Gică Petrescu ar fi împlinit 105 ani. I se spunea „eternul Gică“

Ultima actualizare:

    Gică Petrescu a avut o voce inconfundabilă şi a abordat un repertoriu bogat şi divers: muzică de petrecere, romanţe, tangouri, muzică uşoară şi popularăFoto: adevarul.ro
Gică Petrescu a avut o voce inconfundabilă şi a abordat un repertoriu bogat şi divers: muzică de petrecere, romanţe, tangouri, muzică uşoară şi popularăFoto: adevarul.ro

Multe generaţii de români l-au iubit şi admirat pe Gică Petrescu. Cu o carieră de şapte decenii, se făceau glume despre „eternul Gică“, „nemuritorul Gică“, cel care i-ar fi cîntat lui Tutankamon şi ar fi fost prieten cu Burebista. Pe 2 aprilie, maestrul ar fi împlinit 105 ani. Odihnă veşnică!

Gică Petrescu a avut o voce inconfundabilă şi a abordat un repertoriu bogat şi divers: muzică de petrecere, romanţe, tangouri, muzică uşoară şi populară. Aproape tot ce cânta devenea şlagăr.

Cine nu a ascultat ”Căsuţa noastră”, ”Of, of, of măi şpriţule”, ”Dă-i cu şpriţul pân' la ziuă”, ”Uite-aşa aş vrea să mor” sau ”Du-mă acasă măi tramvai”, “Fetiţe dulci ca-n Bucureşti”, “Ionel, Ionelule!”. A cântat şapte decenii, până la 91 de ani, când ne-a părăsit la 18 iunie 2006.

Gică Petrescu, biografia

Cel mai mare, cel mai bun, cel mai iubit, spun şi copiii, şi adulţii şi bunicii.

Gică Petrescu a debutat fulminant încă de la 15 ani. Pe 2 aprilie, ar fi împlinit 105 ani, dar a murit de tristețe. A trăit o viaţă fabuloasă, a călătorit peste tot în lume şi a fost iubit de câteva generaţii de români.

Tatăl lui a fost funcționar poștal, cu studii superioare la Geneva, în Elveția, iar mama sa își petrecuse tinerețea la Paris și era o bună pianistă. Așa se face că Gicuță a învățat franțuzește de mic și a luat lecții de pian.

Gică Petrescu urcă pe scenă la 15 ani, unde cântă la voce și chitară. La o serbare a fost remarcat de marele nostru compozitor Ion Vasilescu, care l-a dus la Radio.

Iubea muzica, dar Gică Petrescu a fost admis la Facultatea de Drept, pe care a părăsit-o după doi ani de studii. ”Decât să ajungi un avocăţel mediocru, mai bine apucă-te serios de muzică. Un strop de talent, n-o să-l înveţi la seminar, în nici o facultate. Cultivă-l şi foloseşte-te de el!”, l-a sfătuit tatăl său.

Gică Petrescu, primul contract la 17 ani

Primul contract l-a avut la grădina-restaurant ”Princiar”, de pe bulevardul Kiseleff, unde a cântat cu celebrul naist Fănică Luca. Avea 17 ani și un repertoriu de 60 de cântece, tangouri și romanțe. În 1933, la vârsta de 18 ani, este angajat oficial ca solit vocal la localul de lux ”Lafayette”.

Când avea 16 ani, mama lui a murit subit, iar în 1933, pe când avea 21 de ani, tatăl său, Dumitru Petrescu, a căzut la pat, paralizat. Gică Petrescu rămâne singura sursă de  venit a familiei.

În următorii ani, numele lui Gică Petrescu apare pe toate afișele importante, înregistrează pe plăci de patefon pentru marile case de discuri.

Treptat, cântă și muzică ușoară, cântece populare și de petrecere. Urmează turnele prin Europa, iar în timpul războiului participă la spectacole pentru răniți.

În anul 1946, la barul-grădină ”Arizona” apare o noutate tehnică: microfonul. Celebrele melodii ”La margine de București”, ”Suflet candriu, de papugiu” și ”Costică, Costică” devin foarte cunoscute.

Gică Petrescu a cântat pe celebra sală de spectacole ”Olympia” din Paris

După un turneu de mare succes la Paris, unde a cântat la celebra sală de spectacole ”Olympia”, Gică Petrescu înregistrează câteva melodii care vor deveni celebre: ”Căsuţa noastră”, ”Of, of, of măi şpriţule”, ”Dă-i cu şpriţul pân' la ziuă”, ”Uite-aşa aş vrea să mor” sau ”Du-mă acasă măi tramvai”.

În 1999, înregistrează 3 CD-uri cu cele mai dragi melodii cântate în toată cariera sa. Și-a uimit colaboratorii cu vitalitatea sa. CD-urile s-au vândut ca pâinea caldă, în zeci de mii de exemplare, fiecare.

Gică Petrescu a fost căsătorit cu o sigură femeie, iubirea vieții sale, scriitoarea Cezarina Moldoveanu (1955). Aceasta i-a scris zeci de texte. După moartea soției sale, Gică Petrescu a refuzat pentru o lungă perioadă de timp să mai susțină spectacole. Soţia sa, Cezarina Moldoveanu a fost medic stomatolog, dar şi poetă, i-a scris multe dintre versuri, i-a tradus multe cîntece. S-au iubit nebuneşte şi s-au înţeles foarte bine. El nu mergea nicăieri fără ea.

Gică Petrescu nu are moştenitori

După ce a murit, Gică Petrescu a ajuns un subiect de disconfort atât pentru autorităţi şi o nepoată îndepărtată, cât şi pentru vecinii marelui interpret. Gică Petrescu nu are moştenitori direcţi, iar el şi-a dorit ca după moarte locuinţa sa din Bulevardul Elisabeta nr. 25 să devină un muzeu care să-i poarte numele.

Gică Petrescu a murit în dimineaţa lui 18 iunie 2006. (Sursa: Radio România Cultural)

Citeşte şi:

Blestemul casei lui Gică Petrescu

Singurul lucru de valoare din averea lăsată de Gică Petrescu

image
image
image
image
image
image
john wick keanu reeves foto epa  jpg
veronika rajek jpg
cub adrian minune png
banner dinu maxer png
banner alexandra stan png
banner oana matache png
banner laura cosoi png
banner minodora png
image
actualitate.net
image
actualitate.net