EXCLUSIV Prietenii Iolandei Nicolaescu: „N-am putut să-i punem o lumânare la sicriu”

Ultima actualizare:

    Iolanda Nicolaescu, alături de Cristian Marin și Marga Glăvan, în 6 ianuarie 2015, când a împlinit 88 de aniFoto: Arhiva personală
Iolanda Nicolaescu, alături de Cristian Marin și Marga Glăvan, în 6 ianuarie 2015, când a împlinit 88 de aniFoto: Arhiva personală

Vestea că sora regizorului Sergiu Nicolaescu s-a stins a căzut ca un trăsnet peste prietenii și rudele acesteia, deși știau că e spitalizată în stare gravă. Au aflat de abia după o săptămână de la deces că Iolanda Nicolaescu (90 de ani) nu mai e printre noi. Toți o învinovățesc pe văduva regizorului, Dana Nicolaescu (40 de ani).

Astăzi, se împlinește o săptămână de când Iolanda Nicolaescu s-a stins, în secția de Geriatrie din Otopeni a Spitalului Elias. Nimeni nu a știut, până ieri, că sora regizorului Sergiu Nicolaescu a murit. Nici prietenii de-o viață, nici rudele.  Și asta, pentru că văduva maestrului, Dana, cea care se angajase să aibă grijă de Iolanda până la moarte, nu a anunțat pe nimeni, spun, revoltați, prietenii femeii. „Am sunat ieri (n.r. joi) la spital ca să întreb ce mai face doamna Iolanda. Mi s-a spus că a decedat vinerea trecută, la ora 17.45. Atât. Nimeni nu ne-a anunțat și pe noi, ca să venim să-i aducem un ultim omagiu. Când am fost, în iunie, la ea la spital, menajera Danei, care venea din când în când la ea, pentru că Dana era plecată în străinătate, în concediu, aproape că m-a dat afară. Mi-a spus că n-am ce să caut acolo. Doamna Iolanda slăbise foarte mult. Cred că avea 40 kg, era pe perfuzii și foarte slăbită, dar m-a recunoscut”, ne-a povestit Marga Glăvan, una dintre prietenele Iolandei Nicolaescu.

La rândul său, zdruncinat de vestea decesului, un alt priten al Iolandei, Cristian Marin a scris pe contul său de Facebook că starea acesteia s-a degradat, practic, în două luni. „Nimeni din casă nu a încerca s-o interneze, văzând halul galopant în care slăbea. Ba îi „îngăduiau” să ia în exces diuretice pentru a slăbi cât mai mult. S-a ajuns la o deshidratare peste măsură. S-a ajuns la o anemie care se pare că i-a fost fatală, întrucât, deși toate analizele îi ieșeau perfecte, s-a instaurat o decisivă insuficiență renală. Oare diureticele au decis soarta ei? Dar, nu mai putem face nimic. Dumnezeu S-o ierte”, a scris amicul Iolandei.

Tot el a mai spus că Dana Nicolaescu nu le-a permis prietenilor s-o viziteze pe Iolanda și nici să primească vreo informație despre starea ei. „Nouă, prietenilor apropiați nu ne dă Dana nicio informație și nici menajerele. Și nici un anunț oficial, mortuar nu au dat la ziare, astfel încât prietenii și rudele, fie ele și mai îndepărtate, să poată măcar să-i punăa o lumânare și o floare la sicriu... Zadarnic am sunat zilnic la spital să aflăm știri despre sănătatea doamnei. Nici personalul medical și nici menajera nu ne-au dat informaţii. De-abia azi (n.r. ieri) am aflat că doamna Iolanda a decedat... până la o confirmare oficială, nu ne rămâne decât să jelim soarta acestei familii cu atâtea contribuții în istoria și cultura României”, a adăugat Cristian Marin.

La rândul său, o altă prietenă, Cristiana Georgescu, și-a exprimat regretul că nu a putut-o conduce pe ultimul drum pe Iolanda Nicolaescu: „Am tot sunat la spital și am tot insistat să aflăm o veste despre starea de sănătate a doamnei Iolanda Nicolaescu și așa am aflat de decesul dânsei azi dimineață (n.r. ieri). Trist e că nimeni nu știa...sau știau, dar nu au anunțat celelalte rude. Trist, foarte trist. Dumnezeu să o odihnească în pace pe doamna Iolanda Nicolaescu, cât și pe marele actor, regizor și scenarist Sergiu Florin Nicolaescu!”, a scris pe Facebook Cristiana Georgescu. Aceasta a publicat și o fotografie realizată în luna aprilie și în care se află alături de Iolanda Nicolaescu. În poză se poate vedea că Iolanda arăta bine și era veselă.


    Iolanda, alături de Cristiana Georgescu, în aprilie 2017Foto: Arhiva personală
Iolanda, alături de Cristiana Georgescu, în aprilie 2017Foto: Arhiva personală

Iolanda Nicolaescu a fost adusă la Spitalul Elias cu salvarea în urmă cu aproximativ o lună, pentru că era foarte slăbită. La un moment dat, nemaiavând ce să-i facă, medicii au hotărât s-o transfere de la Secția Medicală la Secția de Geriatrie și Gerontologie a spitalului din cadrul Institutului Ana Aslan, loc în care a și decedat.

Certuri cu Dana Nicolaescu, văduva regizorului

Un an după moartea maestrului, Iolanda şi Dana Nicolaescu nu şi-au vorbit şi au avut şi un proces, deoarece bătrâna a constestat în instanţă testamentul lăsat de fratele său. Potrivit acestuia, toată averea a fost lăsată Danei. În 2014, cele două s-au împăcat şi au încheiat un contract de vânzare-cumpărare al apartamentului Iolandei, cu clauză de întreţinere. Conform actului, Dana se obliga să aibă grijă de cumnata sa până la moarte: să-i plătească întreţinerea, menajul, mâncarea, medicamentele. În plus, îi dădea 1.500 de lei pe lună şi îi deschisese un cont cu o sumă de bani.

„Se pare că, de fapt, nu există niciun contract între Dana și doamna Iolanda. Asta înseamnă că, Dana nu are niciun drept la averea Iolandei. Din câte știm noi, doamna Iolanda avea o nepoată de sânge, fosta mare balerină Simona Șomăcescu (48 de ani), care a și jucat în Coroana de Foc, film regizat de Sergiu Nicolaescu”, ne-a declarat Marga Glăvan.

Sergiu Nicolaescu, moartea care a cutremurat lumea filmului românesc


    Sergiu Nicolaescu a murit tot la Spitalul Elias
Sergiu Nicolaescu a murit tot la Spitalul Elias

Sergiu Nicolaescu a decedat în 3 ianuarie 2013, la vârsta de 82 de ani, în urma unor complicaţii cardiace şi pulmonare severe. Trupul neînsufleţit al cineastului a fost incinerat pe 5 ianuarie, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, cu onoruri militare, la ceremonie participând familia, prietenii şi apropiaţii regizorului.

image
image
image
image
image
image
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net