti și a fost descoperit în 21 de țări din America Latină. Epidemii s-au înregistrat mai ales în Brazilia, Columbia, Salvador, Panama și Republica Capul Verde.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), virusul se transmite prin sânge și prin sex, iar cea mai eficientă metodă de prevenție constă în evitarea zonelor în care există mulți țânțari, folosirea de substanțe contra înțepăturilor acestor insecte și a paturilor dotate cu plase contra țânțarilor.

În Brazilia, țara cea mai afectată de Zika, au fost depistate 3.900 de cazuri de microcefalie la nou-născuți. OMS a declarat luni că „nu a fost încă stabilită o legătură de tip cauză-efect între infectarea cu Zika în timpul sarcinii și microcefalia la nou-născuți”, dar a subliniat că există dovezi foarte îngrijorătoare. În Columbia a fost decretat nivel maxim de alertă.

Pericolul cel mai mare este pentru femeile însărcinate. Dacă sunt infectate, virusul poate fi transmis la bebeluș, care se poate naște cu malformatii congenitale, în special cu un creier anormal dezvoltat.

Cu o săptămână înaintea carnavalului de la Rio și opt luni înaintea Olimpiadei găzduita de același oraș, autoritățile braziliene au mobilizat 250.000 de oameni în încercare de a distruge focarele de țânțari.

Maladia a ajuns și în Europa

În Danemarca, virusul a fost depistat la un tânăr care a călătorit în America de Sud și Centrală, iar în Elveția au fost raportate două cazuri la persoane care s-au întors din Haiti și Columbia. Britanicii au anunțat trei cazuri la persoane care au călătorit în Columbia, Surinam și Guyana, iar Olanda a raportat zece cazuri. Și Portugalia a raportat patru cazuri, la persane care s-au întors din Brazilia. În Franța nu au fost depitate cazuri de îmbolnăvire, dar autoritățile au menționat cazuri de infecții contractate la domiciliu în insulele Guadelupa, Martinica și Saint-Martin din Caraibe. Pe litoralul Guyanei Franceze (America de Sud) sunt confirmate 45 de cazuri și 160 de suspiciuni.

OMS a informat luni, 25 ianuarie, că virusul se răspândește cu repeziciune și că este un motiv serios de îngrijorare. Specialiștii OMS estimează că maladia s-ar putea extinde pe tot continentul america, mai puțin Canada și Chile unde prezența țânțarilor nu este mare.

Maladia a apărut acum 69 de ani

Virusul se numește Zika de la o pădure din Uganda, unde a fost semnalat prima data în 1947 și se transmite prin întepătura țânțarului tigru. Nu există tratament pentru boala pe care o provoacă și nici vaccin. Se pot trata doar simptomele, similare cu cele de la gripă, dar specialiștii OMS spun că virusul se extinde mult mai rapid decât până acum.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net