Gâsca Emilia, pasărea rară ucisă de un brăilean, zburase 10.000 de km până să ajungă în România

emilia.jpg

emilia gasca cu gat rosu
Emilia zburase 10.000 de kilometri până să ajungă în România
Foto: SOR

Gâsca cu gât roșu Emilia a fost ucisă dinainte de a ajunge în gospodăria unde a fost găsită de autorități. Informaţiile sunt cuprinse şi transmise de Societatea Ornitologică Română (SOR) într-o analiză a datelor transmise de emițătorul prin satelit pe care pasărea îl purta. Pasărea rară zburase 10.000 de kilometri până să ajungă în România.

Gâsca cu gât roșu Emilia a fost braconată înainte să ajungă în curtea brăileanului care susţinea că din cauza ceţii a căzut din cer şi au omorât-o câinii, potrivit unor concluzii trase de biologi, după analiza datelor din dispozitivele de urmărire montate pe pasărea respectivă.

Potrivit speciaştilor care au analizat datele transmiţătoarelor montate pe pasărea rară, pe 15 ianuarie, semnalele primite din 30 în 30 de minute de la emițătorul Emiliei au arătat că pasărea se află în curtea unei case din județul Brăila.

Ce spune brăileanul acuzat că a ucis gâsca cu gât roşu 

Autorităţile au descoperit emiţătorul, inele ornitologice, pene jumulite și intestinele păsării lângă cușca unui câine din gospodărie. Proprietarul a spus că își lasă câinii liberi și că aceștia au adus 3 sau 4 gâște, nu doar una. Se pare că pasărea a fost ucisă când se hrănea, tranşată şi dată la câini.

„Versiunea lui, că animalele de pază au mâncat pasărea nu stă în picioare din mai multe motive. Emițătorul a fost scos cu atenție de pe corpul Emiliei. Hamul care ține emițătorul este din teflon, iar șnururile au fost tăiate și arse cu precizie, nu sunt urme să fi fost mestecate de un câine. Inelele ornitologice au fost scoase de pe picioarele Emiliei și nu sunt semne de intervenție a câinelui: urme de dinți, distrugere etc. Un câine nu ar fi putut scoate inelul fără să-l deformeze. Este un indiciu clar că un om a tăiat picioarele păsării și a scos inelele. Toate datele din emițător arată că pasărea a murit în zona de hrănire sau lângă sat, iar apoi cadavrul a fost transportat în sat. Datele din emițător: viteza de zbor, altitudinea, temperatura, susțin această ipoteză”, mai spun reprezentanții SOR.

Un bărbat din judeţul Brăila este suspectat că a braconat şi mâncat o pasăre rară după ce, în curtea lui, a fost găsit, în 16 ianuarie, emiţătorul pe care ornitologii i l-au pus unei gâşte cu gât roşu, specie, protejată de lege. Cazul a fost relatat de Societatea Ornitologică Română.

Loading...

Citește și