Florin Iordache a fost votat de Parlament la şefia Consiliului Legislativ

florin_iordache.jpg

Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ

Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ. Liderul USR, Dan Barna, susţine că mutarea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ este ”o sfidare la adresa oricărui român cinstit”. ”Domnul Iordache a fost vârful de lance al regimului Dragnea în lupta pentru distrugerea justiţiei independente”, susţine Barna, afirmând că pentru asta, Iordache ”a fost răsplătit cu un post pe viaţă în fruntea unei instituţii a statului român”.

Conform  Legii 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, pot fi numite în funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ, preşedinte de secţie, şef de departament şi consilier persoane care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, pregătire juridică superioară, precum şi o bună reputaţie profesională şi morală. Pentru funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ şi preşedinte de secţie este necesară o vechime în activitatea juridică de cel puţin 15 ani, iar pentru funcţiile de şef sector şi şef departament, de cel puţin 8 ani. 

Articolul 20 al legii prevede că „funcţiile de preşedinte al Consiliului Legislativ, de preşedinte de secţie, de consilier şi de expert sunt incompatibile cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior. (2) Personalul Consiliului Legislativ nu poate face parte din partide politice”.

De asemenea, „funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ, de preşedinte de secţie, de consilier sau de expert încetează prin demisie, în caz de încălcare a prevederilor art. 20, de pierdere a drepturilor electorale, în situaţia condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni sau, după caz, în alte situaţii prevăzute de lege”.

Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ este asimilată celei de ministru.

Preşedintele Consiliului Legislativ îndeplineşte următoarele atribuţii:

  • a) reprezintă Consiliul în faţa Camerei Deputaţilor, a Senatului şi a celorlalte autorităţi publice, precum şi în relaţiile cu persoanele fizice sau juridice;
  • b) semnează actele Consiliului, care se pot emite numai cu acordul său;
  • c) angajează şi, după caz, numeşte, potrivit legii, pesonalul din aparatul Consiliului Legislativ;
  • d) exercită orice alte atribuţii care îi revin potrivit legii. 

Preşedintele Consiliului Legislativ este ordonator principal de credite. 

Au fost 185 de voturi „pentru” şi 42 de voturi „împotrivă” la Florin Iordache. Ionuţ Duli Mazâlu, propus de USR, a avut două voturi „pentru” şi 226 de voturi „împotrivă”, iar fostul judecător al CCR Augustin Zegrean, propus de PNL, a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „contra”.

Pentru funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost votat George Edward Dircă, senator USR.

Loading...

Citește și

  • Florin Iordache

    Florin Iordache se luptă pentru șefia Consiliului Legislativ cu încă doi contracandidați: Augustin Zegrean și Ionuț Duli Mazâlu. Numirea în funcție a lui Iordache era ca și stabilită, asta până să apară cei doi noi pretendenți. Acum, lucrurile se complică pentru fostul ministru al Justiției căci ar putea pierde și această funcție. Reamintim faptul că Florin Iordache, din cauza imaginii șifonate pe care o are în ochii opiniei publice, a fost eliminat de pe listele PSD și nu va putea candida la alegerile parlamentare 2020.

  • viorica dancila ingrijorata

    Social-democrații sunt deciși să folosească toate armele de care dispun pentru a zădărnici moțiunea de cenzură de pusă de opoziție împotriva guvernului Dăncilă. Textul moțiunii va fi citit miercuri, iar votul va fi dat sâmbătă, partidul aflat la guvernare mizând pe un absenteism major în weekend.