Exorcistul de la Tanacu şi-a tras «mânăstire»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Preotul Daniel Corogeanu, cel care a fost acuzat că a omorât-o pe măicuţa Irina Cornici în urma unui ritual de exorcizare, a revenit la casa de unde a fost ridicat de anchetatori în 2008. Se pare că „exorcistul" vrea să deschidă în acel loc un schit. Secretul este însă bine păzit de câţiva călugări care, la vederea reporterului Click! s-au transformat în bodyguarzi.

Abia ieşit din puşcărie, fostul stareţ de la mânăstirea Tanacu, Daniel Corogeanu, este anchetat iarăşi de Episcopia Huşilor după primirea unei sesizări potrivit căreia fostul preot ar vrea să-şi facă un schit. Locaţia este aceeaşi de unde Corogeanu a fost ridicat de poliţişti, în 2008, după ce a fost condamnat în cazul morţii măicuţei Irina Cornici.

Casa în care locuieşte Corogeanu se află la aproximativ doi kilometri de satul vasluian Portari, la marginea unei păduri, departe de ochii curioşilor. De la ieşirea din sat nu sunt decât două drumuri de acces, de pământ, nerecomandate şoferilor. Când plouă, nu poţi urca decât cu o maşină 4x4.

Oamenii din partea locului spun că acea construcţie aparţine unui bărbat pe nume Agafiţei, naşul de botez al fostului preot, şi că aceea ar fi casa lui de vacanţă. Casa a fost construită în momentul în care s-a ridicat şi mânăstirea de la Tanacu şi înainte ca fostul monah Corogeanu să fie arestat.

Dacă ajungi în satul Portari şi începi să vorbeşti cu oamenii despre preotul Corogeanu nu ai să auzi pe nimeni că spune ceva rău despre el. Din contră, lumea îşi aduce aminte de „cât de bun" şi „cât de iubitor" era părintele.

„Am auzit că a revenit la casa din deal, dar nu ştiu ce să vă zic. Eu l-am văzut o sigură dată acolo de când a ieşit din închisoare, dar mai multe nu pot să vă spun. Oricum, dacă e să facă slujbă, cu mare drag ne vom duce. E părintele nostru şi îl iubim, ne-a spus Constantin Mihoci, localnic din Portari. Deşi religia ortodoxă nu îndeamnă la violenţă, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre unul din călugării pe care i-am găsit la acea casă. Deşi am lăsat maşina la câţiva zeci de metri distanţă, nici bine nu am luat cheile din contact că am şi fost întâmpinaţi de unul din călugări. Am salutat, ne-am recomandat, bucurându-ne, chiar, că lucrurile s-au mai schimbat în aceşti cinci ani cât au stat după gratii feţele monahale. Când şi-a dat seama că cei cu care stă de vorbă sunt ziarişti, atitudinea lui de duhovnic s-a transformat total în una de gardă de cop. A pus mâna pe microfon, negând că preotul Corogeanu ar fi acolo. „Voi sunteţi nişte mincinoşi. Îi vreţi răul. Plecaţi de aici şi nu vă mai întoarceţi. Ce aveţi cu el?!", s-a răstit călugărul.

Deşi i s-a explicat frumos că nu îi dorea nimeni răul lui Daniel Corogeanu, acesta a început să fugă de noi spre pădure cu mâna pe telefon.

2011- Eliberat din închisoare după patru ani

În ianuarie 2008, Daniel Corogeanu a primit, prin sentinţă definitivă, şapte ani de închisoare. După patru ani, fostul stareţ de la Tanacu a fost eliberat condiţionat.

Judecătorii au decis acest lucru, la recomandarea conducerii penitenciarului Vaslui, pentru buna purtare de care a dat dovadă Daniel Corogeanu.

Irina Cornici a murit legată cu lanţuri de pat

Moartea măicuţei Irina Cornici a şocat o ţară întreagă în 2005. Un preot şi patru măicuţe de la mânăstirea Tanacu sunt găsiţi vinovaţi de moartea tinerei de 23 de ani pe care au legat-o cu lanţuri de un pat şi au ţinut-o trei zile fără apă şi fără mâncare.

Pe scurt, "cazul Tanacu". Petru Daniel Corogeanu şi cele patru maici au primit condamnare definitivă la sfârşitul lunii ianuarie 2008, pentru infracţiunea de lipsire de libertate, urmată de moartea victimei.

Corogeanu a primit 7 ani de închisoare, maica stareţă - 6, iar celelalte trei maici au fost condamnate la câte cinci ani după gratii. Toţi cinci au ieşit mai devreme din închisoare, pentru bună purtare, însă nu vor mai putea purta haine monahale.

Cazul Tanacu a făcut înconjurul lumii, fiind chiar realizate filme cu acest subiect. „Beyond the Hills", de Cristian Mungiu, inspirat de tragedia reală a exorcizării de la Tanacu, ar putea participa la festivalul de la Cannes.

Ce s-a întâmplat la Tanacu?

 5 aprilie 2005, Irina Cornici şi fratele ei merg la mânăstirea "Sfânta Treime" din comuna vasluiană Tanacu 11 aprilie, Irina este internată la Spitalul Judeţean Vaslui 24 aprilie, Irina este externată cu diagnosticul "schizofrenie"13-15 iunie, după o criză, măicuţele o leagă pe Irina de o targă improvizată cu lanţuri învelite în prosoape 15 iunie, salvarea o transportă pe Irina la spital, unde medicii constată decesul

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net