Fac coadă la sfinţit maşini!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Parcarea din faţa Bazilicii romano-catolice din Oradea a devenit, ieri seară, neîncăpătoare. Sute de şoferi credincioşi au venit să-şi sfinţească autoturismele. Oamenii speră că în acest fel vor fi feriţi de accidente şi spun că, spre deosebire de alte oraşe, la ei binecuvântarea este gratuită.

Astfel de slujbe se organizează de 14 ani, în preajma sărbătorii Sfântului Cristofor, patronul călătoriilor, iar numărul de participanţi creşte de la an la an. Ieri seară, până şi străduţele lăturalnice s-au umplut de maşini. După slujba din biserică, vicarul de la Catedrala Romano-Catolică din Oradea a ieşit afară şi a ţinut ceremonii speciale, la orele 18.00 şi 21.00.

A rostit o rugăciune pentru toţi cei prezenţi la slujbă şi, însoţit de ajutoarele bisericeşti, a trecut pe la fiecare maşină parcată în curtea Catedralei, sfinţind atât cheile întinse de proprietar, cât şi autoturismul în sine. La eveniment au participat şoferi de toate religiile şi naţiile, care au aşteptat bunecuvântarea sfântă. La final, oamenii au plecat acasă liniştiţi, cu speranţa că vor fi feriţi de accidente.

simeon stalpnicul png

Astfel de slujbe se ţin şi în Germania şi Ungaria şi au loc în duminica cea mai apropiată sărbătorii Sfântului Cristofor, sărbătoare care este, în fiecare an, pe data de 25 iulie. Sfântul Cristofor este unul dintre cei mai importanţi 14 sfinţi care îi însoţesc pe cei care călătoresc. Imaginea sa este purtată pe iconiţe de conducătorii de automobile şi motociclişti.

Îţi binecuvântezi maşina la Iaşi? Dai 500 de lei!

Patriarhia a tipărit noua ediţie a Molitfelnicului (carte de rugăciuni), un îndrumar pentru preoţi, care vine cu o premieră: rugăciunile pentru autovehicule. Oficial, Biserica nu percepe taxe, însă românii spun că dau şi 500 de lei pentru o maşină binecuvântată. Preţurile variază în funcţie de oraş, biserică şi, evident, de buzunarul fiecărui enoriaş.

Tot mai mulţi români își sfinţesc autovehiculele (fotografii: edituramateescu.ro)

simeon stalpnicul png

La Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa preţurile sunt pe măsura reputaţiei bisericii.O rugăciune pentru maşină costă 70 de lei. În comunele constănţene însă scoţi din buzunar doar 20 de lei.

La Bucureşti, oamenii spun că au plătit 50 de lei de maşină, în timp ce, la Iaşi, este de zece ori mai scump. Se ajunge şi la 500 de lei. La Mănăstirea Putna din Suceava, aleasă de mulţi şoferi pentru binecuvântarea autoturismelor, sumele pentru rugăciuni ajung, în medie, la 100 de lei. În mănăstirile din Neamţ, tarifele practicate pentru sfeştania maşinilor nu sunt făcute publice, dar se negociază direct cu preotul, la faţa locului. Dacă ai o maşină de lux trebuie să dai cel puţin 50 de euro, spun enoriaşii.

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net