Fermierii din Lungulețu, nevoiți să distrugă cartofii cultivați! O parte din legume, vândute cu un preț derizoriu

Ultima actualizare:
“E foarte rău”, se lamentează nea Vasile, legumicultor din Lunguleţu
“E foarte rău”, se lamentează nea Vasile, legumicultor din Lunguleţu

Au transpirat degeaba! Cartofii au ajuns să nu mai valoreze nimic, în această vară, pentru ţăranii din Lunguleţu (Dâmboviţa), una dintre cele mai renumite zone legumicole. Direct de pe tarla sau din piaţa de gros, ţăranii sunt nevoiţi să-şi vândă marfa la un preţ cu care nici măcar nu-şi acoperă investiţia.

La Lunguleţu, cartofii noi au ajuns la un preţ ridicol: între 20 şi 30 de bani kilogramul! La intermediarii din pieţe, preţul creşte brusc, semn că se practică un adaos ameţitor. Astfel, cartofii ajung în pieţe şi la 2 lei kilogramul.   O zi de muncă îi costă pe producători 150 de lei de lucrător, adică preţul a 500 de kilograme de cartofi. În aceste condiţii, fermierii anunţă că vor distruge legumele pe câmp, întrucât nu mai este rentabilă recoltarea lor. „Am investit foarte mult în cultura de cartof - irigat, gunoi de pasăre şi câte şi mai câte”, se plânge tanti Nela din Lunguleţu. “Nu ne mai permitem să plătim oameni. Sunt agricultori care au vândut şi pe 15 bani. În ­supermarketuri găsim numai marfă din afară. Dacă am fi dat cu 70-80 de bani kilul, tot era ceva. Nici nu îi mai scoatem din pământ, îi vom distruge”, adaugă femeia pentru adevarul.ro.Şi nea Vasile e revoltat fiindcă ţăranii stau la mâna samsarilor. „E foarte rău, preţul e mic. Dacă nu se vinde marfa, băgăm discul şi distrugem tot. N-am mai avut o situaţie asemănătoare”, oftează agricultorul.  Ţăranii refuză încă să se asocieze, deşi ar putea avea multe de câştigat. 

„Poate altfel ar fi arătat lucrurile. Câştigul se duce în altă parte, nu în buzunarul ţăranului. Samsarii profită de lipsa noastră de organizare”, explică Vlad Ion, primarul din Lunguleţu. „Producerea unui kilogram de cartofi costă 60 de bani. Sunt mai mulţi factori care au scăzut preţul: producţie foarte bună, suprafaţă mare însămânţată, dar şi pandemia. Restaurantele au fost închise şi s-a simţit. Cartoful poate fi o soluţie pentru o eventuală criză alimentară în toamnă-iarnă”, crede edilul.   Click! spuneÎn Lunguleţu există 1.000 de agricultori cu 1.000 de tractoare, care produc anual 100.000 de tone de varză. De asemenea, în comună sunt cultivate cu cartofi peste 3.000 de hectare, iar producţia anuală sare de 750.000 de tone.


    “E foarte rău”, se lamentează nea Vasile, legumicultor din Lunguleţu
“E foarte rău”, se lamentează nea Vasile, legumicultor din Lunguleţu
image
image
image
image
image
image
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net