Epidemiologul Octavian Jurma trage un semnal de alarmă! Tulpina indiană ar putea deveni dominantă în România

octavian-jurma-1024x576-2-1-1.jpg

octavian jurma
Epdemiologul Octavian Jurma trage un semnal de alarmă
Sursă foto: Arhivă personală

Epidemiologul Octavian Jurma afirmă că tulpina Delta (indiană) a coronavirusului se află deja în circulaţie comunitară în România şi în creştere exponenţială chiar dacă tulpina Alpha (britanică) se află în scădere accelerată. Potrivit acestuia, tulpina indiana va deveni dominantă, în România, la începutul toamnei.

Conform epdemiologului Octavian Jurma, tulpina indiană a noului coronavirus va deveni dominantă în România la sfârșitul verii sau în prima lună a toamnei. "La rata curentă de creştere tulpina Delta (indiană) va câştiga competiţia cu varianta Gamma (braziliană) şi va deveni dominată cel târziu în luna septembrie, dar mai probabil la finalul lunii august", consideră el. Jurma adaugă că la tineri infecţia cu tulpina Delta se poate confunda cu o răceală, iar în acest fel se poate răspândi boala. "În această perioadă orice răceală trebuie tratată ca infecţie COVID-19 şi testată de preferinţă cu RT-PCR", afirmă Octavian Jurma.

El adaugă că aceasta este "o confirmare rudimentară", întrucât se testează şi se secvenţiază foarte puţin, că "la adăpostul retragerii tulpinii Alpha (britanice) care ne-a lovit in valul 3, pandemia introduce pe front o armă semnificativ mai periculoasă": tulpina indiană. 

El menţionează că tulpina Delta este deja dominantă în Moscova (Rusia are o rezistenţă ridicată la vaccinare similară cu România) şi este un pericol mai mare decât varianta britanică (Alpha) pe care o înlocuieşte.

Potrivit epidemiologului, tulpina indiană (Delta) infectează mai uşor adulţii care au deja imunitate naturală sau vaccinală superficială, dar şi tinerii nevaccinaţi din zona 18-24 de ani, conform News.ro

laborator.jpg

laborator
Sursă foto: Shutterstock

"Tabloul clinic este de asemenea uşor diferit la tineri decât până acum. "Răcelile" de care se plâng tot mai multi tineri pot fi de fapt infecţii cu tulpina Delta, care la tineri evoluează cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) şi febra. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului nu mai este aşa comună. Tinerii pot confunda uşor o răceală cu infecţia cu Delta şi astfel vor participa la evenimente sociale şi răspândi boala, mai ales dacă nu sunt vaccinaţi. Subliniez asta pentru că am auzit deja stiri că, după renunţarea la mască, la noi în ţară a crescut numărul de răceli sezoniere, dar că nu e cazul să ne îngrijorăm. În aceasta perioadă orice răceala trebuie tratată ca infecţie COVID-19 şi testata de preferinţă cu RT-PCR", consideră Octavian Jurma.

Numărul cazurilor confirmate, în România, cu varianta Delta a noului coronavirus - cea descoperită în India - a ajuns la 35, până în 13 iunie, au anunţat specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). 

Loading...
 
 

Citește și

  • Laborator unde se pregătesște vaccinul anti Covid

    După tulpinile de Covid-19 din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud, tulpina indiană este cea care provoacă îngrijorare, mai ales în contextul degradării rapide a situaţiei sanitare în India. În prezent, nu există dovezi conform cărora tulpina indiană este mai contagioasă sau diminuează eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 deja create, transmite AFP, citat de Agerpres.

  • Veşti proaste! Virusul ucigaş nu vrea să se predea! Varianta delta a coronavirusului care a alimentat al doilea val devastator din India este cea mai infecţioasă descoperită până în prezent. Doctorii vor să afle acum dacă noile simptome apărute la pacienţii indieni înseamnă că este şi mai gravă, scrie Bloomberg, citat de hotnews.ro.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1