Experții avertizează despre pericolul relaxării: «Valul 4 nu va putea fi prevenit în România»

Ultima actualizare:

    Probabil vom ajunge din nou să purtăm mască în aer liber
Probabil vom ajunge din nou să purtăm mască în aer liber

Am ieşit din valul trei, numărul cazurilor de infectări este tot mai mic, autorităţile au relaxat mai mult restricţiile, pare că am scăpat de pandemie. Majoritatea românilor se gândesc acum la vacanţa de vară, iar de vaccinare au cam uitat. Toate acestea îl îngrijorează pe cercetătorul timişorean Octavian Jurma, care avertizează: din toamnă, ne paşte valul 4!

După un an de pandemie, plin de restricţii, îngrijorări şi veşti proaste de peste tot, soarele pare să strălucească din nou deasupra României. Am scăpat şi de valul 3. Ce-i drept, destul de „ciuruiţi”. Dar, sătui până peste cap de COVID, obosiţi să fim mereu în alertă, respectând reguli, am primit cu maximă bucurie măsurile de relaxare anunţate la 15 mai.  

A scăzut numărul vaccinaţilor

Să fie, totuşi, premature? Medicul şi cercetătorul timişorean Octavian Jurma a constatat că relaxarea a inhibat vaccinarea. Într-o săptămână, am scăzut de la peste 100.000 de persoane imunizate pe zi la doar puţin peste 50.000. 

„În lipsa oricărei motivaţii, negative sau pozitive, singurul lucru care scade acum mai repede decât numărul de infectări este numărul de vaccinaţi. Cum să vaccinezi tinerii, când tu preferi să interzici marile festivaluri, decât să permiţi accesul doar celor vaccinaţi? Ţinta noastră de a avea 5 milioane de persoane vaccinate s-a îndepărtat de la 10 iunie la 22 iunie. Îmi dau lacimile de ciudă. În loc să vorbim non-stop de relaxare, ar trebui să vorbim non-stop de siguranţă. E adevărat că s-a terminat valul 3, dar pandemia nu s-a terminat şi nu avem nici un motiv să credem că valul 4 va fi prevenit în România. Însă poţi opta, prin vaccinare, să nu fi inclus în valul de infectări din toamnă”, a scris dr. Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook. 

Rafila: „Nu trebuie să excludem mutaţiile”

De valul 4 vorbeşte şi medicul Alexandru Rafila. Preconizează că va fi în toamnă, însă mai mic, datorită vaccinării populaţiei. „Se va repeta, probabil, scenariul de anul trecut (n.r. când cazurile au scăzut în vară, pentru ca apoi să crească în toamnă), doar că cifrele sunt mult mai mici pentru că deja o parte din populaţie este imunizată. Totuşi, România nu este printre ţările cu un procent important - vedeţi că avem vreo 4 milioane şi ceva de persoane care au fost vaccinate până în momentul de faţă. Comparaţi, de exemplu, cu Franţa, care are 30 de milioane din 60 vaccinate, jumătate din populaţie a fost deja imunizată. În mod evident trebuie să ne pregătim şi să continuăm campania de vaccinare până în toamnă şi dacă se va atinge acel prag psihologic de 10 milioane cu atât mai bine, dar din ce văd eu nu cred că aderenţa la vaccinare va fi extraordinară în continuare, dacă nu se găsesc noi căi de comunicare, de atragere a oamenilor să se vaccineze, mai ales în mediul rural. Chiar dacă o să avem o acoperire vaccinală de 30-40% cel mult, în toamnă, atunci s-ar putea să ne gândim să asistăm la un val, care sper eu să fie mic, dar nu pot să exclud nici un scenariu, nu trebuie să excludem mutaţiile. Pot fi mutaţii care să se transmită mai uşor sau să fie mai puţin respondente la vaccin”, a avertizat Alexandru Rafila la Digi24.

Bâlbele autorităţilor vizavi de gratuitatea serului 

Vaccinul anti-COVID ar putea să nu mai fie gratuit, „într-un viitor oarecare”, a afirmat, luni, Ludovic Orban. „Acum e o situaţie excepţională, mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la un nivel de imunizare de grup. Dar, până la urmă, se va merge pe mecanismul de la vaccinarea antigripală, de exemplu, unde numai persoanele vulnerabile sunt vaccinate gratuit, celelalte categorii vor trebui să se vaccineze, că e răspunderea lor”, a spus liderul PNL. Declaraţia sa a fost imediat infirmată de premierul Florin Cîţu: „În România vaccinul este şi rămâne gratuit. Nu e nici o discuţie în Guvern pentru a schimba lucrurile. Avem comenzi pentru a continua campania şi în septembrie, şi anul viitor”. Orban a revenit cu precizări: „Am spus că la un moment dat se va ajunge cum e la gripă, dar nu acum, în pandemie, nu înainte de a ajunge la o imunizare colectivă”.

image
image
image
image
image
image
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net