El este profesorul care a făcut împrumut la bancă pentru elevii săi nevoiași. I-a dus în excursie

profesor_religie-vasile_postolachi-botosani.jpg

Vasile Postolachi este un profesor de ţară, care predă religia la Rădăuţi Prut, un sat de la capătul României
Vasile Postolachi este un profesor de ţară, care predă religia la Rădăuţi Prut, un sat de la capătul României
FOTO: adevarul.ro

Vasile Postolachi este profesor de Religie care predă într-un sat de la capătul României. El a făcut împrumut la bancă şi a cheltuit toată bursa primită la doctorat pentru a-i duce doi ani la rând în excursii pe copiii săraci din localiate. Respect!

Sunt foarte puțini oameni ca el. Vasile Postolachi este un profesor de ţară, care predă religia la Rădăuţi Prut, un sat de la capătul României. Are 30 de ani şi este doctorand la Facultatea de Teologie.

Profesorul care a făcut împrumut la bancă pentru elevii săi

Deşi se luptă de multe ori cu lipsurile materiale, profesorul Vasile Postolachi de la Rădăuţi Prut şi-a cheltuit bursele, s-a împrumutat la bancă şi a bătut din poartă în poartă după donaţii, doar pentru a-i putea duce pe copiii nevoiaşi în excursii la care nici nu visau vreodată, scrie adevarul.ro.

profesorul_de_religie_vasile_postolachi_alaturi_de_elevii_sai_in_excursie_foto_vasile_postolachi.jpg

profesorul de religie si-a dus elevii in excursie pe banii lui
Profesorul Vasile Postolachi de la Rădăuţi Pruta bătut din poartă în poartă după donaţii, doar pentru a-i putea duce pe copiii nevoiaşi în excursii
FOTO: adevarul.ro

Şi tot nu ajungeau banii pentru cei 50 de elevi şi profesori, mai ales din Basarabia şi Ucraina, care urmau să plece în excursie. „Stăteam şi mă uitam efectiv în gol. Nu ştiam cum să fac în momentele acelea. M-am rugat lui Dumnezeu. Nu a trecut mult timp şi a sunat providenţial decanul Facultăţii de Teologie Catolică din Spania. M-a întrebat ce fac. I-am explicat situaţia. După ce a închis telefonul mi-a trimis 1.300 de euro. A fost ajutorul lui Dumnezeu“, spune Vasile Postolachi, citat de adevarul.ro.

Copiii din Rădăuţi Prut, Basarabia şi câteva sate româneşti din Ucraina au plecat trei zile în judeţele Neamţ, Suceava şi Iaşi vizitând obiective turistice cunoscute. Anul acesta, în primăvară, profesorul de religie i-a mai dus pe copiii de la Rădăuţi Prut într-o nouă excursie în Suceava, Iaşi, Neamţ şi Bistriţa.

Pentru copiii din Rădăuţi Prut a fost o experienţă aparte. „A fost excursia vieţii mele. Nu a mai fost niciodată acolo. Îmi doream mult, citeam la şcoală despre mormântul lui Ştefan cel Mare, despre cetatea Neamţului, despre Palatul Culturii din Iaşi şi îmi pare rău că nu le pot vedea. De multe ori visam să merg în aceste locuri“, spune Daria Teodor, o elevă de clasa a VIII a de la Şcoala Rădăuţi Prut, scrie adevarul.ro.

Nu este singura acţiune umanitară a profesorului de la Rădăuţi Prut. De doi ani face cheta cu părinţii care-şi permit să ofere un ajutor cât de mic şi merge la cele mai nevoiaşe familii din sat şi le oferă alimente sau alte ajutoare. 

Cine este Vasile Postolachi

Vasile Postolachi a absolvit Facultatea de Teologie la Iaşi. A urmat şcoala masterală şi apoi doctoratul. Deşi avea numeroase oportunităţi, Vasile şi-a dorit să ajungă profesor, în satul copilăriei sale, la Rădăuţi Prut, în judeţul Botoşani. Profesorul spune că a simţit că menirea sa era de a lumina copiii din lumea satului. 

”Am simţit asta ca o chemare. Acolo în lumea satului este nevoie mai mult ca oricând de oameni dedicaţi. Eu nu mi-am dorit să plec de acolo, eu mi-am dorit să ajung acolo. Este nevoie de oameni care să lumineze şi să contribuie la dezvoltarea intelectuală şi spirituală a acestor zone“, spune Vasile Postolachi, citat de adevarul.ro.

Aşa a ajuns titular, în 2017 la Şcoala Gimnazială din Rădăuţi Prut. Cum şcoala se află la numai 100 de metri de punctul de frontieră, profesorul de Religie şi-a adus aminte de o dorinţă mai veche, din copilărie. ”Ieşeam adeseori cu vaca la păscut şi stăteam aşa de vorbă, peste apă, cu copiii de peste celălalt mal al Prutului. Pe atunci nu ştiam care este povestea şi istoria acestor locuri, dar mi se părea ciudat că vorbeam cu copiii din altă ţară, în aceeaşi limbă. Apoi, încetul cu încetul, dragostea pentru Basarabia, inspirată şi de bunica mea, şi-a pus amprenta asupra sufletului meu şi odată cu mine a crescut şi dragostea aceasta pentru lumea de dincolo de Prut. Aşa că primul lucru pe care mi l-am dorit ca profesor a fost să trec Prutul“, spune Vasile Postolachi, citat de adevarul.ro.

După ce s-a titularizat la Rădăuţi Prut, în primul an, într-o zi, după ce a ieşit de la ore, s-a urcat în maşină şi a trecut pur şi simplu graniţa. Ajuns în Basarabia şi-a propus să se oprească la prima şcoală întâlnită în cale.

Citește și

Profesor acuzat că pipăie eleve: „Ne întreabă dacă ne spălăm la zonele intime”

Profesoară de matematică, înjunghiată în fața cancelariei la Ploiești. Agresorul, un fost elev

Loading...

Citește și