Face bani din găinaț!

7-act-1-895615451.jpg

gaini pitice tibetane, gainat, fertilizare, afacere, gorj
Alina Puncioiu are acum circa 300 de găini pitice tibetane

O tânără din comuna Cătunele (jud. Gorj) este singura crescătoare din ţară de găini pitice orginare din Tibet. Alina Puncioiu are 300 de păsări iar afacerea e înfloritoare: vinde şi ouă, şi găini, dar şi găinaţul acestora!

Gorjeanca Alina Puncioiu are 34 de ani şi de şapte ani se ocupă cu creşterea găinilor originare din Tibet, păsări de talie mică, agresive şi iuţi. Aceste găini sunt foarte dificil de crescut, iar în România nu mai există, din câte spune femeia, alţi crescători. Face bani din vânzarea găinilor şi a ouălor. Tânăra dă o pereche de găini pitice cu 100 de lei, iar un ou cu 1 leu bucata.

„M-am gândit să mă orientez către creşterea acestei rase de găini, care este deosebit de frumoasă, dar care are o carne foarte sănătoasă şi ouă la fel de bune. Carnea este recomandată pentru persoanele care suferă de diferite afecţiuni, cum ar fi diabet sau obezitate. Îmi e drag să mă ocup de ele. Fac multe ouă, iar carnea are un gust aparte, ca aceea de vânat”, ne-a spus Alina. De curând, Alina Puncioiu a găsit altă modalitate de a-şi creşte veniturile fără prea multe eforturi. Gorjeanca vinde excremente de la găinile tibetane pe care le creşte în gospodăria din satul Steic. Acest tip de găinaţ, spune Alina Puncioiu, are calităţi superioare altui fertilizant similar. 

7-act-3-89561515.jpg

gaini pitice tibetane, gainat, fertilizare, afacere, gorj
Găinaţul este folosit pe post de fertilizator

Ideea i-a venit după ce un client care a venit să cumpere găini i-a solicitat şi o anumită cantitate de excremente, în ideea de a le folosi ca fertilizant. Vinde un kilogram de găinaţ cu 10 lei. “La mine, solul este numai piatră. Am pus găinaţul în pământ, iar planta a crescut de peste un metru. Zilele trecute m-a sunat un domn şi a luat pentru o plantaţie de zmeur un sac de 20 kg. Putem ajunge şi la 100 kg într-o lună, dacă sunt mai multe găini. Acum, tot ce am adunat în trei luni ajunge la 30-40 kg”, a declarat Alina Puncioiu.

7-act-4-8915151.jpg

gaini pitice tibetane, gainat, fertilizare, afacere, gorj
Găinile pitice tibetane fac ouă multe şi au o carne excelentă
Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1