Emoționant! Lebedele care și-au pierdut puii în urma viiturii de pe Jiu refuză să plece și fac un nou cuib

lebede-jiu.jpg

Familia de lebede de pe Jiu înainte de viitura de la sfârşitul lunii iulie
Foto: Claudiu Filip
Citeste tot despre: 

Poveste tristă la Târgu Jiu! O familie de lebede care trăieşte de mai mulţi ani pe lacul de acumulare de pe râul Jiu a avut de suferit după viitura din urmă cu o lună. Doar un puiuț din cei cinci a supraviețuit și, întrucât este rănit, se află în grija unei clinici veterinare din Sibiu.

Claudiu Fiu, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj, a monitorizat o familie de lebede, care a avut pui în fiecare primăvară. Viitura de pe Jiu din acest an le-a afectat grav pe înaripate, scrie adevarul.ro. Un singur pui dintre cei cinci a supravieţuit. Cele două lebede adulte au supraviețuit și i-au impresionat pe locuitorii din Târgu Jiu.  

„În zona Insuliţei, o familie de lebede a găsit locul ideal de a-şi întemeia o familie. Opt generaţii de pui au fost atent monitorizate”, scrie Claudiu Fiu pe pagina sa de Facebook. “Au fost ani când mulți boboci, după ce au învăţat să zboare, au murit electrocutaţi în liniile de înaltă tensiune. În perioada sărbătorilor pascale 2020, lebedele au scos şase bobocei. După câteva zile, au rămas cinci pui, care au trecut printr-un moment tragic”, arată vicele de la AJVPS Gorj.

lebede-viitura.jpg

Lebedele au rămas fără puiuți după ce viitura le-a măturat cuibul
foto: Claudiu Fiu / Facebook

“Un pui a murit în brațele noastre”

Din cauza viiturii din iunie, când apele Jiului au făcut ravagii, a fost nevoie de golirea barajului de la Târgu Jiu. “Ceva inexplicabil le-a făcut să intre pe zona de curgere a Jiului. Au fost prinse în spărgătoarele de valuri ale barajului şi au suferit traume”, dezvăluie Fiu. “Doi pui au murit pe loc şi trei au fost răniţi grav. Dintre cei trei, unul a murit în drum spre o clinică şi unul chiar în braţele noastre. Scena nu poate fi descrisă în cuvinte şi nici empatia faţă de pui a părinţilor. Ultimul pui trăieşte. E la Sibiu, îngrijit foarte bine, are o aripă ruptă şi sunt şanse minime să mai poată zbura. Acum, lebedele adulte au reconstruit cuibarul şi se pare că pregătesc o nouă generaţie de pui. Sper să fie cu noroc“, încheie inimosul vicepreședinte.

116794510_10213583999833996_6786002161785140234_n.jpg

Familia de lebede, înainte de nenorocire
foto: Claudiu Fiu / Facebook

Citește și:

Inundațiile au făcut ravagii în 16 județe. În Timiș sunt așteptate viituri istorice

Inundații catastrofale. O sută de localități sub ape. În județul Galați a turnat 100 litri/mp

Loading...