Grăbiți-vă! Mai aveți două zile să vă plătiți taxele la stat

Ultima actualizare:

    La Buzău, contribuabilii au stat la coadă penru a plăti taxele și impozitele cu reducereFoto: adevarul.ro
La Buzău, contribuabilii au stat la coadă penru a plăti taxele și impozitele cu reducereFoto: adevarul.ro

30 iunie este ultima zi când românii mai pot achita taxele și impozitele cu reducere. Tot până mâine mai puteți completa declarația unică pentru veniturile obținute din alte surse neimpozitate. În plus, de la 1 iulie se liberalizează prețul la gaze și trebuie să vă alegeți singuri furnizorul.

Impozite și taxe cu reducere! Cine achită integral, cu anticipație, până la 30 iunie, obligațiile fiscale beneficiază de o bonificație de 10%, potrivit legislației în vigoare. Este vorba despre impozitul pe teren, cel pe clădiri și pe mașini.

10% reducere pentru plata taxelor și impozitelor

În cazul în care impozitele locale, aferente anului fiscal 2020, nu sunt plătite înainte de termen, acestea pot fi plătite în două tranşe egale, la termenele scadente: respectiv 30 iunie şi 30 septembrie. Ca să evitați cozile, puteți face plata electronică prin internet banking, cu cardul, la terminalele unor operatori agreați și online prin ghiseul.ro.

Cine depune declarația unică

Cei de la Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii că termenul pentru depunerea declarației unice este 30 iunie. Declarația unică se depune pentru impozitul și contribuțiile aferente veniturilor obținute de PFA și alte persoanele fizice din activități independente, drepturi de autor, chirii, dividende și alți contribuabili.

Declarația se poate depune on-line prin "Spaţiul privat virtual" și prin intermediul serviciului "Depunere declarații", disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat sau în format hârtie, direct la registratura Fiscului. Totodată se poate transmite prin poştă, cu confirmare de primire.

Declarația unică este depusă de:

  • persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal;
  • persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

Persoanele fizice au obligaţia să declare:

  • impozitul pe veniturile realizate din România sau/şi din străinătate în anul 2019;
  • impozitul pe venitul estimat/norma de venit a se realiza din România în anul 2020;
  • venitul estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale pentru anul 2020 şi, după caz, a declarării contribuţiilor sociale datorate în anul fiscal 2019.

Cei care vor plăti până pe 30 iunie impozitele și contribuțiile pentru anul 2019 și vor depune declarația unică on-line primesc bonificații.

Până la 1 iulie, se pot alege furnizorii de gaze

De la 1 iulie, piaţa gazelor din România va fi liberalizată complet. Consumatorii casnici trebuie să semneze un contract nou de furnizare, în regim de piaţă liberă, cu actualul furnizor, fie un contract nou de furnizare cu un alt concurent, la alegere.

Oamenii trebuie să decidă însă ce fac, până la 1 iulie. Dacă nu vor schimba contractul, vor rămâne la furnizorul actual, dar nu cu preţul actual reglementat, pentru că el va dispărea, ci vor plăti preţul din oferta finală.

Pe pagina de internet instituției există o aplicaţie web denumită "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale", de unde se pot informa. Important de știut este că abonații îşi pot schimba furnizorul oricând, în cel mult 21 de zile, printr-o simplă solicitare, chiar dacă au semnat contracte noi pe o perioadă determinată şi acea perioadă nu a expirat încă.

Ministrul Economiei speră ca prețurile să scadă cu 10-15%

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, este optimist că după 1 iulie gazele pentru populaţie se vor ieftini, deși, demnitarul îi arată cu degetul pe cei de la E.ON şi Engie pentru faptul că au încercat să profite de pe urma consumatorilor şi le-au transmis oferte cu acelaşi preţ începând cu 1 iulie, în loc ca ele să fie mai mici.

El a precizat că este ferm convins că şi aceste companii vor reduce ofertele cu 10-15%, în caz contrar Guvernul va lua măsuri și va interveni în piaţă.

Popescu le-a reamintit consumatorilor că pot schimba furnizorul oricând, dacă au facturile achitate la zi, chiar dacă au semnat contracte noi.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/piata-gazelor-se-liberalizeaza-de-la-1-iulie-ce-trebuie-sa-faca-toti-clientii-casnici

https://www.click.ro/news/national/declaratia-unica-2020-cine-o-depune-cum-se-completeaza-care-e-termenul-limita

https://www.click.ro/news/national/coronviusul-amana-taxele-si-impozitele-iata-ce-stabilit-ministrul-finantelor-florin

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
image png
man 979980 1280 jpg
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net