Etichetele la control! Din 13 decembrie, consumatorii din UE trebuie să fie informați ce conțin produsele cumpărate

Ultima actualizare:

    Din 13 decembrie, consumatorii din UE trebuie să fie informaţi ce conţin produsele cumpărate. Nu toţi producătorii români au respectat directivaFoto: Dorin Constanda
Din 13 decembrie, consumatorii din UE trebuie să fie informaţi ce conţin produsele cumpărate. Nu toţi producătorii români au respectat directivaFoto: Dorin Constanda

Se apropie Sărbătorile, e nebunie la cumpărături. Toată lumea umple coşurile cu munţi de alimente, băuturi, fructe şi legume. Pe fiecare din aceste produse ar trebui să existe o nouă etichetă, care să conţină toate informaţiile posibile.

Reporterii Click! au verificat duminică dacă producătorii s-au conformat Regulamentului UE, din 2011, care îi obligă pe aceştia să informeze mai mult consumatorii, din 13 decembrie. Adică, în toate magazinele din România şi UE, pe etichetele tuturor alimentelor, de la legume şi fructe, carne, dulciuri, la mici şi produse fast food, trebuie să existe toate informaţiile, inclusiv câte calorii conţin, dacă pot provoca alergii, dacă au în exces vreun ingredient.

La o zi după termenul limită, reporterii Click! au găsit doar câteva produse etichetate cum cere UE. În rest, ca la noi: informaţii lipsă sau ”pe sărite” şi ai nevoie de ochelari ca să citeşti scrisul mic şi înghesuit. Cei mai mulţi cumpărători ne-au spus că se uită în fugă pe etichete, la termenul de valabilitate. ”Nici nu am ştiut că se vor schimba. De obicei, mă uit să nu fie prea lungă lista de ingrediente şi la preţ, să fie mai mic”, ne-a spus cu sinceritate Anca Simionescu, o bucureşteancă plecată la cumpărăruri.

Am umplut coşul cu de toate, după ce ne-am chinuit să citim ce scrie pe fiecare produs. Poţi afla cât cântăreşte, cine îl fabrică şi când expiră. Rareori găseşti lista completă de ingrediente, fiecare cu gramajul său, câte calorii conţin, avertizări privind posibilii alergeni. În plus, este obligatorie o ”declaraţie nutriţională” din care să aflăm valoarea energetică (câte calorii) şi cantitatea de grăsimi, acizi graşi saturaţi, glucide, zaharuri, proteine, sare. Am văzut aceste informaţii doar la câteva lactate.

Regulamentul UE prevede şi sancţiuni, cu amenzi între 5.000 şi 50.000 de lei, dar nu se vor aplica imediat, ci după o perioadă în care se vor face verificări şi recomandări pentru producători.

Ce trebuie scris pe etichetă

Iată ce informaţii sunt obligatorii: denumirea produsului; lista ingredientelor; orice ingredient provenit dintr-o substanţă sau dintr-un produs care provoacă alergii sau intoleranţă; cantitatea netă de produs alimentar; data producerii şi data expirării; condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare; denumirea comercială şi adresa producătorului; ţara de origine sau locul de provenienţă; pentru băuturile care conţin mai mult de 1,2% de alcool în volum, concentraţia alcoolică dobândită. 

AŞA DA. Cașcavalul e etichetat corect și are avertismentul ”bogat în calciu”


    Foto: Dorin Constanda
Foto: Dorin Constanda

AŞA NU. La parizer nu scrie gramajul ingredientelor și nici câte calorii conține

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net