Formularul pentru testarea COVID a copilului la școală a fost modificat

Ultima actualizare:

    Sorin Cîmpeanu, ministrul Educațieifoto: Facebook
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educațieifoto: Facebook

Ministerul Sănătății a modificat formularul pentru părinți, prin care aceștia își pot exprima acordul de testare a copilului lor cu teste antigen rapide în școală. Noul document a fost publicat duminică seară, cu puțin timp înainte de miezul nopții, și cu doar câteva ore înainte de redeschiderea unităților de învățământ.

Documentul prevede faptul că părintele își exprimă acordul ca elevul să fie testat în prezența ori în absența sa. De data aceasta, spre deosebire de precedentul formular retras din folosință, pe acesta apare doar sigla Ministerului Sănătății, nu și cea a Ministerului Educației. O modificare a fost făcută și în ceea ce privește declarația de prelucrare a datelor, care în formularul precedent era atașată acestuia, pe o foaie separată și care acum a fost inclusă în aceeași pagină.

Cum arată noul formular pentru testarea COVID a copilul la școală

Principala modificare se referă însă la dreptul, nu obligația de a fi de acord cu recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenică rapidă COVID-19. "Părintele are dreptul, nu obligația de a oferi un acord pentru recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenică rapidă COVID-19. Recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenică rapidă Covid 19 este un act medical și este supusă reglementărilor aferente în vigoare", se arată în comunicatul postat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății. 

Formularul poate fi descărcat de aici.


    Acesta este formularul modificat
Acesta este formularul modificat

Care e cadrul legal pentru acest formular

Ministerul Sănătății explică pe pagina de Facebook legislația pe care se bazează atât vechiul formular, cât și noul:

”Consimțământ informat: Ordinul nr. 1411/2016 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului Sănătății publice nr. 482/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a titlului XV “Răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății

Art. 8. (3) În cazul pacientului minor, acordul scris se va obține de la părinte ori de la reprezentantul legal sau, în lipsa acestora, de la ruda cea mai apropiată. Prin rudă cea mai apropiată în sensul prezentului alineat se înțelege rudele majore care însoțesc pacientul minor, până la al patrulea grad inclusiv. Având în vedere riscurile epidemiologice existente în contextul internațional actual și necesitatea respectării Ordinului Ministerului Sănătății 1410/ 2016 – Norme metodologice de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, părintele are dreptul, nu obligația, de a oferi un acord pentru recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenică rapidă COVID-19. Recoltarea probelor biologice nazofaringiene pentru testare antigenica rapidă Covid-19 este un act medical și este supusă reglementărilor aferente în vigoare”.

Citește și:

Formularul pentru testarea elevilor se modifică. Sorin Cîmpeanu: „Cineva s-a grăbit”

Elevii se întorc la școală. Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, are șapte sfaturi pentru părinți

image
image
image
image
image
image
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net