El se încălzeşte cu porumb!

Ultima actualizare:

    Bogdan Costache şi-a făcut o mică afacere împreună cu tatăl şi fratele său
Bogdan Costache şi-a făcut o mică afacere împreună cu tatăl şi fratele său

Un fermier din Găeşti, judeţul Dâmboviţa, a găsit o metodă ingenioasă pentru a-şi încălzi locuinţa. Tânărul pune pe foc porumb amestecat cu peleţi, în condiţiile în care cerealele sunt mult mai ieftine decât lemnele, iar producţia din 2017 a fost peste aşteptări.

Bogdan Costache este un tânăr agricultor din Dâmboviţa. Ani de zile, omul s-a tot gândit cum să facă economie la lemne, care sunt scumpe, şi să protejeze şi pădurea. „Dacă lemnele sunt scumpe, ardem porumb. A fost şi e încă ieftin. Încălzesc în jur de 130 de metri pătraţi. E 600 lei tona de peleţi şi 500 lei tona de porumb, o cantitate pe care o ard o lună şi jumătate lejer. Porumbul îl produc eu şi ies şi mai bine. În 42 de ore consum trei saci de peleţi de 15 kilograme şi trei găleţi de porumb de 15 litri – amestecate. E mai bine. Mai protejăm pădurile!”, face calculele Bogdan Costache.

Cu hambarele pline, tânărul agricultor spune că i-a venit această idee pentru a economisi bani, dar şi pentru a folosi în mod util surplusul de cereale. După ce a muncit un an întreg la câmp, Bogdan Costache se bucură şi iarna de roadele muncii sale. Căldura degajată de centrala termică încălzeşte toată casă, e mai ieftină şi foarte la îndemână. Boabele de porumb, amestecate cu peleţi, alimentează centrala din casă la fel de bine ca şi lemnele. Diferenţa însă se vede în portofel. 


    Dâmboviţeanul spune că  în 42 de ore consumă 3 saci de peleţi şi 3 găleţi de porumb
Dâmboviţeanul spune că în 42 de ore consumă 3 saci de peleţi şi 3 găleţi de porumb

“Ideea porumbului pe foc a venit de la un prieten, şi el fermier care face asta de ani buni. Se ştie că porumbul are putere calorică mai mare decât lemnul sau cărbunele, undeva la 4.000-6.000 kilocalorii pe kg de boabe, iar din ce m-am documentat, porumbul este neutru în producerea de dioxid de carbon pentru că nu conţine sulf, deci e mai bun decât lemnul sau cărbunele”, explică Bogdan Costache, citat de adevarul.ro. 

simeon stalpnicul png

Combustibil pentru centrală are din belşug. În 2017, fermierii au fost răsfăţaţi: recolta la porumb a depăşit toate aşteptările. Şi în judeţul Dâmboviţa, acasă la Bogdan, au fost roade bogate: a avut o producţie medie de 8.000 kg/ha.“Producţia o vând aproape în întregime pentru a-mi achita leasing-urile la utilaje, opresc doar câteva tone,  maximum 10, pentru consumul în curte, păsări şi animale şi mai nou pentru centrală”, spune tânărul.

Afacere de familie cu 230 hectare de teren

Absolvent al unui liceu cu profil agricol, Bogdan Costache, de 31 de ani, a intrat în afacerea de familie în 2009, alături de tatăl şi fratele său mai mic. Spune că de când se ştie familia sa a lucrat pământul, utilajele agricole nu au lipsit din ogradă şi i s-a părut firesc să lucreze cu părinţii săi. “Trebuie să ai asta în sânge, să-ţi placă pământul. Eu de când mă ştiu am tractoare în curte. Terenul pe care îl lucrăm se află în oraşul Gaeşti, judeţul Dâmboviţa, majoritatea în arendă. Lucrez 230 ha cu fratele şi tatăl meu. Avem 4 tractoare, o combină şi diverse utilaje necesare lucrărilor agricole”, spune fermierul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
image png
anul fara vara jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net