Face icoane din coji de ouă

Ultima actualizare:

    Meşterul clujean şi câteva dintre icoanele sale originaleFoto: "Adevărul"
Meşterul clujean şi câteva dintre icoanele sale originaleFoto: "Adevărul"

Din mâinile lui ies minunăţii! Folosind coji de ouă, aracet şi vopsea, Mircea Bodea, un fost ofițer, creează, cu migală şi cu talent, icoane care au ajuns în casele a peste o mie de oameni din toată lumea, din SUA şi până-n Japonia.

Pentru Mircea Bodea (65 de ani), cojile de ouă înseamnă materia primă din care se nasc chipuri sfinte. „La o icoană lucrez 18 ani și o săptămână”, glumeşte talentatul meşter clujean. “Îmi ia o săptămână să fac o icoană de mărimea unei coli în format A4, dar ea înmagazinează 18 ani de antrenament“, explică fostul ofiţer, care şi-a transformat cămara în atelier. Acolo își ține cojile de ouă, capacele pline cu resturi de vopsele şi pensulele îngrămădite într-un borcan. Bodea a început să facă icoane în 1995, după o operație la stomac. „Stând trei luni în convalescență, am zis să am o activitate și așa am ajuns să pictez icoane. Ţineam să fie ceva original, să pară vechi, ca un mozaic“, povestește pensionarul.

Pensionarul lipeşte cojile de ouă pe o bucată de lemn
Pensionarul lipeşte cojile de ouă pe o bucată de lemn

A încercat tot felul de procedee până într-o zi când, curățând niște ouă, și-a dat seama că a găsit materialul de lucru. A rupt cojile în bucățele și le-a pus pe o bucată de lemn. „Le-am lipit una lângă alta, cu aracet, ca într-un puzzle. Le-am lăsat la uscat vreo trei zile, apoi a mers frumos cu pictura. Folosind culori tempera, culoarea se prelinge între rândurile de coji și dă impresia de mozaic sau de frescă“, explică meșterul. Pentru lucrările sale, Bodea foloseşte coji de la ouă crude. La o singură icoană intră cojile de la zece ouă, mai spune el.

Fostul ofiţer merge la târguri prin țară, iar icoanele sale au ajuns atât în casele românilor, cât şi ale unor turişti veniţi din SUA, Germania sau Japonia. Bodea mărturiseşte că nu prea câștigă din vânzarea icoanelor, fiindcă una mare costă doar 100 de lei.

Icoanele realizate de clujean au ajuns în peste 1.000 de case
Icoanele realizate de clujean au ajuns în peste 1.000 de case

„Cu icoanele vreau să bucur sufletele oamenilor. Sunt mulțumit când știu că în peste o mie de case sunt lucrări de-ale mele. Icoanele se uită la om și îi dau sănătate, bucurie și noroc“, încheie clujeanul.

Citeşte întreaga poveste şi vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net