«Fumăm ca şerpii până ne dă legea afară»

fu15-act-1.jpg

Ramona (27 de ani) şi Marius (35 de ani) spun că vor fuma afară, când vor ieşi la restaurant, după 16 martie
Foto: Dorin Constanda
Citeste tot despre: 

Fumători, bucuraţi-vă de ultimele zile de „libertate”! Este ultimul weekend în care vă puteţi face de cap prin cluburi şi cafenele. De săptămâna viitoare nu veţi mai putea aprinde nici o ţigară în timp ce vă distraţi cu gaşca, la cârciumă!

De miercuri, fumatul în spaţiile publice va fi interzis. Până la intrarea legii în vigoare, fumătorii profită de ultimul weekend de „dezmăţ”. Şi clienţii, şi patronii sunt pregătiţi pentru ce este mai rău: unii îşi văd afacerile în picaj, pe când ceilalţi se jură că se vor lăsa de viciu. Singura consolare e că a venit primăvara şi se pot deschide terasele în aer liber, unde se va putea fuma în voie. „O să căutăm să respectăm legea. Dacă nu mai avem voie în local, fumăm afară. Pot să înţeleg că trebuie să îi respectăm şi pe nefumători. O să ne orientăm către terase în aer liber. Până atunci, o să fumăm ca şerpii. Cât de mult putem. Să ne mai treacă de supărare”, glumeşte Marius, un bucureştean de 35 de ani, care şi-a scos ieri iubita la o cafenea. Şi patronii sunt conştienţi că nu e de jucat cu legea anti-fumat şi caută soluţii pentru a-şi păstra clientela. „Bine măcar că s-a întâmplat să fie primăvara. O să deschidem teresa, iar fumătorii se vor muta acolo. Asta merge cât e vremea frumoasă, dar ce o să facem de la toamnă încolo? Abia atunci o să contabilizăm pierderile”, spune Sorin Dragomirescu, patronul localului Gatto din Capitală.
Neres­pec­tarea prevederilor legii antifumat de persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei. În cazul persoanelor juridice amenda este de 5.000 lei la prima abatere, iar la a doua greşeală amenda se dublează şi se suspendă activitatea până la remedierea situaţiei. Dacă există şi a treia greşeală, amenda creşte la 15.000 de lei, iar firma respectivă este închisă.

Ce prevede legea anti-fumat


Potrivit noii legi, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. De asemenea, legea interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber. Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, de stat şi private.
Loading...

Citește și

  • Legea care interzice fumatul în spaţiile publice determină creşterea cererii pentru spaţii de restaurante şi baruri cu terasă sau grădină și aduce în România cluburile private de fumători. Pe termen lung nu va avea un impact major asupra business-ului restaurantelor, barurilor, cafenelelor şi cluburilor. Constatările sunt cuprinse într-un raport al companiei Regatta Real Estate preluat de Mediafax

  • Mai e o lună şi un pic până când va intra în vigoare legea care îi pune la zid pe fumători. Din 17 martie, aceştia nu vor mai avea voie să-şi aprindă ţigările în locuri publice. Şi cum locurile publice sunt definite ca spaţii acoperite cu minimum doi pereţi, e clar că fumatul ar putea fi sancţionat inclusiv la terasele în aer liber. Iată totuşi câteva idei pentru cei care vor cu orice preţ să fenteze legea antitabac.

  • Camera Deputaţilor a votat marţi (15 decembrie) legea referitoare la interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise. Mai multe vedete s-au arătat entuziasmate de propunere, printre care şi Andreea Esca.

  • legea antifumat monitorul oficial

    Bucurie fără margini pentru nefumători. Legea antifumat a fost în sfârșit publicată în Monitorul Oficial. Astfel, s-a decis ca 16 martie să fie prima zi în care fumatul în spațiile publice din România este interzis.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1