El e românul care încalţă copiii săraci ai lumii

Ultima actualizare:

Să primeşti prima ta pereche de cizme abia la 6 ani nu poate fi un lucru pe care să-l uiţi uşor. Chiar dacă aceste cizme au fost purtate anterior de fratele tău mai mare. Bucuria de a fi şi tu încălţat corespunzător pentru mediul sărăcăcios în care trăieşti îţi rămâne în suflet pentru totdeauna. Cel puţin aşa s-a întâmplat cu Samuel Bistrian, românul care acum încalţă copiii săraci ai lumii.

Samuel s-a născut în urmă cu 37 de ani, într-o familie săracă şi numeroasă din satul Beneşti, judeţul Arad. Nu va uita niciodată bucuria pe care a trăit-o la 6 ani, când a primit o pereche de cizme care să-l ajute să meargă la şcoală.  Doi ani mai târziu, părinţii lui au decis că e timpul să ofere o viaţă mai bună celor 11 copiii pe care îi au şi astfel au luat calea Americii. Lucrurile s-au aranjat încet, încet în viaţa lor. Samuel a ajuns, printr-o ironie a sorţii, să lucreze ca manager de departament chiar într-o companie din industria fashion. A ştiut că e timpul să ofere ceva înapoi celor rămaşi acasă, în România, dar şi celor care se zbat să supravieţuiască, în alte zone ale lumii. Bucuria de a fi încălţat corespunzător i-a rămas în suflet, cu toate că de la bun început a fost conştient că încălţările nu vor rezolva problema sărăciei în care sunt prinşi unii copii. Dar ele măcar îi vor ajuta să meargă la şcoală şi să primească o educaţie. 

El se ocupă şi de designul cizmelor pe care le donează copiilor
El se ocupă şi de designul cizmelor pe care le donează copiilor

“Chiar şi într-un sat mic, cum e Beneşti, noi eram mult mai săraci decât majoritatea, însă eu nu am ştiut asta niciodată. Am descoperit acest lucru, după ce am revenit în sat, ani mai târziu. Prin urmare, tot ce s-a întâmplat după plecarea din Beneşti a fost un progres pentru noi, în special faptul că am ajuns în America, unde ştii că nu e uşor să ajungi, mai ales din România. Iar o asemenea oportunitate, pentru o familie numeroasă ca a noastră, a însemnat pentru mine o datorie morală să fac ceva. Mai mult decât atât, părinţii mei spuneau mereu că Dumnezeu are un plan pentru familia noastră. Acest lucru m-a făcut să realizez, încă de la o vârstă fragedă, că viaţa mea are un scop. Dar, bineînţeles că nu îţi dai seama care e acest scop decât ani mai târziu”, a povestit Samuel Bistrian într-un documentar care va fi difuzat în toamnă la Kanal D.

A făcut fericiţi copii din Guatemala şi Tanzania
A făcut fericiţi copii din Guatemala şi Tanzania

În cei 9 ani de activitate, compania lui, ROMA BOOTS, a ajuns să doneze cizme în valoare de peste 2 milioane de dolari în 28 de ţări din Europa, Asia, Africa, Australia, America de Nord şi America Centrală. Mesajul lui a fost răspândit peste tot în lume de către marile publicaţii şi televiziuni, din America, de la Oprah Winfrey până la NBC şi CBS. Vedete internaţionale de film şi de televiziune i-au fost alături. 

A revenit şi în satul natal

A ajuns şi în România, în satul natal. “A fost ca un vis. După o călătorie de aproape 24 de ore, în care nu am dormit deloc, am luat trenul din Budapesta către Cluj. Totul părea magic. Nu aveam stare deloc. Stăteam în picioare şi admiram totul: de la frumuseţea rurală, mirosul de primăvară până la cântecul păsărilor. În sfârşit găsisem un loc cu care mă simţeam atât de conectat... Pentru mine a fost o datorie morală să fac ceva pentru cei rămaşi aici. Ştiu cât de importante sunt încălţările potrivite pentru un copil, care trăieşte într-un mediu rural sărac. Sunt conştient că asta nu va rezolva problema sărăciei şi că educaţia e singurul factor care poate face asta. Dar dacă au încălţări, vor putea merge la şcoală. Pe lângă cizme, alocăm 10% din vânzări pentru materialele şcolare din unităţile de învăţământ. Am ajutat astfel şi la construcţia unui Centru de Educaţie, în Guatemala şi, mai recent, în România. E încă un proces în lucru, dar e un punct de start. Suntem încrezători că în următorii 5 ani vom putea vedea mai bine rezultatele acestui proiect educaţional”, a mai povestit Samuel.

Copiii din judeţul Arad au primit cizme colorate
Copiii din judeţul Arad au primit cizme colorate
image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net