Florin Cîţu, declarații după tragedia de la Spitalul Victor Babeş: „Toți vinovații trebuie să răspundă”

Ultima actualizare:

    Premierul Florin Cîțu face declarații de presă la Guvern în contextul incidentului de la Spitalul Victor Babeș din Capitală, de luni searăFoto Facebook
Premierul Florin Cîțu face declarații de presă la Guvern în contextul incidentului de la Spitalul Victor Babeș din Capitală, de luni searăFoto Facebook

Premierul Florin Cîţu a delcarat, luni seară, ddupă ce trei pacienţi internaţi în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeş au murit din cauza unei defecţiuni la instalaţia de oxigen, că a cerut ministrului de Interne o anchetă rapidă şi transparentă şi că toţi vinovaţii trebuie să răspundă.

Reprezentanţii Guvernului au anunţat, luni seară, că declaraţii de presă susţinute de premierul Florin Cîţu vor avea loc la ora 23.00, la PAlatul Victoria. 

Declaraţia vine în contextul în care Trei pacienţi au murit, luni seară, după intrarea în stop cardio-respirator ca urmare a unei defecţiuni la instalaţia de oxigen a unităţii mobile de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti. 

Ce a declarat Florin Cîțu în cadrul conferinței de presă

”Toţi vinovaţii pentru ce s-a întâmplat în această seară trebuie să răspundă”, a afirmat premierul.

”În această seară încă o tragedie în România la Spitalul Victor Babeş, trei persoane au decedat. În acest moment nu ştim de ce. Condoleanţe familiilor îndoliate. Din ce ştim până acum, se pare că este un accident, dar  a început şi o anchetă. Am vorbit şi cu ministrul de Interne, după această declaraţie mă voi întâlni şi cu ministrul de Interne, dar am vorbit şi la telefon, i-am cerut ca această anchetă să fie cât mai rapidă şi transparentă pentru că toţi vinovaţii pentru ce s-a întâmplat în această seară, trebuie să răspundă”, şi-a Început premierul declaraţia.

 El a subliniat că suntem într-o luptă şi într-un război cu această pandemie de un an de zile, presiunea pe spitale este foarte mare, pe secţiile de Terapie Intensivă este foarte mare şi că trebuie cu toţii să ajutăm, referindu-se la campania de vaccinare, singura soluţie în acest moment. 

 ”Din partea noastră, de ce am ieşit în această seară şi este foarte important, am văzut că administratorii sau reprezentanţii statului fug în aceste momente, fug de comunicare. cetăţenii au nevoie de comunicare în aceste momente, au nevoie să venim să le explicăm, de aceea l-am adus pe domnul Arafat să explice excat ceea ce s-a întâmplat. Nu mai trebuie să fugim de comunicare, trebuie să venim în faţa românilor şi să explicăm ce s-a întâmplat”, a conchis premierul.”În continuare vom pune resurse şi vom încerca să avem mai multe paturi de Terapie Intensivă, aşa cum am cerit acum 2 luni de zile pentru că în  continuare suntem în această luptă cu pandemia. Nu putem să garantăm acum că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla, sper că nu se vor mai întâmpla şi sper să avem resursele să trecem cât mai bine, dar ca să reducem presiunea şi să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla, trebuie să  avem o campanie de vaccinare de succes. Ele merg mână în mână, în acest moment”, a subliniat prim-ministrul.

Ce declarații a făcut șeful DSU, Raed Arafat

„Tirurile sunt fabricate să funcționeze în două modalități: una indepenentă, pe butelii de oxigen și generator propriu. Cea de-a doua, pentru o durată mai lungă, se conectează la curent din afara TIR-ului, de la un transformator, și se conectează la sursa de oxigen permanent a spitalului. Presiunea nu trebuie lăsată să urce la 5,8. Azi a urcat la peste 6 bari. Cum, de ce, ce robinet s-a dechis mai mult, asta face obiectul anchetei. Ventilatoarele de fabricație americană, când se depășește 6 bari, intră în sistem de protecție”, a transmis Raed Arafat.

„Era un reprezentant al firmei la spital, dar nu a dorit să intre în TIR și să ajute acolo pentru că în TIR sunt pacienți COVID. Ventilatoarele au un log electronic care arată ce s-a întâmplat, clar că în jurul orei 16:25, dacă asta e corect, s-ar fi crescut presiunea brusc peste 6 bari. Asta explică urgența care a apărut. Eu am aflat după 17:00. S-a ținut legătura cu managera spitalului, coelgii de la SMURD au trimis echipe de sprijin, apoi am intrat în legătură cu ministrul Voiculescu. Instalația până la TIR se face de firme autorizate, iar această instalație este făcută de o firmă autorizată contractată de spital și de ASSMB. Totul este făcut corect. Acest TIR a funcționat luni de zile în Argeș până a ajuns aici. Trebuie să vedem dacă această creștere a presiunii a fost o greșeală umană sau o problemă tehnică. Nu știu dacă pacienții erau în viață când angajatul firmei a refuzat să intre să ajute.”, a mai transmis acesta.

„TIR-urile sunt în garanție și au fost verificate cam o dată la trei luni de la firma respectivă de când au fost achiziționate. Peste 600-700 de pacienți au fost tratați acolo. Inițial am aflat în jurul orei 17:00 că este o problemă. Ulterior am aflat că există pacienți în stop cardiorespirator și mai târziu am aflat că sunt trei. Poliția Omoruri a fost apoi înștiințată și s-a deplasat acolo. Nu știu ora exactă, dar personal am vorbit de domnul Gavriș, știa deja de situație”, a mai consis șeful DSU.

„Ministrul Voiculescu m-a sunat prima dată după ora 18.00. Deja era anunțat și noi l-am informat până la ce nivel am ajuns cu intervenția. Telefonul meu a sunat din 10 secunde și nu am răspuns la telefon. Am răspuns doar la telefoanele legate de situația de la Babeș. A fost pregătit un comunicat care a și fost dat. Dacă stăteam să răspund la telefon, nu mai puteam face nimic. Nu poți, în timpul intervenției, să răspunzi la telefoane. Nu puteam intra în direct la televiziuni. Pandemia este un dezastru. Definiția dezastrului e că ai cerere mai multă decât poți oferi. Totuși, România a făcut față. suntem departe de cum eram la început. Sistemul este sub presiune pentru că și situația se schimbă. Pacienții vin târziu la spital, stau până nu mai pot, nu mai au oxigen. Nu am ajuns încă la 1.600 de paturi ATI, ieri aveam peste 1.500 de pacienți la ATI. Și cazuri non-COVID mai vin, nu putem pune toate paturi pentru COVID. Noi am crescut capacitatea de ventilație la UPU. Chiar dacă nu le numit paturi ATI, și acolo e capacitatea crescută. Eu nu pot stabili responsabilii și nu sunt judecător ca să stabilesc un vinovat. În situația asta de presiune maximă încercăm să facem tot posibilul să nu apară o situație de urgență.”

„Angajatul firmei care se ocupă de mentenanța ventilatoarelor a asistat de la exterior. El venise să schimbe un ventilator care nu era folosit și care nu face parte din cele șase folosite. Firmele nu stau în spitale. Sunt tehnicieni care vin să rezolve o problemă până la o limită. Dacă nu pot rezolva, ventilatorul este înlocuit cu o rezervă. Eu nu am ce să le reproșez reprezentanților spitalului. După verificări, se va stabili cine a greșit. Greșeala cea mai mare este să ai boala asta, să stai până nu mai poți și să ai nevoie de oxigen și să intri la ATI. Nu știu cât au stat acei pacienți fără oxigen, până au fost preluați manual pe baloane. Cifrele privind paturile ATI se schimbă, e o dinamică. Astăzi în București am pierdut opt paturi. Au rămas cele 20 de la Foișor și altele peste tot unde s-au instalat. Nu am cum să vă spun acum exact câte paturi libere la ATI sunt. Azi erau foarte puține.”, a mai spus acesta.

image
image
image
image
image
image
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net