Gest mărinimos! A renunțat la vacanță și ajută persoanele afectate de cutremurul din Italia

Ultima actualizare:
Preotul Bogdan Gheorghică a fost zilnic la Amatrice
Preotul Bogdan Gheorghică a fost zilnic la Amatrice

Cât curaj! Sergiu Balaban Duck, un tânăr hunedorean stabilit în Italia, s-a dus de bunăvoie în oraşele distruse de cutremur ca să caute supravieţuitori. Nu s-a temut că, în orice clipă, sutele de replici care au urmat seismului devastator ar fi putut să-l transforme şi pe el într-un număr pe lista morţilor.

Sergiu Balaban Duck, un tânăr român care munceşte în Italia ca zidar, a trăit pe propria piele seismul ce a afectat zona Amatrice şi localităţile din jurul ei, scrie adevarul.ro. Deşi se afla în concediu şi îşi dorea ca zilele libere să le petreacă pe malul mării, la scurt timp după ce cutremurul care a devastat localităţile din vecinătatea oraşului său Massa Martana, Sergiu a decis să renunţe la planurile sale, pentru a-şi ajuta semenii din localităţile afectate. „Era ora 3.40. Am deschis ochii şi timp de multe secunde n-am ştiut cum să reacţionez. Diana, soţia mea, se afla lângă mine şi amândoi tremuram de frică. Peste 20 de secunde a durat zgâlţâiala, suficient ca să ţi se imprime şi mai adânc în memorie. Îmi imaginam deja lumea care fugea disperată pe străzi, îmi imaginam străzile acoperite de resturile caselor dărâmate. Mă imaginam strivit de tavan, strigând disperat după ajutor. N-am mai dormit, iar după ce am văzut primele imagini, imediat după răsărit, cele ale caselor întregi care au ajuns doar nişte adunături de pietre, lemn şi cărămizi, ale maşinilor strivite, şi ale ambulanţelor care încearcau să pătrundă pe străduţele înguste, ale bătrânilor ale căror priviri îţi perforează inima, am decis să nu stau cu mâinile în sân”, a relatat Sergiu.

Tânărul a urcat a doua zi dimineaţa în maşină şi s-a îndreptat spre Amatrice. A ajuns în preajma localităţii după şapte ore, pe un drum pe care în mod normal l-ar fi parcus în câteva zeci de minute. Nu a putut intra în acea zi în orăşel, în schimb, a oprit în mai multe localităţi aproape distruse de cutremur şi de replicile sale. „Am văzut spaima din ochii bătrânilor din Norcia care-şi întindeau hainele pe sârma de la geam şi încercau să pară normali. Am văzut cozile de voluntari la donat sânge şi materiale. În Somati, un sătuc aflat la vreo 10 kilometri de Amatrice, cu toate casele prăbuşite, oamenii făceau paza satului, să nu intre hoţii şi să le fure bunurile rămase printre ruine. M-a impresionat cum unul dintre italieni, un om mare cât un munte, plângea ca un copil”, a povestit românul.Vineri dimineaţă, Sergiu a reuşit să intre în Amatrice. Cinci zile a stat acolo şi a dat o mână de ajutor: a ajutat la scoaterea victimelor de sub dărâmături, la transportarea lor către echipele medicale şi la adăpostirea în locuri sigure a celor rămaşi în viaţă. A întâlnit o mulţime de români. A văzut disperarea pe chipul celor care îşi căutau rudele dispărute şi a trăit neliniştea celor care şi-au pierdut casele. L-au copleşit atmosfera îndoliată a orăşelului italian şi, mai ales, senzaţia morţii şi a dezolării. „Am intrat în Amatrice şi am reuşit să ajung în zona unde sunt identificate corpurile celor decedaţi şi de unde pleacă şi aterizează elicopterele. Era o desfăşurare de forţe impresionantă. Se făceau cozi de maşini mortuare, care preluau trupurile, de pe un fost teren de fotbal. Am văzut corturile imense, unde oamenii decedaţi sunt aduşi cu elicopterele, pentru a fi identificaţi. Am văzut familii îndurerate care îşi plângeau apropiaţii, aşezaţi în sicrie. Nu mi-am imaginat că există atâta suferinţă”.

Flash news

  • În tragedie şi-au pierdut viaţa 295 de persoane şi au fost rănite 400. 120 de clădiri din Accumoli, Amatrice şi Arquata au fost puse la pământ.
  • Au fost înregistrate 2.280 de replici ale cutremurului de 6,2 din data de 24 august, de la ora 3.36.
  • Ieri, au mai fost scoase şase cadavre de sub ruinele hotelului Roma din Amatrice, unde numărul victimelor a ajuns la 230 de morţi.
  • Guvernul începe un program amplu de consolidare a tuturor clădirilor istorice şi va aloca de la buget 3 miliarde de euro în fiecare an.
  • În zonele afectate, peste 2.500 de salvatori sapă în munţii de moloz 24 de ore din 24, deşi şansele de a mai găsi supravieţuitori sunt minime.
  • Au fost scoase de sub ruine 238 de persoane. Majoritatea primesc îngrijiri în spitalele din Roma şi Lazio.
  • Întreaga Italie s-a mobilizat şi au fost trimise ajutoare în zonă, iar criza sângelui din spitale a fost rezolvată după ce un număr record de donatori, printre care şi români, au luat cu asalt centrele de donare.
  • În Accumoli şi Amatrice, două seisme de 3,8 (ora locală 8.20) şi 3,6 (ora locală 9.42) au pus la pământ alte trei clădiri avariate.
  • Institutul Naţional de Geologie şi Vulcanologie din Italia a avertizat, ieri, că măsurătorile din teren indică faptul că oricând se mai poate produce un cutremur de peste 5.
  • Astăzi vor avea loc funeraliile victimelor cutremurului în localităţile Accumoli şi la Biserica San Giovanni Crisostomo, din Roma.


    Preotul Bogdan Gheorghică a fost zilnic la Amatrice
Preotul Bogdan Gheorghică a fost zilnic la Amatrice

Marți ajung acasă 7 dintre cei 11 români morţi

În această dimineaţă vor intra în ţară cele două convoaie de maşini care transportă şapte din cei 11 decedaţi în urma cutremurului din Italia. MAE a luat legătura cu reprezentanţii Poliţiei române de Frontieră, în vederea facilitării intrării în ţară a transporturilor funerare.Familiile au preferat transportul terestru, în locul unuia pe cale aeriană, informează MAE. În cazul transportului pe cale aeriană, potrivit legii, statul român putea suporta costurile numai până la Bucureşti. Apoi, din Capitală până în localităţile de destinaţie, familiile ar fi trebuit să plătească. În mod oficial, sunt 11 decedaţi, şase răniţi şi un dispărut. Alţi trei români aflaţi pe lista celor dispăruţi au fost găsiţi în viaţă, a informat ieri MAE. Costurile de repatriere a trupurilor neînsufleţite au fost suportate integral de Ministerul de Externe, din Fondul special de urgenţă aflat la dispoziţia ministerului.Două echipe consulare mobile ale Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna, continuă demersurile până la repatrierea tuturor trupurilor neînsufleţite ale cetăţenilor români decedaţi şi până la clarificarea situaţiei persoanei de cetăţenie română declarată dispărută.

Cei afectaţi primesc bani

Guvernul a decis ieri în ce mod îi va spriji pe cei afectaţi de seismul din Italia. Astfel, copiii rămaşi orfani în urma decesului părinţilor vor primi câte 6.000 €. Pentru fiecare persoană decedată din familie supravieţuitorul sau ruda până la gradul 2 va primi 1.000 €. Guvernul va acoperi cheltuielile de spitalizare şi recuperare pentru cei care nu sunt incluşi în sistemul de asigurări şi ale căror cheltuieli nu sunt acoperite de statul italian. Se va acorda o sumă de 10.000 euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuinţe au fost distruse în proporţie de peste 50%. 3.000 € vor primi familiile sau persoanele singure care nu au locuinţă proprie, dar care nu mai au unde locui. 1.000 € va primi o rudă până la gradul 2 care se deplasează în Italia pentru sprijinirea membrilor supravieţuitori ai familiilor afectate. (M. Dohi)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
image
actualitate.net
image
actualitate.net