Gărgărițele și cărăbușii, cazați în hoteluri pe timpul iernii

11-1-4colfthghf12cm.jpg

sanatorii pentru insecte hoteluri inedite
Copiii sunt foarte încântați de hoteluri și de micuții clienți ai acestora
foto: satmareanul.net

Au două etaje, sunt realizate din lemn, chirpici şi paie şi sunt construite pe bani norvegieni. Nu sunt case pentru săracii României. Sunt hoteluri de iarnă pentru cărăbuşii, gărgăriţele şi albinele din patru judeţe din nordul Transilvaniei.

„Sunt insecte pe cale de dispariție”

gargarita-carabus.jpg

sanatorii pentru insecte hoteluri inedite
Biologii sunt de părere că gărgărițele și cărăbușii sunt specii de insecte care trebuiesc protejate
colaj: Click!

 

Reprezentanţii Guvernului Norvegiei îi învaţă pe agricultorii români cum să protejeze insectele, atunci când folosesc pe scară mare substanţele pentru omorârea dăunătorilor sau creşterea producţiei. „Sunt insecte care sunt pe cale de dispariţie din acest motiv, în toată Europa. Este vorba de 10 specii afectate, printre care cărăbuşii, gărgăriţele, albinele de zidar şi viespile săpătoare. Pentru a le proteja construim hoteluri speciale de iarnă”, a declarat, pentru digi24.ro, biologul Tamas Spike, coordonatorul programului norvegian.

Costul proiectului, 74.000 de euro

11-2-2colxzcxfs6cm.jpg

sanatorii insecte hoteluri inedite transilvania
Sanatoriile au forma unor căsuțe compartimentate
foto: satmareanul.net

 

Deocamdată, specialiştii scandinavi au învăţat agricultorii din judeţele Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Bihor cum se amenajează un hotel-sanatoriu de iarnă pentru insecte. Dacă acest experiment început de cinci luni are succes, el va fi extins şi în alte zone unde se folosesc pe scară mare insecticidele. Au fost construite deja 40 de „imobile” pentru protejarea insectelor. Costul proiectului finanţat de Guvernul Norvegiei se ridică, deocamdată, la 74.000 de euro.

Hotelurile inedite sunt inteligent compartimentarte

11-3-2colgfhgfhfgh6cm.jpg

sanatorii pentru insecte hoteluri inedite
„Camerele” sunt realizate din cărămizi, lemn, chirpici, paie sau crenguțe
foto: satmareanul.net

 

„Trebuie găsite soluţii pentru protejarea insectelor, căci nu poţi să renunţi la substanţele care ajută la creşterea recoltelor sau la stârpirea dăunătorilor”, spune Aurel Iştoan, de la Direcţia Fitosanitară Sălaj.

Loading...
 
 

Citește și

 • deszapezire iarna nameti zapada masini

  Ne aşteaptă o iarnă grea, asta spun meteorologii. Şi sunt şanse mari să rămânem înzăpeziţi. Autorităţile nu au reuşit să încheie până acum contracte pentru curăţarea drumurilor. Au fost ani la rând când se câştiga bine din deszăpezire şi prindeau contracte doar firmele de casă.

 • violatorii din vaslui

  Cazul care a oripilat o ţară întreagă nu a luat sfârşit. Sentinţa în procesul de viol de la Vaslui a fost amânată. Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au cerut reverificarea pobelor din dosar. Noul termen fixat este 3 noiembrie.

 • Cea mai grasă femeie din lume, care cântărea jumătate de tonă, a reuşit să slăbească aproape 230 de kilograme. Catrina Raiford, în vârstă de 38 de ani, avea o greutate care o depăşea pe cea a unei maşini mici, dar a reuşit să scape de aproape jumătate din ea. A rămas însă cu o problemă: un exces de piele ce cântăreşte 63 de kilograme.

 • povesti de groaza

  Unele dintre cele mai înspăimântătoare poveşti de groază nu sunt deloc lungi sau complexe. Uneori, două fraze bine alese sunt suficiente pentru a-ţi da fiori pe şira spinării.

 • gaura pe soare

  Observatorul Dinamicii Solare al NASA a surprins într-o fotografie o gaură pe suprafața Soarelui, care are dimensiunea echivalentă cu cea a Terrei înmulțită de 50 de ori. În imagine se vede o pată mare și neagră, care se pare că ar fi apărut săptămâna trecută.

 • femeie, bureti, boala

  Incredibil, dar adevărat! Emma Thompson, o tânără de 23 de ani din oraşul Wallsend (comitatul Tyne and Wear), are o poftă nebună de a înfuleca bureţi de vase. De câţva ani haleşte câte 20 pe zi.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1