Gabriela Firea renunță la taxa Oxigen. Click! îți spune ce se va întâmpla cu investițiile din program

Ultima actualizare:

    Gabriela Firea a îngropat proiectul vinietei Oxigen în urma unui referendum de patru zile pe Facebook
Gabriela Firea a îngropat proiectul vinietei Oxigen în urma unui referendum de patru zile pe Facebook

”Decizia e, deși cu sufletul neîmpăcat, de a renunța la vinietă”. Primarul general, Gabriela Firea, a anunțat marți, că renunță la vinieta Oxigen și la interdicțiile de acces în centru. Edilul a recunoscut că motivele țin de campania electorală pentru alegerile locale.

Gabriela Firea a povestit că atunci când a lansat proiectul Oxigen, menit să reducă poluarea produsă de trafic în București, s-a bazat pe opinia favorabilă a locuitorilor orașului.”Au fost consultări cu Asociații de Proprietari, organizații de mediu, toți factorii implicați și opinia generală a fost favorabilă acestui proiect. Iată că ceea ce anul trecut a fost valabil acum nu mai este. Probabil că motivul este că se apropie cu pași repezi data de 1 martie când s-ar fi aplicat acele taxe anti-poluare. La sondajul organizat pe Facebook sau la adresa de mail dedicată proiectului, bucureștenii s-au pronunțat într-un număr covârșitor că nu sunt de acord cu introducerea restricțiilor anti-poluare și a taxei de mediu pentru șoferii poluatori”, a anunțat edilul-șef al Capitalei. Firea a dezvăluit că pe contul său de pe rețeaua de socializare a primit circa 60.000 de comentarii, peste 90 la sută împotriva introducerii taxei. Pentru ca decizia să intre în vigoare, ea trebuie validată de Consiliul General, acolo unde Gabriela Firea are majoritatea. Primarul a anunțat că bucureștenii care au achiziționat deja vinieta, 160 de persoane își vor primi banii înapoi, circa 76.000 de euro.” Voi veni cu un proiect de anulare, dar asta nu însemnă că vom renunța. Nu abandonez proiectul Oxigen fiindcă el cuprinde mai multe proiecte, plantarea de copaci, achiziționarea de mașini mai puțin poluante, piste de biciclete, verificarea șantierelor poluante, străzi, poduri pasaje”, a precizat Gabriela Firea. Ea a anunțat că dacă va câștiga alegerile nu va reveni cu vinieta ecologică și că a înțeles mesajul cetățenilor.”Vrem mai multe autoturisme în trafic? Se pare că da. Vrem să avem mai multe mașini poluante în trafic? Se pare că da. Această consultare populară a relevat un răspuns foarte clar, cetățenii resping ideea de restricție și vinietă ecologică. Noi în acest moment nu suntem dispuși să fim de acord cu o măsură care a avut succes în toată Europa”, a spus Firea. Primii care au reacționat împotriva deciziei primarului au fost cei de la Greenpeace România. Aceștia consideră eliminarea taxei Oxigen un act populist și complet iresponsabil.”Dreptul la sănătate și aer curat nu e negociabil și nu se votează pe facebook”, a declarat pentru hotnews.ro, Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Ce se va întâmpla cu investițiile pentru programul Oxigen

Despre investițiile deja făcute pentru proiectul Oxigen, camerele video și indicatoarele deja montate, pentru a delimita zona centrală a orașului denumită Zona de Acțiune pentur Calitatea Aerului(ZACA), primarul Capitalei a declarat că se va decide în ședința”Parlamentului”Capitalei din martie ce se întâmplă cu ele. Gabriela Firea a dezvăluit că nu renunță la celelalte măsuri anti-poluare și că o parte nu depind de ea. Ea a declarat că va face presiuni asupra Ministerului Transporturilor și a Guvernului ca să finalizeze lucrările la Șoseaua de Centură și la magistrala de metrou M5, Drumul Taberei-Eroilor, proiecte care vor reduce considerabil poluarea din Capitală. La rândul ei, Primăria Capitalei va da vouchere în valoare de 9.000 lei pentru cei care doresc să-și schimbe mașinile poluante.

Ce este proiectul Oxigen

Consiliul General al Municipiului București a aprobat pe 24 octombrie, la propunerea primarului Gabriela Firea, introducerea vinietei Oxigen începând cu 1 ianuarie 2020 pentru mașinile sub Euro 4 care circulă în București, iar mașinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului chiar dacă plătesc vinieta. Pentru mașinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 și 4 - 5 lei pe zi. Potrivit hotărârii în vigoare, autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021. Mașinile noneuro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în București din 2022, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din 2024.Șoferii care nu au vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei. Aplicarea sancțiunilor va fi făcută atât de polițiști și polițiști locali, cât și de ”împuterniciți ai primarului general”

"Încasarea tarifelor pentru achiziționarea vinietelor tip Oxigen se face de către structurile de specialitate ale Municipiului Bucureşti, cu atribuții în administrarea drumurilor publice și managementul traficului, direct sau prin distribuitori. Sumele provenite din încasarea vinietei tip Oxigen se fac venit la bugetul Municipiului Bucureşti şi vor fi folosite cu prioritate pentru lucrări, investiții şi proiecte din domeniul protectiei mediului şi al mobilității urbane, care contribuie direct sau indirect la îmbunătățirea condiților de transport și a calitäții aerului", se arata în proiectul de hotărâre.

Ce este zona ZACA

Se defineşte Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ța Victoriei - bd. Iancu de Hunedoara - şos. Ştefan cel Mare str. Polonă - str. Mihai Eminescu - str. Traian bd. Nerva Traian - bd. Gheorghe Şincai - str. Lânăriei - Calea Şerban Vodă-bd. Märäşeşti - str. Mitropolit Nifon- bd. Libertății - Calea 13 Septembrie şos.Pandurilor șos.Cotroceni -spl. Independentei - str. Știrbei Vodă - str. Berzei str. Buzeşti -P-ta Victoriei.

Citiți și

Totul despre vinieta Oxigen. Cum se poate plăti taxa auto din Capitală

Vinieta Oxigen «moare» înainte să intre în vigoare?

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net