Fetiţa plătită să care apă timp de 40 de zile. Daniela îndeplinește un obicei strămoșesc

Ultima actualizare:

    Flori şi lumânări, la parastasul de 40 de zile pentru părintele Ioasaf Foto: jurnaluldearges.ro
Flori şi lumânări, la parastasul de 40 de zile pentru părintele Ioasaf Foto: jurnaluldearges.ro

Daniela este o fetiţă de 11 ani din satul Răchiţele (Argeş), care are grijă de îndeplinirea obiceiurilor moştenite din moşi-strămoşi. Astfel, puştoaica a dus de pomană, timp de 40 de zile, câte o găleată cu apă în vecini. Tradiţia e respectată în multe locuri din ţară: la moartea cuiva drag, cineva e tocmit să-i ducă izvorul celui urcat la Ceruri.

Preoţii din Răchiţele spun că persoana aleasă pentru a da de pomană găleţi cu apă “trebuie să fie o persoană curată, motiv pentru care e bine să tocmeşti un copil cu vârsta sub 14 ani”.

Daniela este o fată cuminte şi deşteaptă, care va împlini în curând 11 ani. Timp de 40 de zile, ea le-a dus vecinilor câte o găleată cu apă.

Obiceiul e păstrat din străbuni: la moartea cuiva drag, e bine să tocmeşti pe cineva care să-i ducă izvorul celui care a decedat.

Se spune că acest lucru îl ajută pe cel decedat să treacă vămile când urcă la Cer.

Conform aceleiaşi tradiţii, o altă persoană trebuie să dea de mâncare cuiva, tot timp de 40 de zile, iar altcineva să tămâieze mormântul.  

Daniela a cărat apă pentru un duhovnic din Argeş, părintele Ioasaf Boiciuc, stareţul Mănăstirii Cotmeana, care a decedat înainte de Paşte. Olga Panaete (fiica duhovnicească a călugărului Ioasaf, dar şi fina lui Ion Dolănescu) a primit de la familia părintelui încuviinţarea să se ocupe de respectarea tradiţiei.

Olga Panaete, care ţine doliu, i-a dăruit Danielei o găleată frumoasă
Olga Panaete, care ţine doliu, i-a dăruit Danielei o găleată frumoasă

Prin urmare, l-a rugat pe preotul din satul Răchiţele să-i găsească o fetiţă credincioasă, iar Daniela a fost persoana recomandată. De profesie avocat, Olga Panaete deţine o florărie în Piteşti.

Mănăstirea Cotmeana, unde a slujit preotul
Mănăstirea Cotmeana, unde a slujit preotul

La moartea lui Ion Dolănescu, în 2009, Olga i-a spus duhovnicului Ioasaf că a găsit o fată care să care apă pentru faimosul rapsod, iar preotul a fost de acord. După 11 ani, Olga s-a ocupat de acelaşi lucru şi pentru părintele Ioasaf.  La finalul celor 40 de zile, avocata a întrebat-o pe Daniela: “Pe cine ai avut martori că ai cărat apa Preacuviosului Ioasaf?”. Răspunsul copilei a impresionat-o pe Olga: „Soarele, luna şi fântâna şi oamenii care au băut din ea”.  

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net