EXCLUSIV! Ea ştie că vine cutremurul cu 28 de secunde mai devreme

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

28 de secunde pot face diferenţa între viaţă şi moarte. O mână de oameni, cu aparatură ultraperformantă, află cu câteva clipe înainte că vine un cutremur devastator. Ei sunt specialiştii de la Staţia Vrâncioaia.

România dispune la ora actuală de unul dintre cele mai performante Sisteme de Avertizare în Timp Real din lume. Acest sistem implementat la Staţia Seismică de la Ploştina - Vrâncioaia, judeţul Vrancea, are rolul de a avertiza rapid instalaţiile civile şi industriale care pot deveni catastrofale în cazul producerii unor cutremure mari, de peste 7 pe Richter, în zona Vrancea. Potrivit specialiştilor, detectarea undelor unui cutremur în epicentrul acestuia se realizează de către echipamente care înregistrează seismele de magnitudine mare.

Ioana vede apoi pe calculator ce magnitudine şi intensitate a avut seismul

simeon stalpnicul png

Practic, specialiştii au montat un accelerometru la Vrâncioaia şi alte şapte la Staţia Seismică de la Ploştina, acestea din urmă fiind dispuse în reţea, cu senzori la suprafaţă, dar şi un alt senzor montat la 50 de metri adâncime, toate aceste instalaţii fiind conectate la Institutul Naţional de Fizică a Pământului de la Măgurele, care prelucrează toate datele, ne explică Ioana Harnea, operator date la Ploştina. Ea ştie cu 28 de secunde mai devreme că va veni un cutremur devastator.

Operatorul Ioana Harnea ne-a arătatcum funcţionează accelerometrul de la Ploştina

simeon stalpnicul png

„Dispunem de tehnologie ultimul răcnet în domeniul nostru de activitate. Acest Sistem de Avertizare în Timp Real, prin semnalele care se emit în cazul unor seisme mari în zona Vrancea, are ca scop blocarea aproape imediat a obiectivelor strategice şi de interes cu risc major la cutremure. Mă refer la Centrala Nucleară de la Cernavodă, Radiatorul de la Măgurele, Uzina de Apă Grea de la Turnu Severin şi Reactorul de la Piteşti. Sistemul permite ca în termen de 28 de secunde şi chiar până la 36 de secunde să blocheze în condiţii de siguranţă sistemele tehnologice, pentru evitarea avariilor şi accidentelor. Gândiţi-vă numai ce ar însemna o explozie la unul din obiectivele amintite?", spune şi profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Potrivit acestuia, sistemul a costat la vremea respectivă doar 100.000 de euro şi a fost creat cu convingerea fermă că poate să reducă substanţial numărul de vieţi omeneşti şi pagube materiale. Ţările din lume care au sisteme de alarmare seismică sunt puţine în lume, şi aici este vorba de Japonia, Mexic, Taiwan, Turcia şi România.

România, pe harta ţărilor cu risc seismic mare

Un studiu realizat la nivel european arată că România se află între zonele cu cel mai mare risc seismic în următorii 50 de ani, alături de Turcia, Italia, Grecia.

În noiembrie s-au produs 11 seisme în zona Vrancea, toate la o adâncime mai mare de 100 km. Majoritatea au avut magnitudini peste 3 pe scara Richter.

Cele mai vulnerabile oraşe la cutremur sunt Bucureşti, Ploieşti, Brăila şi Galaţi, iar cele mai sigure sunt Focşani, Buzău, Târgovişte, Bacău.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net