«Fumăm ca şerpii până ne dă legea afară»

Ultima actualizare:

    Ramona (27 de ani)  şi Marius (35 de ani)  spun că vor fuma  afară, când vor ieşi  la restaurant,  după 16 martieFoto: Dorin Constanda
Ramona (27 de ani) şi Marius (35 de ani) spun că vor fuma afară, când vor ieşi la restaurant, după 16 martieFoto: Dorin Constanda

Fumători, bucuraţi-vă de ultimele zile de „libertate”! Este ultimul weekend în care vă puteţi face de cap prin cluburi şi cafenele. De săptămâna viitoare nu veţi mai putea aprinde nici o ţigară în timp ce vă distraţi cu gaşca, la cârciumă!

De miercuri, fumatul în spaţiile publice va fi interzis. Până la intrarea legii în vigoare, fumătorii profită de ultimul weekend de „dezmăţ”. Şi clienţii, şi patronii sunt pregătiţi pentru ce este mai rău: unii îşi văd afacerile în picaj, pe când ceilalţi se jură că se vor lăsa de viciu. Singura consolare e că a venit primăvara şi se pot deschide terasele în aer liber, unde se va putea fuma în voie. „O să căutăm să respectăm legea. Dacă nu mai avem voie în local, fumăm afară. Pot să înţeleg că trebuie să îi respectăm şi pe nefumători. O să ne orientăm către terase în aer liber. Până atunci, o să fumăm ca şerpii. Cât de mult putem. Să ne mai treacă de supărare”, glumeşte Marius, un bucureştean de 35 de ani, care şi-a scos ieri iubita la o cafenea. Şi patronii sunt conştienţi că nu e de jucat cu legea anti-fumat şi caută soluţii pentru a-şi păstra clientela. „Bine măcar că s-a întâmplat să fie primăvara. O să deschidem teresa, iar fumătorii se vor muta acolo. Asta merge cât e vremea frumoasă, dar ce o să facem de la toamnă încolo? Abia atunci o să contabilizăm pierderile”, spune Sorin Dragomirescu, patronul localului Gatto din Capitală.Neres­pec­tarea prevederilor legii antifumat de persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei. În cazul persoanelor juridice amenda este de 5.000 lei la prima abatere, iar la a doua greşeală amenda se dublează şi se suspendă activitatea până la remedierea situaţiei. Dacă există şi a treia greşeală, amenda creşte la 15.000 de lei, iar firma respectivă este închisă.

Ce prevede legea anti-fumat

Potrivit noii legi, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. De asemenea, legea interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber. Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, de stat şi private.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net