Elevii vor la «profesională», dar nu ştiu pe ce locuri se bat

Ultima actualizare:

    Ofertele din fiecare judeţ le puteţi vedea la adresa: http://www.alegetidrumul.edu.ro/oferta-de-invatamant-profesional/2012-2013/
Ofertele din fiecare judeţ le puteţi vedea la adresa: http://www.alegetidrumul.edu.ro/oferta-de-invatamant-profesional/2012-2013/

Elevii sunt complet bulversaţi. Peste mai puţin de două luni încep examenele de admitere în facultăţi şi şcoli profesionale şi ei nu cunosc încă locurile şi specializările la care ar putea să se înscrie.

Haosul din învăţământ continuă. S-au schimbat cinci miniştri în ultimele trei luni! Nici unul dintre ei nu a mai apucat să aprobe în şedinţă de Guvern cifrele de şcolarizare pe acest an, iar, acum, este o întârziere de cel puţin două săptămâni.

Mai rău este pentru cei care ar dori să înveţe o meserie într-o şcoală profesională, pentru care înscrierile au început de o săptămână. După mai mulţi ani, prin noua Lege a Educaţiei, au fost reînfiinţate şcolile profesionale, într-o formă modernă, care ţine cont şi de piaţa de muncă locală.

Concret, firmele din judeţ semnează parteneriate cu aceste şcoli, pentru practica elevilor. Conform estimărilor, în primul an, vor învăţa în acest sistem în jur de 20.000 de elevi, fiind pregătite 473 de şcoli în toată ţara.

Peste 1.550 de firme au fost de acord ca elevii de la viitoarele clase profesionale să facă practică la ei. Sunt din toate domeniile: agricultură, alimentaţie, construcţii, transporturi etc.

Elevii pot opta pentru învăţământul profesional după finalizarea clasei a IX-a, iar şcoala durează doi ani. În primul an, se face 40% teorie şi 60% practică, iar în cel de-al doilea an doar 25% teorie şi 75% practică.

La finalizarea studiilor, elevii vor susţine un examen de certificare profesională care permite angajarea în România sau în UE. De asemenea, ei primesc certificat de absolvire a învăţământului obligatoriu, iar dacă nu doresc să se angajeze după absolvirea şcolii profesionale, pot continua studiile la liceu.

Calendarul admiterii

Etapa I. 7-31 mai 2012. Se poate opta pentru oricare dintre calificările profesionale pentru care există ofertă şi la oricare dintre şcolile care oferă învăţământ profesional.

Etapa a II-a. 11-25 iunie 2012. Se poate alege numai din calificările profesionale şi numai la şcolile unde au rămas locuri neocupate în urma etapei I.

Etapa a III-a. 27-31 august 2012. Se fac opţiuni numai pentru calificările şi numai la şcolile unde au rămas locuri neocupate în urma etapei a II-a.

Documente necesare la înscriere

* cerere tip de înscriere, de la secretariatul şcolii unde se face înscrierea;* copie după certificatul de naştere sau după cartea de identitate;* documente care să ateste situaţia şcolară pentru ultimul an de studiu promovat (foaie matricolă pentru clasa a IX-a sau după caz, certificat absolvire sau certificat de calificare în urma finalizării şcolii de arte şi meserii).

«Bac-ul nu se schimbă»

Funeriu a plecat la sfârşitul lunii februarie, după ce cabinetul Boc şi-a dat demisia. A urmat Cătălin Baba care a „picat” după 78 de zile, o dată cu Guvernul Ungureanu.

simeon stalpnicul png

A fost nominalizată Corina Dumitrescu care, de fapt, nu a apucat să intre în biroul ministerial pentru că c.v.-ul său era plin cu greşeli şi erori. Pentru câteva zile, a funcţionat ca ministru Ioan Mang, acuzat că ar fi plagiat mai multe lucrări. Acesta şi-a dat demisia marţi, iar acum, pentru 45 de zile, va fi interimar Liviu Pop, fost lider de sindicat. Iată ce promite el: Testele naţionale şi Bac-ul nu se schimbă;

 Examenele vor fi supravegheate video;

 Clasa pregătitoare rămâne în vigoare, precum şi calendarul de înscriere.

image
image
image
image
image
image
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net