Euro şi motorina ne scumpesc mâncarea cu 5-8%

CLIIMA20120523_0126_1.jpg

Florica Paraschiv: «Vom ajunge să mâncăm toţi la cantina săracilor» (Fotografii: Sever Gheorghe)
Citeste tot despre: 

Ne aşteaptă vremuri şi mai grele! Scumpirea alimentelor este iminentă, spun producătorii, din pricina cursului valutar şi a preţurilor la combustibili. Se estimează o creştere de preţuri de 5-8%.

Va trebui să învăţăm să mâncăm şi mai puţin pentru că producătorii se pregătesc să majoreze preţurile. Ei spun că nu mai pot rezista pe piaţă, de când motorina s-a scumpit de la începutul anului cu 3,6%, euro a urcat la aproape 4,45 lei, iar materia primă are preţuri cu 10% mai mari.

Unii au recunoscut, neoficial, că „au umblat" la reţete, adică au folosit materii prime de calitate mai scăzută, pentru a nu fi obligaţi să ridice preţurile.

„Preţul cărnii s-a majorat cu 10% de la începutul anului şi au fost patru scumpiri la carburanţi. Mulţi producători fac eforturi să reziste pe piaţă. Sunt producători care au început să facă produse pe care eu nu le-aş mânca nici bătut pentru că nu respectă reţetele. Nu pot să estimez cu cât s-ar putea majora preţurile şi nici de când. Dar este iminent să se întâmple. Ar putea fi o medie de 5%, asta însemnând că unii vor scumpi mai mult, alţii mai puţin", ne-a explicat Sorin Minea, preşedintele Romaliment.

Aşadar, ne aşteptăm ca produsele din carne să fie tot mai scumpe, dar şi legumele au preţuri uriaşe, faţă de veniturile românilor. „În ianuarie şi februarie, s-a produs o reaşezare a preţurilor, dar iarna grea a distrus serele. Producţiile acestora au întârziat mai mult de o lună. Apreciez că, cel mai târziu la 1 iulie, vor apărea masiv legume româneşti şi atunci sperăm că preţurile vor coborî la normal", ne-a spus Dragoş Frumosu, preşedintele Sindalimenta.

Florica Paraschiv are pensie socială de 400 de lei, din care trăieşte împreună cu cei 4 copii ai săi. Deja femeia mănâncă la cantina socială pentru că nu se ajunge cu banii. Se gândeşte cu groază la ce vremuri grele vin.

Motorina s-a scumpit iar


Motorina cea mai ieftină a depăşit preţul celei mai ieftine benzine. Ieri şi Rompetrol a majorat cu 5 bani preţul la motorina Diesel ALTO 55, la 6,29 lei pe litru şi cu 4 bani, la cel mai ieftin sortiment de motorină, EFIX Diesel, la 5,98 lei pe litru. Şi la Petrom, motorina Standard costă 5,88 lei pe litru, iar benzina Standard costă 5,86 lei.

Euro a ajuns la 4,4587 lei


Banca centrală a anunţat ieri o nouă depreciere istorică a monedei naţionale - cursul BNR a ajuns la 4,4587 lei/€, doborând recordul stabilit în urmă cu o săptămână.

Ultimele săptămâni s-au dovedit cu totul nefaste pentru leul românesc. De la începutul anului, leul a pierdut 3,2% în raport cu euro, de la un curs BNR de 4,3197 lei/€ la finalul lunii decembrie. Leul s-a prăbuşit şi în raport cu dolarul şi francul elveţian.


Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1