Epopeea „Sănătate pe card” continuă. Câți români nu au intrat încă în posesia cardului buclucaș

Ultima actualizare:

    Cardul național de sănătate e singurul document care atestă calitatea de asigurat (foto: Mediafax)
Cardul național de sănătate e singurul document care atestă calitatea de asigurat (foto: Mediafax)

Obligatoriu, și nu prea. Introdus pe piață pentru a putea fi folosit de românii asigurați din luna mai a acestui an, cardul național de sănătate devine obligatoriu de la 1 septembrie. Deși Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a avut nenumărate campanii de informare, pentru a evidenția necesitatea acestui instrument, sute de mii de români nu și-au ridicat cardurile de sănătate de la casele de asigurări unde sunt arondați.

Peste 300.000 de carduri de sănătate se afă în acest moment în sertarele caselor de asigurări din toată țara și își așteaptă beneficiarii. Printre persoanele care nu au intrat în posesia lor sunt românii care nu sunt interesați să-l folosească vreodată și cei care sunt împotriva acestui document care atestă calitatea de asigurat. Casele de asigurări de sănătate vor elibera adeverinţe de înlocuire a cardului pentru persoanele care solicită card duplicat şi pentru asiguraţii care din motive personale sau religioase refuză utilizarea cardului de sănătate. De la 1 septembrie, serviciile medicale prestate de instituțiile medicale de stat, precum și rețelele gratuite și compensate ridicate de la farmacii, trebuie validate cu ajutorul acestui card. Cine dorește servicii medicale de la stat, dar nu prezintă cardul, nu poate beneficia de asistență medicală din pachetul minim de servicii medicale.

Am decis că utilizarea cardului de sănătate nu mai poate fi amânată. Sistemul are nevoie de acest instrument. Economiile pe care le vom face se vor regăsi în numărul și calitatea serviciilor oferite asiguraților”, declară Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătății. Mulți români nu văd nici un rost al acestui dispozitiv. Ei nu înțeleg cum îi ajută această bucată de plastic. Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că toate serviciile medicale validate cu ajutorul cardului vor fi la vedere, ducând astfel la eradicarea corupției și a fraudării sistemului medical de stat. CNAS va deconta doar serviciile care se regăsesc pe acest card, eliminând astfel orice tentativă a medicilor de a deconta servicii și tratamente fictive. Banii astfel economisiți vor ajunge la beneficarii reali, bolnavii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net