Fostul SRI-ist Daniel Dragomir s-a predat în Italia. Era urmărit internațional pentru fapte de corupție

Ultima actualizare:

    Daniel Dagomi s-a predat în Bari, Italia. Foto: adevarul.ro
Daniel Dagomi s-a predat în Bari, Italia. Foto: adevarul.ro

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir, urmărit international din vara anului trecut, s-a predat polițiștilor italieni din Bari. El are de executat 3 ani și 10 luni de închisoare pentru că a primit 460.000 de eruro de la omul de afaceri Rami Ghaziri pentru a-i proteja afacerile.

Daniel Dragomir a fost dat în urmărire internațională în iunie 2020, după ce a fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnatură private, anunță Poliția Română. Fostul SRI-ist ar fi plecat din țară cu doar o zi înainte de pronunțarea deciziei instanței, ieșind nestingherit întrucât nu era vizat de nici o măsură.

Achitat în primă instanță, condamnat cu executare în apel   

Fostul colonel Daniel Dragomir a fost condamnat definitiv, în 18 iunie 2020, la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare de magistrații Curții de Apel București, chiar dacă, în primă instanță, magistrații îl achitaseră. Și soția lui Dragomir a fost condamnată la 2 ani și 8 luni de închisoare.

Magistrații Curții de Apel au decis condamnarea lui Daniel Dragomir la 2 ani închisoare pentru trafic de influență, 3 ani închisoare pentru spălare de bani și 6 luni închisoare pentru participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Au fost contopite pedepsele, astfel că Daniel Dragomir va executa pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 10 luni închisoare, respectiv o treime din pedepsele care nu se execută. Astfel, în final, va executa 3 ani și 10 luni închisoare, scrie hotnews.ro.

Marinela Zoica, soția fostului colonel SRI, și ea fost cadru activ, a fost condamnată la 1 an și 6 luni închisoare pentru complicitate la trafic de influență, 2 ani închisoare pentru spălare de bani și 6 luni închisoare pentru participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Contopind pedepsele, Marinela Zoica Dragomir va executa pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 8 luni închisoare, respectiv o treime din pedepsele care nu se execută, în final inculpata având de executat pedeapsa cea mai grea de 2 ani și 8 luni închisoare.     

Ce acuzații aduc pocurorii     

Procurorii spun că, în perioada octombrie 2012 - octombrie 2013, Dragomir, care îndeplinea funcția de șef de grupare sectoare informativ-operative în Direcția Generală de Prevenire și Combaterea Terorismului din cadrul Serviciului Român de Informații, beneficiind de ajutorul soției sale, a pretins și, ulterior, a primit de la omul de afaceri Rami Ghaziri, administrator al Agroli Crevedia, suma totală de 462.567 de euro, pentru a-i proteja afacerile.  

Suma era compusă, potrivit anchetatorilor, din 374.078 euro, bani primiți într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane, 70.575,87 euro reprezentând finanțarea cheltuielilor necesare înființării, dotării și asigurării funcționarii unei societăți comerciale, incluzând și un autoturism de lux marca Porsche Cayenne și 18.000 euro, reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soția lui Dragomir, Marinela Zoica, în calitate de administrator al firmei nou înființate.

În sarcina lt. col. (r) Daniel Dragomir s-a mai reținut că, în perioada octombrie 2012 - 15 februarie 2013, cât și ulterior, ”a folosit datele și informațiile având caracter clasificat obținute în virtutea calității de ofițer al SRI, prin prisma atribuțiilor de serviciu, în mod direct și în interes personal, în scopul ilicit - propus și realizat - al obținerii unor sume de bani și alte foloase necuvenite și a permis martorului denunțător accesul la date care se refereau la activitatea infracțională derulată de acesta și grupul de firme aparținând acestuia”, arată DNA.

Fostul ofițer SRI a fost trimis în judecată de DIICOT în iulie 2020 în dosarul Black Cube, fiind acuzat că a pus la cale operațiunea de spionare a fostei șefe a DNA Laura Kovesi și a familiei sale după ce ar fi angajat firma israeliană Black Cube. El este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice și complicități la alte operațiuni ilegale.

După ce s-apredat, în prezența unui avocat ales, Daniel Dragomir a fost depus în Penitenciarul din Bari, în așteptarea prezentării în fața instanței de judecată, pentru validarea mandatului european de arestare emis de Tribunalul București.

Citește și: 

Cum a ajuns locotenent-colonelul SRI Daniel Dragomir, pe lista celor mai căutați infractori din România

Daniel Dragomir a plecat din țară cu o zi înainte de condamnare. Era însoţit de o femeie

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net