EXCLUSIV! Capitala este scuturată de zeci de seisme

Ultima actualizare:

    Prof. dr. Dumitru Ioane ne arată  unde s-a produs seismul din 7 martie:  sub insula de pe Lacul Morii
Prof. dr. Dumitru Ioane ne arată unde s-a produs seismul din 7 martie: sub insula de pe Lacul Morii

Bucureştenii s-au trezit săptămâna trecută cu un cutremur de 3,4 pe Richter produs la marginea oraşului. O noutate absolută şi foarte îngrijorătoare. Cercetătorii nu sunt surprinşi: e doar ultimul seism dintr-o serie care a început demult.

De când e Capitala într-o zonă seismică? Unde se formează seismele? De ce? Cum de n-am auzit niciodată de cutremure în Capitală? Am căutat explicaţii la specialiştii în seisomologie.

„În zona unde se află Capitala, există un sistem de falii, unele active. Sunt în curs cercetări care să lămurească locaţia acestora şi caracterul lor, adică dacă provoacă mişcări pe verticală sau pe orizontală. Au loc cutremure destul de des, dar până acum au fost mici, cu magnitudini între 1 şi 3,5 pe Richter, la adâncimi de între 5 şi 35 km. Seismul din 7 martie a fost localizat în dreptul insulei de pe Lacul Morii. Cantitatea enormă de apă din lac e o suprasarcină, o greutate care apasă plăcile şi care poate să determine o seismicitate locală. Nu avem încă date, dar şi greutatea construcţiilor din zonă ar putea influenţa producerea cutremurelor din zonă", ne-a explicat Dumitru Ioane, şef de catedră la Facultatea de Geofizică a Universităţii Bucureşti. Teoria profesorilor este confirmată chiar de Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului: „E foarte probabil ca apa din Lacul Morii să fie «vinovată»".

Cercetătorii de la Facultatea de Geofizică au înregistrat, în jurul Capitalei, zeci de cutremure în ultima vreme, pe care le studiază cu atenţie.

Iată ce seisme s-au produs

simeon stalpnicul png

Astfel am aflat că cele mai multe seisme au avut loc în vestul Capitalei, în zona localităţilor Roşu şi Chiajna, dar unul s-a înregistrat chiar în oraş, în zona Lujerului. Apoi, alte pericole ne pasc în zona lacurilor din Pantelimon, Colentina, Tei, Floreasca.

Falii sub Lacul Morii

simeon stalpnicul png

„Şi Dâmboviţa este tot o falie: la suprafaţă este râu, dar la adâncime este o falie", ne-a mai explicat prof. dr. Dumitru Ioane. Cu alte cuvinte, în tot oraşul se pot produce cutremure. Sperăm să nu depăşească 3,5 pe Richter!

Click!spune

 Lacul Morii are o suprafaţă de 2,46 km pătraţi şi o lungime de 7 km Volumul apei din lac este de 14.700.000 de metri cubi Construcţia a fost ridicată peste zona măştinoasă Giuleşti, la 3 km de Piaţa Universităţii. Seismul din 7 martie s-a produs sub lac, la adâncime de 11 km, în dreptul insulei.

Descarcă de aici lista clădirilor cu risc seismic în România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net