Elevii vor avea trei săptămâni de vacanţă, la iarnă

Ultima actualizare:

    Anul şcolar 2015 - 2016 are  36 de săptămâni de cursuri, adică 175 de zile lucrătoare
Anul şcolar 2015 - 2016 are 36 de săptămâni de cursuri, adică 175 de zile lucrătoare

Luni (14 septembrie) va suna clopoţelul pentru circa trei milioane de elevi şi preşcolari din ţară. Aceştia vor avea o săptămână de vacanţă de iarnă în plus, dar vor termina şcoala şi cu o săptămână mai târziu în iunie. Asta după ce Ministerul Educaţiei a modificat structura anului şcolar. Click! vă spune ce noutăţi îi aşteaptă pe şcolari.

36 de săptămâni de cursuri

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, anul şcolar 2015 - 2016 are 36 de săptămâni de cursuri,  adică 175 de zile lucrătoare.  Excepţie vor face clasele terminale de liceu pentru care anul şcolar este de 37 de săptămâni, din care durata cursurilor 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului de Bacalaureat. Cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se vor încheia pe 3 iunie 2016. Pentru clasa a VIII-a anul şcolar va avea 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, ultima fiind dedicată Evaluării Naţionale. Cursurile ultimei clase de gimnaziu se vor încheia pe 17 iunie 2016.

Vacanţă de iarnă mai lungă

Printre schimbări se numără creşterea cu o săptămână a vacanţei de iarnă, care acum va fi de trei săptămâni (19 decembrie 2015 – 10 ianuarie 2016). Ca o consecinţă, atât primul semestru, cât şi anul şcolar, se vor încheia cu o săptămână mai târziu. Totodată, vacanţa de vară nu se va termina la 4 septembrie 2016, ci la 11 septembrie 2016.

Cum se vor desfăşura cursurile

Semestrul I are 18 săptămâni de cursuri, iar semestrul al II-lea are 17 şi jumătate. Cursurile primului semestru se vor desfăşura de luni, 14 septembrie, până vineri, 18 decembrie 2015. Apoi urmează trei săptămâni de vacanţă, iar cursurile se vor desfăşura din 11 ianuarie 2016 până pe 5 februarie 2016. Copiii vor fi în vacanţa intersemestrială de sâmbătă, 6 februarie 2016, până duminică, 14 februarie 2016.Semestrul al doilea e structurat astfel: cursuri de luni, 15 februarie 2016, până vineri, 22 aprilie 2016, vacanţa de primăvară de sâmbătă, 23 aprilie 2016, până marţi, 3 mai 2016. Cursurile se vor desfăşura de miercuri, 4 mai 2016, până vineri, 24 iunie 2016. Vacanţa de vară va începe sâmbătă, 25 iunie 2016, şi se va încheia duminică, 11 septembrie 2016. Săptămâna “Şcoala Altfel” va rămâne în aceeaşi perioadă - 18 - 22 aprilie 2016.

Semestrul I

  • 14 septembrie 2015 -  18 decembrie 2015 - cursuri
  • 31 octombrie - 8 noiembrie 2015 - vacanţă pentru copiii de la grădiniţă şi din clasele pregătitoare - a IV-a
  • 19 decembrie 2015 - 10 ianuarie 2016 - vacanţa de iarnă
  • 11 ianuarie 2016 - 5 februarie 2016 - cursuri
  • 6 februarie 2016 -  14 februarie 2016 - vacanţă intersemestrială.

Semestrul al II-lea

  • 15 februarie 2016 -  22 aprilie 2016 -cursuri
  • 23 aprilie 2016 -  3 mai 2016 - vacanţa de primăvară
  • 4 mai 2016 -  24 iunie 2016 - cursuri
  • 25 iunie 2016 - 11 septembrie 2016 - vacanţa de vară.

Fără tatuaje la vedere la şcoală

Click! îţi spune tot ce  trebuie să ştii despre structura  anului şcolar 2015-2016
Click! îţi spune tot ce trebuie să ştii despre structura anului şcolar 2015-2016

Parlamentarii lucrează la un proiect de lege prin care se doreşte înăsprirea disciplinei în şcoli. Potrivit actului normativ, care e aproape finalizat, elevii nu vor mai avea voie să-şi expună tatuajele sau piercingurile în timpul orelor de curs. Altfel, se vor alege cu nota scăzută la purtare, dar şi o amendă de până la 1.000 de lei. Mai mult, se poate ajunge chiar şi la exmatriculare. Alte modificări sunt legate de ora de religie. Cei care vor să participe la această oră, trebuie să depună o cerere la şcoală. La înscrierea de început de an, părinţii trebuie să prezinte o adeverinţă medicală sau un aviz epidemiologic de la medicul de familie.

Vedetele au pregătit ghiozdănelele copiilor

Aida, fetiţa Cristinei  Spătar, va merge la  grădiniţă, iar Albert  intră în clasa zero
Aida, fetiţa Cristinei Spătar, va merge la grădiniţă, iar Albert intră în clasa zero

Cristina Spătar este extrem de emoţionată, fiica ei, Aida, va merge pentru prima dată la grădiniţă, iar fiul, Albert, este la clasa pregătitoare. Ea le-a cumpărat echipament cu personajele preferate din desene animate. Roxana Ciuhulescu şi Anca Serea s-au pregătit cu uniforme pentru şcolarii lor.

Aşteaptă emoţionată să-şi privească odoarele purtând ghiozdănelele în spate. A mai rămas o singură zi până când Cristina Spătar o va însoţi pe Aida (3 ani) la grădiniţă, iar pe Albert (6 ani)  la şcoală pentru că este în clasa pregătitoare. Săptămâna trecută solista le-a făcut analizele şi le-a cumpărat rechizite. “E o experienţă nouă. Fetiţa merge pentru prima dată la grădi şi nu ştiu cum se va descurca, pentru că e lipită de noi, iar Albert este cât de cât obişnuit. Le-am făcut analizele aşa cum se cere, le-am luat hăinuţe şi rechizite. Albert îl preferă pe Spiderman, iar Aida, pe Rapunzel”, ne-a spus Cristina.

Cristina Spătar  a cumpărat rechizite  pentru cei mici
Cristina Spătar a cumpărat rechizite pentru cei mici

Ana Cleopatra, fetiţa Roxanei  Ciuhulescu, va merge pentru  prima dată la şcoală
Ana Cleopatra, fetiţa Roxanei Ciuhulescu, va merge pentru prima dată la şcoală

Ana Cleopatra, fetiţa Roxanei Ciuhulescu, merge pentru prima dată la şcoală. Micuţa e nerăbdătoare, însă părinţii au început să se frământe deja. “Eu şi soţul meu, Mihai, vom fi prezenţi la deschidere. Avem emoţii mari şi cred că-mi vor da lacrimile. Despre Ana pot să spun că e nerăbdătoare şi fericită. I-am cumpărat doar ghiozdan, penar, stilou şi uniformă”, ne-a spus vedeta. 

Copiii Ancăi Serea  sunt deja la şcoală
Copiii Ancăi Serea sunt deja la şcoală

Anca Serea i-a pregătit pe doi dintre cei patru copii ai săi, pentru şcoală.  David este în clasa a şaptea, iar Sara în clasa a doua. “Am făcut cumpărăturile în urmă cu o lună. Am luat de la creioane până la hăinuţe. Abia aşteptăm prima zi de şcoală”, ne-a spus prezentatoarea Prima TV.

Scandal pe noul calendar şcolar

Peste 10.000 de sejururi au fost deja  cumpărate de părinţi ca să-şi ducă  copiii la schi în vacanţa de iarnă
Peste 10.000 de sejururi au fost deja cumpărate de părinţi ca să-şi ducă copiii la schi în vacanţa de iarnă

Modificarea structurii anului şcolar a iscat un întreg scandal. Turoperatorii spun că modificarea pe ultima sută de metri a calendarului afectează întreaga industrie a turismului, cauzând pagube financiare atât agenţiilor, cât şi turiştilor, care au cumpărat deja vacanţe pentru prima săptămână din februarie, când era programată până acum vacanţa de iarnă. Acum, vacanţa a fost mutată în a doua săptămână din februarie. În plus, a mai fost adăugată încă o săptămână la vacanţa din ianuarie.

”Schimbarea structurii anului şcolar se face controlat, după discuţii inclusiv cu reprezentanţii din turism. Nu doar că nu am fost consultaţi, nu a fost făcută o consultare publică, proiectul a fost publicat tacit în Monitorul Oficial, cu patru zile înainte de începerea anului şcolar, punându-ne în faţa unui fapt împlinit”, spune Aurelian Marin, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Aproximativ 10.000 de sejururi au fost deja contractate pentru perioada vacanţei de iarnă, potrivit fostului calendar şcolar. Mai mult, clienţii au achitat pachetele turistice la schi, care sunt nerambursabile, conform contractelor, odată ce au fost achiziţionate la preţuri de early booking. Cu alte cuvinte, nu-şi mai pot lua banii înapoi.

image
image
image
image
image
image
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net