Eroi de nevoie: ei muncesc în frig şi în viscol

Ultima actualizare:

    Agentul Doru Gîrtan a dirijat circulaţia, deşi  vântul îl lua pe susFoto: Florin Şuler
Agentul Doru Gîrtan a dirijat circulaţia, deşi vântul îl lua pe susFoto: Florin Şuler

Lăcrămioara se plimbă de colo-colo, Doru tropăie pe loc, Florea şi Georgeta dau din mâini cu un zel neobişnuit. În timp ce majoritatea românilor au ales să îşi reducă la minimum deplasările, pentru a scăpa de gerul care a pus stăpânire pe ţară, unii nu au ce face, trebuie să muncească în frig.

În faţa staţiei de metrou Aurel Vlaicu, Lăcrămioara Burilă vinde mărţişoare. Sunt minus 9 grade în Bucureşti, dar vântul năprasnic te face să se simţi şi mai “îngheţat”.  “Am dat o grămadă de bani pe taxele pentru punctul ăsta de vânzare şi trebuie să ies pe stradă”, ne povesteşte Lăcrămioara, în timp ce se plimbă în jurul nostru pentru a-şi pune sângele în mişcare. Lângă ea, la alte tarabe, alţi bucureşteni înfruntă frigul, doar-doar va sosi un client zgribulit care să ceară un mărţişor. 


    Lăcrămioara a ieşit pe stradă în speranţa că va vinde câteva mărţişoareFoto: Florin Şuler
Lăcrămioara a ieşit pe stradă în speranţa că va vinde câteva mărţişoareFoto: Florin Şuler

În intersecţia de la Eroii Revoluţiei din sectorul 4, îi găsim pe agenţii de circulaţie de la Poliţia Locală, Doru Gîrtan şi Liliana Ilie. Dirijează traficul zgribuliţi şi doar mişcările rapide din mâini îi mai împiedică să nu devină structuri de gheaţă. “Conform ordinelor, pe o astfel de vreme dirijăm traficul timp de 30 de minute, după care avem 10 minute pauză. Intrăm într-un loc închis şi bem ceai cald. Aşa ne descurcăm”, spune Doru, în timp ce Liliana încearcă să-şi încălzească mâinile şi faţa strângând cu bucurie paharul de ceai cald.


    Angajaţii de la salubrizare au dat la lopată toată ziuaFoto: Florin Şuler
Angajaţii de la salubrizare au dat la lopată toată ziuaFoto: Florin Şuler

Deşi ninsoarea nu a acoperit străzile, comandourile de deszăpezire au fost scoase la treabă şi curăţă trotuarele. Florea, Georgeta, Ion şi Daniela dau la lopată de parcă ar fi maşini, nu oameni. “Dacă stăm, îngheţăm, aşa că mai bine muncim până la epuizare”, dezvăluie Florea. Sunt înfofoliţi cu atâtea straturi de haine de zici că sunt cepe.” În ciuda hainelor, dacă stai ai încurcat-o. Vrei, nu vrei, munceşti în forţă, ca să rezişti!”, spune şi Georgeta.


    Părinţii şi copiii au petrecut ziua de ieri la patinoarul de la Afi CotroceniFoto: Sever Gheorghe
Părinţii şi copiii au petrecut ziua de ieri la patinoarul de la Afi CotroceniFoto: Sever Gheorghe

Chinul unora, bucuria altora! Frigul a închis şcolile din Dolj, Constanţa, Giurgiu, Ilfov şi Bucureşti, acolo unde primarii au decis ca elevii să stea casă. Asta spre supărarea părinţilor care au fost nevoiţi să-şi ia liber de la serviciu ca să-i poată supraveghea. Dar micuţii numai în casă nu au stat! I-am găsit, ieri, prin mall-urile din Capitală, încă de la ora 11.00. Unii patinau, alţii luau masa la fast-food-uri sau se zbenguiau la locurile de joacă.


    Dacă n-au mers la şcoală, copiii s-au distrat la Pix ClubFoto: Sever Gheorghe
Dacă n-au mers la şcoală, copiii s-au distrat la Pix ClubFoto: Sever Gheorghe

“Nu era necesară închiderea şcolilor, la fel s-a întâmplat şi anul trecut. Păi, asta este zăpadă?”, ne-a spus, supărată, Simona Tifgar, care a venit la AFI Cotroceni ca să-şi distreze băiatul, elev în clasa a II-a. Virginia a decis să le facă o bucurie copiilor ei şi i-a dus să mănânce un hamburger. “M-am învoit două zile de la serviciu, n-am avut de ales”, ne-a mărturisit femeia. Spre surprinderea noastră, Eric, elev în clasa I şi Izabela, şcolăriţă în clasa a III-a, nu erau deloc încântaţi că nu au făcut ore. Ba chiar, au spus că au ieşit din casă ca să ajungă la mall şi că nu au îngheţat de frig. O mulţime de părinţi am găsit şi la Pix Club, un loc de petreceri aflat pe Bd. Timişoara, din sectorul 6, unde copiii de peste 7 ani au avut parte de jocuri şi concursuri interactive, karaoke, battle dance, zorbing (concursuri în mingi gigant). Distracţia a durat  două ore şi jumătate, iar pentru fiecare copil s-a plătit 55 de lei. 

Marţi vor fi minus 12 grade Celsius la prânz

Luni a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură din acest an: minus 22 de grade la Joseni. Valul de frig ce a coborât din Siberia a fost denumit “Bestia din Est” şi a afectat majoritatea ţărilor europene, din Irlanda până în Rusia. La noi au fost temperaturi cu 15 grade mai mici decât ar fi normal în această perioadă, iar marţi se vor menţine la fel de scăzute. Sunt prognozate temperaturi maxime între minus 12 şi minus 8 grade, iar în timpul nopţii vor fi între minus 22 şi minus 12 grade.

Din acest motiv, meteorologii ANM au menţinut avertizarea “cod portocaliu” pentru Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Va fi rece şi în vestul ţării, dar în sud şi în est vântul va sufla cu putere, cu rafale de 55 – 65 km/h, care vor spori senzaţia de frig. În Capitală sunt prognozate minus 9 grade la prânz, iar în timpul nopţii minus 17 grade. 

Flash news

Luni, în primele șapte ore, la nivel național, au fost scoase pe străzi 827 de autoutilaje și s-au răspândit 1.577,88 tone material antiderapant. S-a acționat, în special, în Constanța, București, Craiova, Timișoara, Cluj, Brașov și Iași.  În plus, de la ora 14.00, din cauza viscolului circulația a fost închisă pe A2, DN 41, între Oltenița și Greaca, pe  DN 65A, între Roşiori de Vede și Turnu Măgurele, dar și pe DN 65E, între Intersecția DN 65A și Bogdana.  

simeon stalpnicul png

Nu mai puțin de 58 de trenuri de pe mai multe rute au fost anulate, luni, din cauza condiţiilor meteorologice. Majoritatea ar fi trebuit să circule în judeţul Constanţa, pe relaţia Constanţa – Mangalia, Constanţa – Medgidia, Medgidia – Tulcea şi Ciulniţa – Slobozia Veche, au anunţat reprezentanţii CFR Călători. De asemenea, trenul InterRegio 1724, care trebuia să plece dinspre Craiova către Sibiu, a fost anulat din cauza îngheţării unor macazuri, dar și trenul Malaxa 900, de pe ruta Zimnicea-Roșiori. În cazul lui, un sul de gheață a spart capacul de vizitare din podeaua vagonului.  

Cod portocaliu de tip nowcasting de viscol şi ninsoare este valabil și marţi, până la ora 14.00. În București și în județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 55... 65 km/h, local peste 70 km/h și vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilității sub 50 m, anunță meteorologii. 

Îngheţul a paralizat Europa


    Polonia. În oraşul Goldap, curajoşii au făcut baie la -26,5 grade Celsius
Polonia. În oraşul Goldap, curajoşii au făcut baie la -26,5 grade Celsius

Valul de frig abătut asupra bătrânului continent a dat mult de furcă autorităţilor. În Roma a nins, luni, pentru prima oară din ultimii şase ani, însă temperatura din termometre a scăzut până la -6 grade încă din ziua de duminică. Autorităţile din Marea Britanie au emis avertismente cerându-le navetiştilor să ajungă acasă până în ora 18.00 când “Bestia din Est” avea să îşi dezlănţuie vânturile de aproximativ 80 km/h. Meteorologii englezi au menţionat luni că e cea mai grea iarnă din 1991 încoace.

simeon stalpnicul png

Aerul rece care vine din Rusia a lovit Polonia încă de vineri, 23 februarie, când a făcut două victime omeneşti. În München, Germania, Viena, Austria şi Stockholm, Suedia, autorităţile au demarat o amplă acţiune de salvare a oamenilor străzii pentru că sunt aşteptate temperaturi cuprinse între -14 şi -20 de grade Celsius.

image
image
image
image
image
image
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net