Gabriela Firea, momentan a doua cea mai tânără femeie-primar a unei capitale UE

foto_david_muntean_2.jpg

Firea si fotoliul de primar
Fostul „trandafir de la Moldova”, Gabriela Vrânceanu Firea, va trebui să se dovedească mai bărbată decât sutele de primari care au lăsat Bucureștiul cu sute de probleme nerezolvate
foto: Adevărul Holding/David Muntean

S-a spus sau s-a scris că fotoliul noului primar general al Capitalei va fi ocupat de cea dintâi femeie din istoria instituției mai veche de 150 de ani. Dar trebuie menționat și faptul că alegerea Gabrielei Firea o plasează pe aceasta în poziția de al doilea cel mai tânăr primar-femeie ce va conduce, teoretic pentru următorii patru ani, o capitală a Uniunii Europene.

Pe primul loc al topului stă Karin Wanngard, ce se află în fruntea capitalei Suediei, Stokholm, din 2014. Ea va împlini la sfârșitul acestei luni 41 de ani. Suedeza e mai tânără cu trei ani decât Firea.

Românca se află într-o companie mai mult decât selectă

Dar, la cei 44 de ani ai săi pe care-i va împlini la 13 iulie, fosta băcăuancă sosită la București la începutul anilor 1990 le detronează pe cele mai cunoscute primărițe ale Europei, Anne Hidalgo, primarul Parisului (din aprilie 2014, în fapt prima femeie primar din istoria orașului legendar de pe malurile Senei) – 54 de ani și Manuela Carmena, primarul Madridului (din mai 2015) – 72 de ani.

O altă femeie ce conduce destinele unei capitale europene este Adriana Krnacova, cea care la cei aproape 56 de ani ai săi se află, din noiembrie 2014, în fruntea Pragăi.

De asemenea, și Varșovia e condusă tot de o femeie, Hanna Gronkiewicz-Waltz, care la cei 62 de ani ai săi se află în fruntea capitalei Poloniei de un deceniu.

Dacă Roma alege o femeie, Firea mai coboară un loc în topul celor mai tinere femei-primar din UE

Cel puțin până la 20 iunie performanța Gabrielei Firea va sta în picioare.

Cu o zi mai devreme, duminică, 19 iunie, „Cetatea Eternă” – Roma, își derulează cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale. Iar marea favorită se numește Virginia Raggi, o avocată de 37 de ani care a făcut furori în primul tur al alegerilor, reușind să obțină după primele estimări peste 36% din sufragiile romanilor.

Reprezentanta Mișcării Cinci Stele, condusă de controversatul actor italian Bepe Grillo, se va confrunta în al doilea tur de scrutin cu candidatul Partidului Democrat, de centru-stânga, susținut de actualul șef al Executivului italian, Matteo Renzi.

Mai trebuie spus că în cursă s-a mai aflat o a doua femeie, Giorgia Meloni, un politician de 39 de ani apropiat de fostul premier Silvio Berlusconi.  

În cazul unei victorii a Virginiei Raggi, aceasta va deveni cel mai tânăr primar în exercițiu a unei capitale europene.

Într-un fel, pare că am intrat în pas cu moda prin alegerea unei femei în postul de primar general al Capitalei

De remarcat că și alte orașe mari europene au în fruntea lor o femeie.

Spre exemplu, vecinii noștri de la sud de Dunăre, au din 2009 încă o femeie în fruntea urbei principale a Bulgariei. Este vorba despre Yordanka Fandakova, un politician de 54 de ani.

Din vara trecută, spre exemplu, catalanii au ales-o primar la Barcelona pe Ada Colau, un cunoscut politican , dar și activist social de 42 de ani.

Irlandezii au preferat-o pe Criona Ni Dhalaigh pe post de Lord Primar al Dublinului, din vara anului 2015. De precizat însă că alegerea se face cu votul majoritar al consilierilor orașului, iar nu prin vot universal.

Și Luxemburgul are din 2013 în fruntea capitalei sale, Luxemburg, tot o femeie, pe Lydie Polfer, 64 de ani în noiembrie.

La rândul lor, nemții din Koln au preferat-o anul trecut pe Henriette Recker, 60 de ani, prima femeie ce conduce destinele legendarului oraș german. Recker a plătit cu sânge alegerea sa, căzând victimă unui grav atentat terorist, în urma căruia a fost rănită la gât cu o armă albă, cu doar câteva zile înainte de alegeri.

Bucureștiul, în topul celor mai aglomerate capitale ale Uniunii Europene

Întorcându-ne la alegerile noastre locale să reamintim că Bucureștiul se află în Top 10 al celor mai populate capitale ale Uniunii Europene.

În fapt, e pe locul șase, după Londra cu peste 8,5 milioane de locuitori, Berlinul, cu peste 3,5 milioane de rezidenți, Madridul, cu circa 3,2 milioane de locuitori, Roma, cu circa trei milioane de locuitori și Parisul, cu peste 2,3 milioane de locuitori.

Bucureștiul, cu cele aproape două milioane de locuitori ai săi, se află în fața unor alte capitale europene de mare prestigiu, cum ar fi Viena, Budapesta, Varșovia, Praga, Sofia sau Bruxelles. 

Ce-a promis Gabriela Firea în momentul intrării în cursa electorală? 

Loading...

Citește și

  • alegeri locale 2016 rezultate alegeri 2016

    Duminică (5 iunie), au loc alegerile locale 2016, în care 18 milioane de români sunt așteptați la vot, pentru a-și alege primarul și consilierii locali. În București, bătălia între candidați se dă și pentru fotoliul la Primăria Generală a Capitalei. Candidata PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a scris un mesaj pe Facebook, înainte cu 3 ore de a se închide urnele de votare.

  • gabriela firea, candidat, primarie

    Gabriela Vrânceanu Firea și-a construit cea mai mare parte a discursului electorla pe ideea că este mamă de familie. Tocmai de aceea, mesajul transmis de fiul vitreg al candidatei la primăria Capitalei vine cum nu se putea mai prost. Ce-i drept, Gabi Firea și Răzvan, fiul fostului ei soț, nu au avut niciodată o relație apropiată.

  • Gabriela Firea a fost naşă de botez în acest weekend, alături de soţul ei, Florin Pandele. Canditata PSD la Primăria Capitalei a venit îmbrăcată într-o rochie roz, cu dantelă, la care a asortat o pereche de sandale turcoaz cu reflexe verzulii. Ţinuta lui Firea nu a fost însă prea bine primită, ba din contră.

  • gabriela firea, candidat, primarie

    Liviu Dragnea, președintele PSD, a anunțat astăzi pe Facebook echipa pentru Bucureşti. Gabriela Firea se află în capul listei și va candida pentru funcția de primar general al Capitalei.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1