Gardienii din penitenciare nu mai vor să facă ore suplimentare

Ultima actualizare:

    Sunt situații în care un gardian are în supraveghere chiar și 400 de deținuți
Sunt situații în care un gardian are în supraveghere chiar și 400 de deținuți

Mai mulți angajați ai penitenciarelor din România s-au strâns, marți dimineață, la sediul Federaţiei Sindicatelor din Administratia Naţională a Penitenciarelor, scrie news.ro. Aceștia au depus declaraţii privind refuzul de a efectua ore suplimentare. Conform liderilor de sindicat, din 12.000 de angajaţi, 7.000 au depus astfel de declaraţii, astfel că va fi asigurată doar paza deţinuţilor, până la rezolvarea situaţiei.

Unul dintre liderii de sindicat a precizat că, de la ANP, reprezentanţii sindicaliştilor vor merge la întâlnirea cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunând însă că acesta „nu s-a dovedit foarte receptiv până acum”.

Potrivit sursei citate, un angajat de la Penintenciarul Poarta Albă a transmis luni un ”refuz de a munci”, după ce i s-a cerut ca singur să se ocupe de 400 de deţinuţi în regim semideschis, iar astfel de situaţii se întâlnesc în multe penitenciare.

Liderii de sindicat susţin că, dacă angajaţii din penitenciare refuză să mai facă orele suplimentare, se va asigura doar paza deţinuţilor, iar celelalte activităţi, precum escorta la punctele de lucru sau la instanţe, să fie mult reduse.

În ultimii doi ani, un angajat din şase a plecat din sistemul penitenciar, iar angajările sunt blocate, au mai precizat reprezentanţii sindicaliştilor.

Ei urmează să se întâlnească cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, de la ora 10.00.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, la sediul ministerului, înaintea întâlnirii cu sindicatele din penitenciare, că ştie care sunt problemele din penitenciare şi că are ca prioritate foaia de parcurs pentru a îndeplini cerinţele hotărârii CEDO cu privire la condiţiile de detenţie. El a mai spus că actualul Cod Penal “nu are o proporţie întotdeauna justă” între faptele săvârşite şi limitele de pedeapsă prevăzute de lege.

El a mai spus că urmează să fie pusă în aplicare legea cu privire la recursul compensatoriu, astfel că o parte dintre deţinuţi vor ieşi mai devreme din penitenciare decât durata pedepselor, având în vedere cele şase zile care se scad la 30 de zile de condiţii precare din penitenciare.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net