Emanoil Petruț, sfârșit prematur la 51 de ani. A jucat în peste 50 de filme

Ultima actualizare:

    Emanoil Petruț a jucat în cele mai mari filme româneștiFOTO: cinemagia.ro
Emanoil Petruț a jucat în cele mai mari filme româneștiFOTO: cinemagia.ro

A jucat în cele mai mari filme românești, chiar câte 3 - 4 pelicule pe an. Emanoil Petruț ne-a părăsit prematur, la doar 51 de ani, la data de 8 august 1983. Un actor uriaș, cu o voce inconfundabilă.

A jucat și răi și buni, și clasici și moderni, partener de scenă cu personalități de marcă ale teatrului românesc. Marele actor Emanoil Petruț a murit la data de 8 august 1983, la doar 51 de ani. Însă, apucase să joace în cele mai mari filme românești.

Prima apariţie în public are loc în biserica din Mărăşeşti, locul unde s-a născut în 1932. Chiar el povestea ce s-a întâmplat când a fost pus să spună „Tatăl nostru”. ”Toate bătrânele plângeau, iar eu am fost convins că nu plâng de ale lor, ci pentru felul în care am spus poezia”, spunea Emanoil Petruț, într-un interviu. Mai târziu, a jucat  „teatru la domiciliu”, interpretând tot felul de oameni, dar şi obiecte. „Odată am fost un dulap, dar n-am jucat bine, pentru că la premieră, de emoţie n-am putut să scârţii”, spunea Petruț.

Cine a fost Emanoil Petruț

S-a născut la 8 februarie 1932 într-o familie de mici funcționari din orașul Mărășești. Înclinația spre lumea teatrului îl aduce la o vîrstă fragedă ca amator pe lângă trupa Teatrului din Focșani, unde se face remarcat. În 1948, merge la Facultatea de Teatru din Iași. Anul următor ajunge la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Este și anul debutului pe scenă bucureșteană la Studioul Actorului de Film "Constantin Nottara" și apariția pe platourile de filmare.

Din 1957 este angajat la Teatrul Național "I. L. Caragiale" din București și în stagiunea 1957/1958 juca deja în "Apus de Soare" de Barbu Ștefănescu. Delavrancea.  Între anii 1951 și 1983 a jucat în zeci de filme. A debutat în pelicula "În sat la noi", 1951, apoi a jucat în câte 2 – 4 filme pe an. A avut roluri importante în cele mai mari filme românești din epocă: "Burebista", 1980, "Iancu Jianu zapciul" și "Iancu Jianu haiducul", ”Răpirea fecioarelor” și ”Răzbunarea haiducilor”; "Cantemir”, ”Ștefan cel Mare”, ”Frații Jderi” și multe altele.

În memoria cinefililor rămîne rolul pandurului Tudor Vladimirescu, film realizat în 1962, primul mare film istoric din cinematografia românească. L-ați mai văzut și în ”Cu mâinile curate”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, ”Ciprian Porumbescu” (1972).

Familia lui Emanoil Petruț

În 1960, Emanoil Petruț se căsătorea cu fiica celebrului estetician și filozof Mihai Ralea.


    Emanoil Petruș a fost căsătorit cu Catinca Ralea, una din cele mai importante voci de radioFoto: romaniacultural.ro
Emanoil Petruș a fost căsătorit cu Catinca Ralea, una din cele mai importante voci de radioFoto: romaniacultural.ro

El trecut de 28 de ani, ea, aproape 31. Catinca Ralea a fost unul dintre cei mai încântători și cultivați oameni de radio din România, care primise în familia ei o educație aleasă.

Într-o zi de 19 ianuarie a anului 1981, Catinca se stingea, iar el a urmat-o doi ani mai târziu, la aceeași vârstă amândoi: 51 de ani. Amândoi sunt împreună de ani și ani, în odihnă veșnică, la Cimitirul Bellu.

Emanoil Petruț a fost vocea lui Mihai Viteazul

Unul dintre cele mai importante roluri din cinematografia românească, Mihai Viteazul, a fost interpretat de marele actor Amza Pellea. Vioevodului Întregirii, pe un cal alb, trebuia să rostească “asta-i pohta ce-am pohtit, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!” Însă, Amza Pellea avea o mare problemă de sănătate: un polip crescuse pe corzile lui vocale și-i tranformase vocea în una pițigăiată. Sergiu Nicolaescu s-a văzut nevoit să-i înlocuiască vocea în rolul lui Mihai Viteazul cu glasul lui Emanoil Petruţ.

image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net