«Fără primar, la noi parcă s-a oprit timpul»

Ultima actualizare:

    O parte din cei 9.639  de locuitori ai comunei Jilava  au venit ieri să-și aleagă primarul. La cârciumă s-au stârnit discuții  politice aprinse. Nea Ion (stânga) s-a  încăpățânat să nu meargă la votfotografii: Sever Gheorghe
O parte din cei 9.639 de locuitori ai comunei Jilava au venit ieri să-și aleagă primarul. La cârciumă s-au stârnit discuții politice aprinse. Nea Ion (stânga) s-a încăpățânat să nu meargă la votfotografii: Sever Gheorghe

”Mă duc să mă bărbieresc, mă îmbrac frumos şi mă duc la vot”. În comuna Jilava sunt alegeri pentru fotoliul de primar, iar Tudor Moraru este un localnic cu simţ civic. ”Nu mă duc la vot, că o fac degeaba”, îşi varsă năduful un alt localnic.

Este ora prânzului şi pe străzile din Jilava, comuna situată la doar 5 km de Bucureşti, este aglomeraţie mare. Sunt organizate alegeri pentru funcţia de primar, după ce fostul edil, Adrian Mladin, ales în 2016 pentru un nou mandat, a fost condamnat definitiv la închisoare. Acesta a atras atenţia presei după ce, aflat în detenţie, a câştigat din nou alegerile. 

Pe strada mare, de fapt DN 5 care leagă Capitala de Giurgiu, la numărul 46, în poartă la Veta, Tudor Moraru discută politichie.

simeon stalpnicul png

”Nu vreau femeie care să mă conducă!, Femeile sunt rele, nu te ajută!”, atacă tranşant mamaia Veta, arătând pumnul unei candidate nevăzute. ”Trebuie să-l alegem pe omul care ne poate da ce a promis şi să ne modernizeze”, spune împăciuitor Tudor, de meserie liber profesionist. La secţia de vot de la fostul CAP lumea vine pe bandă rulantă să voteze.

”S-a simţit că am avut primar cu probleme penale pentru că timpul s-a oprit pe loc aici”, ni s-a plâns Maria Taşcu după ce a votat. Ne arată cu mâna o clădire imensă, noul dispensar, care este gata, dar nu poate fi deschis pentru că nu are toate aprobările.

De mână cu doi copii mici, Cristina Grigorescu ne spune şi ea suferinţa localnicului cu buletin de Jilava. ”Pentru orice lucru suntem nevoiţi să mergem la Bucureşti. Avem copii, vrem şi noi de exemplu o grădiniţă cu program prelungit”, îşi zice năduful Cristina. La Gogu la cârciumă este plin, iar lumea profită de vremea frumoasă să viseze sau să-şi spună povestea vieţii amare de Jilava.

Zgomotul halbelor trântite cu foc şi mirosul micilor sfârâind pe grătar arată că lumea se simte bine. ”Nu mă duc la vot că o fac degeaba”, strigă de la o masă nea Ion. ”Nu avem încredere în politicieni pentru că toţi sunt bandiţi!”, zice şi a lu’ Gheorghe şi impinge nervos cât colo halba.

Urnele s-au închis la ora 21.00, iar rezultatele finale vor fi anunţate luni. 

49 de localități nu aveau primar

Peste 500 de secții de votare au fost amenajate în cele 49 de localități în care au avut loc ieri alegeri locale parțiale pentru funcția de primar. Printre orașele unde au fost aleși noi primari se numără Craiova, Tg. Jiu, Roman, Bușteni, Râșnov, informează News.ro.  Posturile de primar au rămas vacante ca urmare a demisiilor unor titulari, a situațiilor de incompatibilitate, invalidării mandatelor, decesului sau condamnării la închisoare.

image
image
image
image
image
image
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net