Focul blestemat a ars 9 trupe rock

Ultima actualizare:

    Vlad Ţelea (37 de ani, chitarist), decedat 30.10.2015, Alex Pascu (33 de ani, bass), decedat 11.112015, Bogdan Lavinius Enache (41 de ani, toboşar), decedat 08.11.2015, Mihai Alexandru (34 de ani, chitarist),  decedat 30.10.2015
Vlad Ţelea (37 de ani, chitarist), decedat 30.10.2015, Alex Pascu (33 de ani, bass), decedat 11.112015, Bogdan Lavinius Enache (41 de ani, toboşar), decedat 08.11.2015, Mihai Alexandru (34 de ani, chitarist), decedat 30.10.2015

Îngerii au avut nevoie de muzică acolo Sus. În iadul din club Colectiv, declanşat la 30 octombrie, au pierit 9 artişti din trupe rock româneşti, iar mulţi colegi de-ai lor sunt internaţi în stare gravă. Cel mai mare număr de morţi, 4, se găseşte în trupa “Goodbye to Gravity”, cea care în seara fatidică îşi lansa albumul, la concert venind aproape 400 de oameni. Solistul Andrei Găluţ, singurul rămas în viaţă, e îngrijit în Olanda.

Cântau toţi rock, dar nu erau trupe rivale, ci prietene. Aşa se explică numărul mare de artişti care au venit în clubul Colectiv în seara de 30 octombrie, la lansarea albumului “Mantras of war”, al formaţiei heavy metal ”Goodbye to Gravity”. Din păcate, au ajuns să moară împreună, în incendiul declanşat de jerba de scântei de la artificii, care a cuprins ca o torţă stâlpul capitonat cu burete şi apoi tavanul clubului. 27 de morţi şi 162 de răniţi a fost bilanţul iniţial, însă în două săptămâni, cifrele negre au crescut: 55 de persoane decedate. 9 trupe rock, dar şi fanii lor, îşi plâng acum prietenii, colegii, preferaţii.

Greu lovită de soartă a fost trupa „Goodbye to Gravity”. Fondată în 2011 şi avându-i în componenţă pe Andrei Găluţ (voce), Mihai Alexandru (chitară), Bogdan Lavinius Enache (tobe), Vlad Ţelea (chitară) şi Alex Pascu (bas), formaţia e decimată complet. Nu mai trăieşte decât Andrei, care a suferit arsuri pe 45% din suprafaţa corpului, arsuri ale căilor respiratorii şi o puternică intoxicaţie cu fum. A fost iniţial internat în stare gravă la Spitalul Elias din Capitală, unde a fost traheostomizat şi ventilat mecanic. Pe 7 noiembrie 2015 a fost transferat în Olanda, unde a fost internat la Spitalul Crucii Roşii din Beverwijk.

Nenorocirea este că după ce şi-a pierdut cei 4 colegi de trupă, Andrei a rămas şi fără iubita lui, Mădălina Strugaru (29 de ani), care a decedat joi la Spitalul Floreasca. Sâmbătă (14 noiembrie), Andrei şi-a revenit din comă şi a întrebat de Mădălina, însă nimeni n-a avut curajul să-i spună că a murit.

Chitariştii Mihai Alexandru şi Vlad Ţelea au murit în timpul incendiului din seara de 30 octombrie. Bogdan Enache, toboşarul trupei a murit pe 8 noiembrie, la scurt timp după ce avionul cu care era transferat către o clinică din Zurich, Elveţia, s-a întors pe aeroportul din Otopeni, deoarece acesta intrase în stop cardio-respirator. Basistul Alex Pascu, cu arsuri pe 70% din corp, a fost spitalizat în stare gravă la Floreasca, unde a fost intubat şi a suferit două intervenţii chirurgicale. Pe 11 noiembrie a fost transferat la o unitate sanitară din Franţa, însă a murit pe aeroport, la Paris, unde intrase în stop cardio-respirator. 

«Unii vor avea o fizionomie schimbată»

Alte 8 trupe sunt mistuite de focul blestemat din club Colectiv şi doar printr-un miracol cei rămaşi în viaţă ar mai putea cânta ca înainte. Asta pentru că, după trauma psihică de a-şi pierde colegii, răniţii se vor confrunta cu ani grei de recuperare. Nu se ştie dacă vor mai putea bate la tobe, dacă vor mai ciupi corzile chitărilor sau dacă îşi vor mai putea folosi vocea la capacitate maximă.

“După faza acută urmează recuperarea dificilă. Oamenii aceştia cu arsuri grave au trecut printr-un şoc emoţional şi vor avea nevoie de consiliere. Unii vor avea o fizionomie total schimbată, poate tulburări de vedere. O arsură la o mână nu înseamnă doar arderea tegumentului. Sub el sunt tendoane, vor avea contracturi dacă nu vor face kinetoterapie imediat, nu vor putea lua nici o cană în mână. Îngrijirea unui pacient ars în starea post acută e o artă”, declara prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, directorul Spitalului Universitar Bucureşti, într-un interviu pentru ziare.com.

Laurenţiu Vârlan a murit de mână cu iubita

     Ionuţ Maior (27 de ani, basist), decedat 7.11.2015
Ionuţ Maior (27 de ani, basist), decedat 7.11.2015

Membrii trupei “Up to eleven” aveau planuri mari în muzică, dar aripile le-au fost frânte în coşmarul din club Colectiv. Chitaristul Laurenţiu Vârlan (30 de ani) nu a reuşit să scape din incendiu, iar martorii spun că a murit de mână cu iubita sa. Lucra şi ca manager într-un magazin de muzică. Colegul lui, toboşarul Bogdan Moleşag, cameraman la PRIMA TV, a ajuns cu bine la o clinică din Belgia, iar chitaristul Liviu Popescu se află internat la Spitalul de Arşi. Vocalistul Mircea Petrescu a scăpat nevătămat.

Tudor Golu a murit în Anglia

     Daniel Ciobanu (40 de ani, chitarist), decedat 7.11.2015
Daniel Ciobanu (40 de ani, chitarist), decedat 7.11.2015

O altă trupă, aceeaşi nenorocire. Dacă Radu Damian şi Christian Alban au scăpat cu viaţă, fiind acum internaţi amândoi la Spitalul Universitar din Bucureşti, chitaristul Tudor Golu a murit pe 10 noiembrie, într-un spital din Marea Britanie. Tudor era chitaristul trupei de rock progresiv “Axial Lead”, artist grafic şi animator 2D şi 3D, el fiind şi cel care a realizat videoclipul melodiei “The day we die”, al formaţiei “Goodbye to Gravity”.

A lăsat în urmă doi copii orfani de tată


         Daniel Ciobanu (40 de ani, chitarist), decedat 7.11.2015
Daniel Ciobanu (40 de ani, chitarist), decedat 7.11.2015

În seara de 30 octombrie, când s-a declanşat iadul în Colectiv, Daniel Ciobanu filma concertul celor de la “Goodbye to Gravity”. Avea să fie ultima lui filmare. A murit după o săptămână de chin, lăsând în urmă doi copii, o soţie îndurerată, dar şi doi părinţi cu boli grave. Mama lui este operată pe creier, iar tatăl lui suferă de cancer. Impresionat de povestea chitaristului din trupa “Prea târziu”, Gigi Becali a pus 70.000 de euro la dispoziţia familiei, însă banii nu au putut face minuni.

Şi-a salvat soţia acoperind-o cu trupul lui


         Ionuţ Maior (27 de ani, basist), decedat 7.11.2015
Ionuţ Maior (27 de ani, basist), decedat 7.11.2015

Băcăuanul Ionuţ Maior, membru al trupei “Bruma”, s-a stins pe 7 noiembrie la Spitalul Universitar. Locuia în Bucureşti, unde a absolvit Politehnica. În seara nenorocirii din club, el s-a aruncat peste soţia sa, Livia (23 de ani), protejând-o cu trupul lui, cu preţul vieţii. S-a ales însă cu arsuri de 80% pe suprafaţa corpului, care i-au fost fatale. Livia are răni mai uşoare, dar e în continuare internată.

Costi Ignat a murit împreună cu iubita lui

Decimată e şi trupa „Monarchy”, după ce toboşarul Constantin Ignat a murit în incendiul din Colectiv, iar alţi doi membri sunt internaţi - Iulian Rob în Marea Britanie, iar Marian Leuşteanu la Bagdasar-Arseni. „Am încercat să ajung cât mai repede la ieşire, după ce s-au deschis uşile. Două mâini salvatoare, nu ştiu ale cui, m-au tras din infern. Aveam 1 metru şi ceva pânş la ieşire şi nu puteam să mă mişc. Dacă nu era el, nu eram nici eu azi. Erau oameni căzuti, eram unii peste alţii. Cei din spate ne trăgeau ca să iasă şi ei, nu puteam să înaintăm, era o îmbulzeală care te trăgea înapoi. A fost un moment în care am ajuns pe hol, erau uşile închise, din cauza fumului s-a stins tot. Şi s-a făcut beznă. S-au auzit urlete”, îşi povestea coşmarul la PRO TV, de pe patul de spital, Marian Leuşteanu. Tot în urma infernului din Colectiv s-a prăpădit şi Mihaela Vieru, iubita lui Constantin Ignat. Tânăra, originară din Oneşti, lucra ca inginer medical în Bucureşti.

Internat alături de soţie

Cătălin Scânteie (39 de ani, chitarist) - internat alături de  soţia sa, Sanda,  la Bagdasar-Arseni
Cătălin Scânteie (39 de ani, chitarist) - internat alături de soţia sa, Sanda, la Bagdasar-Arseni

O altă familie atinsă de focul blestemat este cea formată din Cătălin şi Sanda Scânteie. Cei doi au un băieţel, Ştefan, pe care au vrut să-l ia cu ei în seara aceea, la concert, dar din fericire s-au răzgândit. Cătălin şi Sanda sunt internaţi la Bagdasar-Arseni şi au şanse mari să-şi revină. Cătălin este chitarist în trupa “Hatemode”, iar colegii lui confirmă că acesta are şanse mari să-şi revină. Nu se ştie însă dacă va putea să mai “chinuiască” chitara.

Cristi bătea la tobe în două trupe

Cristian Răducanu (39 de ani, toboşar) - internat la NewCastle  RVI Hospital, Anglia
Cristian Răducanu (39 de ani, toboşar) - internat la NewCastle RVI Hospital, Anglia

Povestea lui Cristian Răducanu, toboşar în trupele Mazdrunka şi Bucium, a devenit cunoscută şi datorită participării soţiei sale la “X Factor” (Antena 1). Luciana Răducanu apăruse în ediţia din 23 octombrie, cu o săptămână înainte de tragedie. Cei doi au o minune de fetiţă, Irina (4 ani), care şi-a însoţit şi ea mama la preselecţiile show-ului de talente. În momentul de faţă, Cristi se află într-un spital din Newcastle, Anglia, a fost operat de mai multe ori, dar starea lui este stabilă. În trupa Mazdrunka, solistă este chiar soţia lui, care acum nu se dezlipeşte de patul de spital.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net