Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, audiat 5 ore în dosarul Colectiv: ”Statul român a făcut tot ce a putut!”

Ultima actualizare:

    Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu

Cinci ore a stat la Parchetul General fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, unde a dat declarații în dosarul Colectiv, în calitate de martor. Luat la întrebări de victime, acesta a spus că a făcut ”tot ceea ce era omenește posibil” și că ”statul roman a făcut tot ce a putut”.

Pentru prima dată în cei peste patru ani de la tragedia din clubul Colectiv, fostul ministru al Sănătății s-a prezentat în fața procurorilor pentru a da declarații. La ieșirea din Parchetul General, acesta a fost luat la întrebări de una dintre victimele din 30 octombrie 2015. Mihai Grecea l-a întrebat pe Bănicioiu de ce oamenii au fost lăsați să moară ”ca niște câini”, iar Bănicioiu i-a spus că ”statul român a făcut tot ce a putut”, scrie Mediafax.

”Nu acuzați salvatorii”

Mihai Grecea: De ce ne-ați lăsat să murim acolo ca niște câini? Au fost banii mai importanți, miza politică?

Nicolae Bănicioiu: Noi am spus din primul moment că asigurăm toate ce e necesar.

M.G.: Am urmărit toate materialele din media, le am...

N. B.: Ne întâlnim și răspund la fiecare, când vreți dumneavoastră. Am făcut tot ceea ce era omenește posibil, credeți-mă. Și eu și doctorii. Nu acuzați salvatorii, vorbiți și despre oamenii care au fost salvați...

M. G.: Știați ce e în spitale, ați fost ministrul Sănătății!

N. B.: Am încercat să le repar (...) Noi am trimis afară toți pacienții...

M. G.: Când? După ziua a șaptea, a opta, când au început să moară?

N. B.: Dumneavoastră ați fost acolo ca și mine. Cine decidea când pleacă pacientul? Ministrul nu decide (...) Credeți-mă că am făcut tot ceea ce era omenește posibil! Statul român a făcut tot ceea ce a putut.

În același dosar a fost audiat ca martor și șeful DSU, Raed Arafat.

Peste trei ani și jumătate de procese

Dosarul Colectiv a fost trimis în instanță în aprilie 2016. Doi ani procesul a fost blocat pe chestiuni de procedură, iar judecătorul desemnat iniţial să se ocupe de acest caz a ieşit la pensie, fiind înlocuit în octombrie 2018 de Mihai Bălănescu. Noul judecător a promis că va grăbi soluţionarea dosarului, în fiecare săptămână fiind audiaţi zeci de martori şi victime. Procesul s-a judecat în primă instanță la Tribunalul București. Decizia magistraților, care va fi dată pe 9 decembrie, va putea fi atacată la Curtea de Apel.

Citește și:

173 de ani şi 8 luni de închisoare pentru vinovaţii din «Colectiv»

Imagini terifiante cu ultimele clipe din clubul Colectiv. Video care vă poate afecta emoțional!

image
image
image
image
image
image
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net