Flori de sânziene. Beneficii. Remedii naturiste

Ultima actualizare:

    Sânzienele înfloresc vara, din iunie până în septembrie
Sânzienele înfloresc vara, din iunie până în septembrie

Tradiția popularăspune că florile de sânziene, cunoscute și sub denumirea de drăgaică, smântânică, închegătoare sau floarea lui Sfântul Ion, au proprietăți magice. Știința ne aduce însă informații și mai prețioase despre această plană cu efecte tămăduitoare.

Cum arată florile de sânziene

Sânziana galbenă este o plantă perenă din familia Rubiaceae. Tulpina înaltă, în patru muchii, poate crește la 30-100 cm, iar după înflorire de obicei se culcă pe pământ. Frunzele sunt înguste, alungite, grupate câte 8-12 în jurul unui nod. Florile mici, galben aurii sunt grupate în formațiuni umbeliforme. Perioada de înflorire este în lunile iulie-august. Este o plantă răspândită în toată Europa, dar se întâlnește și în Asia-Mică. Sânzienele cresc în fânețe, tufişuri, la marginea pădurilor, pe marginea drumurilor, de-a lungul căilor ferate de la câmpie până la munte. 

Substanța activă este furnizată de partea aeriană a plantei (Galii veri herba), care poate fi colectată în perioada de înflorire. Se usucă la umbră, în straturi subțiri, în loc bine aerisit. Din 3-4 kg plantă proaspătă se obține 1 kg substanță uscată.

Florile de sânziene conțin flavonoide, în cantități mici glicozide iridoide, tanin, urme de uleiuri esențiale, enzime pentru închegarea laptelui de origine animală, acizi vegetali.

Florile de sânziene au efect ușor sudorific, diuretic, reduc crampele. Datorită efectului diuretic și sudorific, ceaiul este utilizat în medicina populară împotriva bolilor renale, biliare, cele ale ficatului, respectiv ale căilor respiratorii. La adulți o singură doză poate conține 2-3 lingurițe de substanță uscată mărunțită. Aplicarea sa externă este, de asemenea, cunoscută, ceaiul de sânziene se folosește pentru spălare sau în formă de cataplasmă în vindecarea arsurilor.


    Ceaiul din flori de sânziene are efecte detoxifiante
Ceaiul din flori de sânziene are efecte detoxifiante

Ceaiul de flori de sânziene este un bun diuretic, are un ușor efect laxativ, antispastic și depurativ. În plus, aceasta poate fi folosit și sub forma unui sedativ ușor, dar și pentru efectele pe care le are în reducerea reumatismului și a infecțiilor urinare.

Ceaiul obținut din florile de sânziene este benefic pentru bolile de ficat, pancreas sau splină. În plus, tratează și afecțiunile care apar la nivelul sistemului nervos sau la nivelul rinichilor și este benefic și pentru persoanele care prezintă afecțiuni ale tiroidei.

Cum se prepară ceaiul din flori de sânziene

Pentru a prepara ceai de sânziene ai nevoie de 250 ml de apă și o lingură de plantă. Amestecul obținut se lasă acoperit timp de 8 ore, apoi se strecoară și se consumă pe stomacul gol. Cura cu ceai de flori de sânziene implică consumul a trei căni de ceai pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.

Remedii naturiste cu flori de sânziene 

Florile de sânziene au proprietăți benefice pentru organism și tratează afecțiuni ale sistemului nervos, renale și ale tiroidei. 

Infuzie pentru calmarea sistemului nervos

Se infuzează 2 lingurițe de flori de sânziene albe în 250 ml de apă clocotită, timp de 2 minute și se bea când infuzia ajunge la o temperatură potrivită. Se recomandă consumul a 2-3 căni pe zi. Pentru efect sedativ, se lasă la infuzat 4 minute și se consumă înainte de culcare. 

Infuzie pentru afecțiunile renale

Se infuzează un amestec din părți egale de flori de sânziene galbene, plantă de urzică și plantă de splinuță, în 250 ml apă clocotită, timp de 3-4 minute. Se recomandă consumul a 3-4 căni pe zi, până la atenuarea simptomelor. 

Tinctură pentru tratamentul cistitei

Tinctura se realizează din pulbere de flori de sânziene galbene, uscate în prealabil. Se amestecă 20 de linguri de pulbere într-un litru de alcool de 50 de grade și se lasă la macerat aproximativ 14 zile. În fiecare zi, este important să amesteci conținutul din sticlă prin agitare. După perioada de macerație, se strecoară lichidul într-un recipient opac, obținându-se, astfel, tinctura. Se consumă 1-2 lingurițe pe zi, de 3 ori pe zi, timp de minim 2 săptămâni.

Flori de sânziene, unguent pentru răni

Unguentul se prepară din suc proaspăt de sânziene albe amestecat cu untură, din care se va obține o pastă omogenă, care poate fi aplicată local, pe rană, furuncule sau pe petele de bătrânețe. Se reaplică zilnic, până la vindecare.

Decoct pentru bolile reumatice

Decoctul se obține din câteva linguri, maxim 7, de flori de sânziene galbene sau albe, uscate și mărunțite, amestecate într-un litru de apă. Amestecul se pune la fiert și se lasă să fiarbă preț de 20 minute, la foc mic. Se poate aplica local, sub formă de compresă, sau se poate amesteca într-o cadă cu apă în care te vei îmbăia. Dacă preferi varianta de baie, este important să stai în apa cu decoct minim 15 minute, pentru a-și face efectul.  

Gargară pentru afecțiunile glandei tiroide

Lichidul pentru gargară se obține din infuzie de flori de sânziene galbene. Pentru această infuzie concentrată vei avea nevoie de câteva lingurițe de flori uscate și mărunțite, amestecate în 250 ml de apă clocotită. O dată ce infuzia se răcește, o poți folosi pentru gargară, de preferat seara, înainte de culcare. Repetă gargara timp de 2 săptămâni.

Florile de sânziene. Întrebuințări domestice

Sânziana galbenă este folosită ca pigment natural pentru colorarea țesăturilor, ca plantă medicinală și ca plantă culinară:

  • Semințele prăjite și măcinate se folosesc pentru prepararea unei băuturi energizante calde, asemănătoare cafelei.
  • Vârfurile înflorite se pun la macerat pentru obținerea unei băuturi răcoritoare, la fel ca florile de soc, sau pentru aromatizarea unor spirtoase. Prin Danemarca există și astăzi o băutură numită bjæsk, preparată în acest fel.
  • Zeama obținută din zdrobirea plantei era folosită pe vremuri ca enzimă vegetală pentru coagularea laptelui, în procesul obținerii produselor lactate.

CITEȘTE ȘI: Misterele nopții de Sânziene. De ce este magică această sărbătoare

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net