Furtuna ucigaşă: nori înalţi de 13 kilometri şi vânt de 100 km pe oră

Ultima actualizare:

    Meteorologii au explicat pentru Click! cum a fost posibil ca o vijelie de 20 de minute să omoare 8 oameni şi să paralizeze vestul RomânieiFoto: Inquam Photos
Meteorologii au explicat pentru Click! cum a fost posibil ca o vijelie de 20 de minute să omoare 8 oameni şi să paralizeze vestul RomânieiFoto: Inquam Photos

Acoperişuri rupte precum foile de hârtie, copaci aruncaţi ca beţele de chibrituri, opt oameni ucişi de furtună. Nu sunt imagini ale uraganelor din America, ci scenele de duminică după-amiază, când vestul României a fost lovit de o urgie fără precedent. Click! a întrebat specialiştii ce s-a întâmplat de stihiile s-au dezlănţuit în asemenea hal.

”Este cea mai distrugătoare furtună produsă în România, potrivit măsurătorilor existente”. Este afirmaţia făcută luni, pentru Click!, de Gabriela Băncilă, unul dintre meteorologii importanţi ai României. Au trecut 5.500 de zile de la tornada ucigaşă din localitatea ialomiţeană Făcăeni, soldată cu trei morţi.


    Zeci de copaci au fost scoși din rădăcini de furia vântuluiFoto: Inquam Photos
Zeci de copaci au fost scoși din rădăcini de furia vântuluiFoto: Inquam Photos

Până duminică, 17 septembrie, a fost evenimentul atmosferic la care se raportau specialiştii când dădeau exemple de fenomene extreme în România. Specialiştii spun că acum a fost ceva mult mai mare şi mai distrugător, dar că ei şi-au făcut datoria şi au anunţat din timp autorităţile locale despre primejdia care va veni din cer.

Temperaturile au scăzut în 20 de minute cu 15-16 grade Celsius şi un vânt de aproape 100 km la oră a măturat totul în cale. Dezastrul a durat doar 20 de minute. ”Este vorba de un front atmosferic rece, extins dinspre Bosnia-Herţegovina, peste Serbia şi Ungaria, care s-a deplasat foarte rapid către vestul României în după-amiaza zilei de 17 septembrie”, a explicat meteorologul Romica Jurcă.


    Camioanele de pe Autostrada Arad-Timișoara au fost pur și simplu răsturnate de furtună
Camioanele de pe Autostrada Arad-Timișoara au fost pur și simplu răsturnate de furtună

Codul portocaliu, emis cu 10 minute înainte

La ora 15.28, a fost emis primul Cod portocaliu, vizând judeţul Timiş, iar la ora 15.44, a fost emis un Cod portocaliu pentru judeţul Arad, în ambele avertizări fiind precizat faptul că viteza maximă a vântului la rafală va depăşi 90 km/h. Tehnic este limita superioară a pragului de Cod portocaliu pentru intensificări puternice ale vântului, la altitudini de sub 800 de metri. Aşa ceva nu a mai fost niciodată în zonele urbane din Banat. Era prea târziu! Furtuna începuse de la 15.40 şi a măturat totul în calea ei.


    Turlele bisericilor din județul Timiș nu au rezistat
Turlele bisericilor din județul Timiș nu au rezistat


    Panoul uriaș, desprins de vântul de peste 100 km/h, l-a strivit pe tânărFoto: Inquam Photos
Panoul uriaș, desprins de vântul de peste 100 km/h, l-a strivit pe tânărFoto: Inquam Photos

”A fost o situaţie, într-adevăr, deosebită... Rafalele de vânt, de o intensiate extremă, au fost determinate de prezenţa unui front atmosferic rece, după ce, până la orele prânzului, acolo se înregistraseră temperaturi foarte ridicate, de 31-32 de grade”, explică şi meteorologul Teodora Cumpănaşu. ”Dezvoltările noroase au avut o deplasare foarte rapidă, ceea ce a făcut ca acei curenţi descendenţi din interiorul norului - care la nivelul solului s-au simţit ca rafale foarte puternice - să fie foarte intenşi, asociaţi şi cu alte fenomene de instabilitate. Un cumul de factori care a determinat ca norii să se dezvolte foarte mult pe verticală, atingând înălţimi de 12-13 km”.

Dezastre în România

simeon stalpnicul png

12 august 2002. Prima tornadă care a lovit vreodată România, fenomen considerat improbabil pe teritoriul ţării noastre, a curmat viaţa a trei oameni în comuna Făcăeni, judeţul Ialomiţa. Aşezarea a fost grav afectată de vârtejul cu o bază de un kilometru, deoarece majoritatea caselor erau construite din chirpici. O pădure situată în partea de est a comunei a fost spulberată de fenomenul meteo extrem. Tornada a măturat comuna şi terenurile din jurul acesteia pe o distanţă de 74 km. Conform meteorologilor, viteza vântului în vârtej a fost de circa 280-300 km/h. La 15 ani de la această tragedie, fenomenul s-a repetat în Făcăeni. Comuna a fost lovită de o altă tornadă, de o intensitate mai mică, în luna mai a acestui an. Nu s-au înregistrat morţi sau răniţi.Aprilie 2005. Primăvară capriocioasă în vestul ţării. Vânturi puternice şi ploi însemnate cantitativ au lovit cumplit judeţul Timiş, zeci de sate şi comune fiind inundate. Digul de apărare construit pe râul Timiş s-a rupt, iar apele s-au revărsat fără milă peste aşezările de la ţară. Cea mai afecatată comună a fost Foeni, unde o mie de localnici au fost nevoiţi să fugă din calea apelor.Mai 2005. O nouă tornadă a lovit judeţul Ialomiţa. De data aceasta a devastat comuna Moviliţa, unde zeci de case au rămas fără acoperiş. Nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti, însă pagubele materiale au depăşit 3 miliarde de lei vechi.

Iulie 2005. Poate cele mai grave inundaţii din istoria recentă a României au avut loc în perioada 13-15 iulie 2005, în Vrancea. Nu mai puţin de 14 oameni şi-au pierdut vieţile după revărsarea apelor Siretului. Satul Vadul Roşca, unde şapte localnici au pierit, a fost complet acoperit de ape. Aşezarea a fost complet strămutată, sute de case fiind construite în comuna Vulturu, de care aparţine. Peste 5.000 de oameni din judeţ au fost nevoiţi să-şi lase casele distruse de viituri şi să se mute la rude, prieteni sau în locuinţe temporare.

simeon stalpnicul png

Cum să scapi cu viaţă dintr-o furtună!


    dr. Tudor Ciuhodaru
dr. Tudor Ciuhodaru

Românii nu sunt instruiţi pentru a şti cum să reacţioneze în caz de furtună. Locul în care te prinde un fenomen meteo extrem este esenţial şi poate face diferenţa între viaţă şi moarte. Însă, oriunde ai fi, dacă trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi, oferite de dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar în Medicina de Urgenţă.

Dacă eşti pe stradă

  • Nu te adăposti sub pomi sau în zonele înalte! (mai ales în timpul unei furtuni cu descărcări electrice);
  • Evită apropierea de obiecte care pot fi buni conductori! (stâlpi, turnuri, bare, garduri şi alte structuri metalice);
  • Nu atinge pereţii adăpostului cu mâna, capul sau umerii;
  • Nu te deplasa în zone în care există riscul de a fi lovit (construcţii în desfăşurare, arbori îmbătrâniţi, geamuri deschise, acoperiş şubred);

Dacă eşti în maşină

  • Trage pe dreapta, într-un loc ferit;
  • Dacă ai timp, parchează maşina în garaj sau în zone în care nu există riscul de a fi lovită de obiecte care cad şi acoper-o cu o husă impermeabilă.

Dacă eşti într-o clădire

  • Închide toate geamurile şi uşile;
  • Deconectează aparatura electrocasnică, televizorul şi calculatorul, chiar dacă nu funcţionează în acel moment.

Între 20 şi 100 de persoane sunt afectate în fiecare an de furtună şi trăsnet. Alte câteva sute se prezintă la spital cu traumatisme variate cauzate de geamurile sparte, prăbuşiri de arbori, obiecte antrenate de rafalele de vânt. În cazul trăsnetului, efectul este adesea letal, iar puţinii supravieţuitori au frecvent sechele grave sau traume psihice. Cele mai multe victime se adăposteau de ploaie sub pomi, adesea în rural, dar sunt şi cazuri în care pacienţii au fost trăsniţi în maşină sau în apartamente.

Vijelii asemănătoare sunt aşteptate de marţi noapte până joi


    Gabriela Băncilă
Gabriela Băncilă

De marţi noapte, Romica Jurcă avertizează că vremea se strică în aproape toată ţara, iar până joi, în orice moment se pot petrece vijelii devastatoare, de proporţiile celei care a răvăşit vestul României. ”Înrăutăţirea vremii începe marţi seară în vest cu averse de peste 15-20 de l/mp şi vânt de peste 50 de km la oră. Miercuri se extind vijeliile în toată ţara, pentru că apare un ciclon mediteranean, iar precipitaţiile cresc, spre cantităţi de peste 25-30 de l/mp”, ne-a precizat Gabriela Băncilă.

Aceasta ne-a declarat că locul exact unde vor apărea vijeliile de proporţiile celor din 17 septembrie nu pot fi stabilite decât cu câteva ore înainte. La nivelul României autorităţile sunt în stare de alertă de gradul zero. Joi, se răceşte, aşa că vor fi maxime între 14 şi 22 de grade, iar ploile vor cuprinde vestul, centrul şi nordul ţării. La munte, la peste 1800 de metri altitudine va cădea lapoviţă.

Click! spune

Conform datelor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în urma fenomenelor meteo severe de duminică 17 septembrie, opt persoane au decedat (Arad-1, Bistriţa Năsăud-2, Timiş-5), iar 137 de persoane au fost rănite în Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj-Napoca, Hunedoara, Maramureş, Sălaj, Timiş.

Studentul strivit în maşină era medicul unei echipe de fotbal


    Vlad Baici era student în anul VI la Stomatologie
Vlad Baici era student în anul VI la Stomatologie

Duminică, el a fost omul nepotrivit, la locul nepotrivit. Vlad Baici (24 de ani) şi-a pierdut viaţa într-un mod cumplit, în timpul furtunii de 15 minute care a lovit municipiul Timişoara, dar şi judeţele Arad şi Bistriţa-Năsăud.Tânărul, student în anul VI la Facultatea de Stomatologie a Universităţii „Victor Babeş” din localitate, a fost strivit de poarta de intrare în Timişoara, dinspre Lugoj, care s-a prăbuşit din cauza vântului puternic. Vlad se pregătea să intre în oraşul de pe Bega, cu maşina personală, însă drumul său a fost oprit brusc de panoul imens care s-a desprins. Poarta care s-a prăbuşit în timpul furtunii a fost amenajată în vara anului 2015. Lucrarea a costat 56.000 de euro şi, în ciuda faptului că era realizată din metal, beton şi beton armat, nu a rezistat în timpul furtunii de duminică. Vântul a bătut cu o sută de kilometri pe oră, spun meteorologii. Era student în ultimul an la Medicină Dentară şi se pregătea să devină stomatolog. În timpul liber colabora cu Ripensia Primavera, echipa a doua a clubului Ripensia Timişoara, care activează în Liga a V-a de fotbal. Aici asigura serivicii medicale jucătorilor echipei. Reprezentanţii clubului au transmis un mesaj de condoleanţe familiei şi prietenilor săi. Colegii şi prietenii sunt devastaţi de pierderea suferită. Conform news.ro, mama tânărului lucrează la Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara.

Familie ucisă de un copac doborât de vânt

Tragedie de proporţii şi în Buziaş, un oraş situat la 30 km de Timişoara. Trei membri ai aceleiaşi familii au fost ucişi de un copac doborât de vânt, în timp ce se plimbau printr-un parc din localitate. E vorba de un bărbat şi soţia sa, dar şi de soacra acestuia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net