Fiul ministrului Ioan Avram Mureșan, angajat al Cambridge Analytica, ucis în Africa?

60610432.jpg

Ioan Avram Mureșan și fiul său Dan, la unul dintre termenele procesului de corupție intentat fostului ministru

Scandalul din jurul controversatei companii britanice Cambridge Analytica prinde în mreje și un român. Este vorba de Dan Mureșan, fiul fostului ministru țărănist al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, care a murit în 2012, în camera sa de hotel din Kenya. Despre decesul său, există zvonuri în presa africană că ar fi fost ucis pentru că știa prea multe! Dan Mureșan lucra la campania președintelui kenian Uhuru Kenyatta, scrie nation.co.ke preluată de hotnews.ro

Fiul fostului ministru țărănist al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, a murit subit în camera sa de hotel din Kenya, declarau, în septembrie 2012, mai multe surse independente. Bărbatul avea 32 de ani și lucra pentru firma britanică de consultanță politică care a pus la punct strategii electorale în țări din Africa, sud-estul Asiei si Europa de Est.

Christopher Wylie, fost director de cercetare la Cambridge Analytica, cel care a făcut primele dezvăluiri privind folosirea datelor utilizatorilor de Facebook în campaniile electorale, a spus ca Dan Mureșan a fost predecesorul său în funcție.

"Când m-am angajat nu mi-am dat seama ... el (Dan) tocmai fusese găsit mort in camera sa de hotel. De aceea aveau un post liber", a spus Wylie, potrivit publicatiei kenyene citate de HotNews.

"Nu pot afirma că a fost ucis. A murit in camera sa de hotel", a declarat Wylie.

Dan Muresan ocupa pozitia de coordonator al campaniilor electorale pentru clientii firmei britanice in care activa. In calitate de expert in comunicare politica a coordonat campanii electorale in Texas, Virginia si in tari din estul Europei si Africa. A absolvit London School of Economics si George Washington University, unde a obtinut un masterat in management politic si nationalism.

Cambridge Analytica a fost acuzată că a folosit fără drept, datele a 50 de milioane de utilizatori ai rețelei sociale, pentru a elabora un soft care sa prezică și să influențeze votul alegătorilor. Datele ar fi fost recuperate prin intermediul unei aplicatii de teste psihologice, concepută de psihologul rus Aleksandr Kogan. Acesta s-a nascut în Moldova și a trăit până la 7 ani la Moscova, înainte de a pleca în Statele Unite

Loading...

Citește și