Gabriel Oprea mergea cu coloana oficială și la piață

Ultima actualizare:
Click! a scris pe larg despre cazul polițistului Gigină
Click! a scris pe larg despre cazul polițistului Gigină

A fost nevoie să moară un om ca să se afle, în sfârşit, mizeriile făcute de Gabriel Oprea cât timp a condus Ministerul de Interne. Procurorii DNA confirmă ceea ce Click! a dezvăluit în ultimele luni. Fostul vicepremier, poreclit ”Interesul naţional”, mergea cu girofar chiar şi la piaţă, la restaurant sau spre casă. Oamenii legii au cerut luni (25 ianuarie) începerea urmăririi penale împotriva lui Oprea. Colegii lui senatori trebuie să ia în discuţie această cerere.

Procurorii DNA susţin că Gabriel Oprea realiza în medie aproximativ 5 deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere. Doar în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, s-au realizat 1.607 misiuni de însoţire a deplasărilor efectuate de fostul ministru în Bucureşti, numărul total fiind de 3 ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cele pentru prim-ministru.„În perioada ianuarie 2014 – noiembrie 2015, Oprea Gabriel a deţinut funcţia de ministru al afacerilor interne (iar începând cu martie 2014 şi pe cea de viceprim-ministru pentru securitate naţională). (...) Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada menţionată, ministrul Oprea Gabriel a fost însoţit în cvasitotalitatea deplasărilor, într-un regim rezervat de lege exclusiv preşedintelui României, preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului şi prim-ministrului. Aceste misiuni includeau deplasările zilnice la sediul ministerului şi cele săptămânale la şedinţele de guvern, împrejurări care nu pot fi calificate ca situaţii deosebite. Totodată, Poliţia rutieră însoţea deplasările la destinaţii cu vădit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnică la locuinţa personală), inclusiv în afara programului de lucru şi în zilele nelucrătoare, situaţii în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgenţă”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA explică în cererea de urmărire penală întregul mecanism care se pune în mişcare atunci când se formează coloana oficială. Poliţia rutieră asigură echipajul de însoţire, precum şi  instalarea în teren a unui dispozitiv de dirijare şi siguranţă a traficului format din posturi fixe, posturi mobile şi patrule auto-moto, atât pe traseul care urmează a fi parcurs, cât şi pe traseele alternative care ar putea fi folosite de coloana oficială.În cazul particular al coloanei oficiale în deschiderea căreia se afla poliţistul Bogdan Gigină, care şi-a pierdut viaţa căzând într-o groapă în zona Eroilor, a fost format un dispozitiv de 27 de poliţişti. „Pentru deplasarea ministrului afacerilor interne din seara de 20.10.2015, dispozitivul a fost format din 27 de poliţişti aflaţi în intersecţiile de pe traseu”, precizează DNA în comunicatul citat de ”gandul.info”.Procurorii mai susţin că Oprea a obţinut un folos necuvenit, constând în reducerea timpului alocat deplasărilor. Astfel, prin folosirea antemergătorilor şi a agenţilor de poliţie care opreau circulaţia celorlalte vehicule în intersecţii, acelaşi itinerar putea fi parcurs în mai puţin de jumătate de timp, având în vedere că viteza de deplasare a coloanei pe raza municipiului Bucureşti atingea şi 120 km/h”, se mai arată în cererea de urmărire penală a procurorilor.Cererea privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea a fost transmisă procurorului general împreună cu referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului. Pentru a da explicaţii în faţa procurorilor, senatorii trebuie să încuviinţeze cererea de urmărire penală, cu votul a jumătate plus unul din cei prezenţi.

Oamenii au ieșit în stradă și i-au cerut demisia lui Oprea, în octombrie 2015
Oamenii au ieșit în stradă și i-au cerut demisia lui Oprea, în octombrie 2015

Reacția lui Oprea

«În primul rând, am respectat legile României în toată activitatea mea și le respect în continuare. Mă consider nevinovat, iar acest lucru se va confirma mai devreme sau mai târziu. În al doilea rând, am sprijinit justiția și am sprijinit activitatea DNA pe tot parcursul activităţii mele politice. Chiar dacă astăzi eu sunt cel vizat de demersurile DNA, voi sprijini în continuare aceste instituții ale statului român. Știu că viața politică presupune riscuri dintre cele mai variate, inclusiv acela de a deveni o victimă colaterală în luptele pentru putere purtate de alții”, a declarat, luni (25 ianuarie), Gabriel Oprea.

Polițistul Bogdan Gigină a murit în timp ce-i deschidea drumul vicepremierului

Tiberiu Nițu a refuzat să comenteze informațiile din dosarul  lui Oprea
Tiberiu Nițu a refuzat să comenteze informațiile din dosarul lui Oprea

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului afacerilor interne de la acea vreme, Gabriel Oprea. Inițial, Poliția Capitalei nu a indicat misiunea la care participa Bogdan. Abia după două zile, când presiunea opiniei publice devenise foarte mare, autoritățile au recunoscut faptul că polițistul făcea parte din coloana oficială a lui Oprea. Mai mult, martorii oculari au povestit că demnitarul nici măcar nu a oprit ca să vadă în ce stare e subordonatul lui.

Și coloana oficială pentru procurorul general era ilegală


    Tiberiu Nițu a refuzat să comenteze informațiile din dosarul  lui Oprea
Tiberiu Nițu a refuzat să comenteze informațiile din dosarul lui Oprea

Procurorii DNA îl mai acuză de abuz în serviciu pe Gabriel Oprea pentru încheierea unui protocol în baza căruia i s-a asigurat coloană oficială şi procurorului general, Tiberiu Niţu. „Temeiurile legale invocate în fundamentarea protocolului au fost Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, deşi nici unul din cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele îndreptăţite a beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei rutiere. (...) În condiţiile în care procurorul general nu era îndreptăţit să beneficieze de însoţire cu echipaje ale Poliţiei rutiere, potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime şi un prejudiciu material Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti, precum şi un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în comunicatul DNA.Luni (25 ianuarie), procurorul general Tiberiu Nițu a refuzat să comenteze în vreun fel informațiile din dosarul lui Oprea, declarând însă că nu se va ocupa de soluționarea solicitării DNA, deoarece numele lui apare în documente, ci acest lucru îl va face adjunctul său, procurorul Marius Constantin Iacob.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net