El e Mogul, cel mai viril taur din România!

Ultima actualizare:

    Foto: Arhivă (agrointel.ro)
Foto: Arhivă (agrointel.ro)

Știați că avem unul dintre cei mai virili tauri din Europa? Îl cheamă Mogul și face parte din rasa Bălțată de tip Simmental. Super-taurul provine din tată campion mondial și, se pare, că îi calcă pe urme acestuia. Deja, are nenumărați fii și fiice în țară, dar și peste hotare.

Mogul este foarte căutat de specialiștii din zootehnie. S-a dus vestea că exemplarul de 5 ani are gene extraordinar de bune, motiv pentru care materialul lui seminal a ajuns până în Germania, țara din care, de altfel, Mogul a fost adus.

„Îl utilizăm pe Mogul de la vârsta de 1 an și jumătate și, deja este tată de tați, în Germania. De asemenea, fiice de-ale lui Mogul sunt vândute cu 8000 de lei plus TVA, ceea ce înseamnă un preț foarte bun”, ne-a declarat inginerul zootehnist Valer Sician, directorul Semtest-BVN Sângeorgiu de Mureș, compania care îl deține pe super-taurul Mogul.

În ceea ce privește materialul seminal provenit de la Mogul acesta costă 30 de lei doza. „Este un taur care a crescut mult în valoare și va deveni, probabil, unul dintre vârfurile mondiale ale rasei Bălțată de tip Simmental”, a completat ing. Sician.


    Mogul s-a remarcat la Parada taurilor din Mureș, care s-a desfășurat în 7 octombrieFoto: agrointel.ro
Mogul s-a remarcat la Parada taurilor din Mureș, care s-a desfășurat în 7 octombrieFoto: agrointel.ro

Trebuie spus că Mogul este unul dintre fiii taurului Manigo, care la un moment dat a fost vârf al geneticii europene și mondiale. „Din cei 33 de fii ai lui manigo, Mogul se află pe locul doi, în ceea ce privește calitatea”, a adăugat Valer Sician.

Acesta ne-a mai spus că, din punct de vedere al însușirilor de producție de lapte, dar și de reproducere, tânărul taur este în top: „Este o garanție că va ajunge la fel ca tatăl lui, poate chiar mai sus”.

Valer Sician a mai precizat că taurul nu are preț, în acest moment, atât de valoros este, și că a fost botezat „Mogul”, ținându-se cont de faptul că, întotdeauna, trebuie păstrată inițiala tatălui. „Adică, numele trebuie să înceapă cu prima literă din numele tatălui”, a mai spus șeful Semtest-BVN.

Când au fost aduse în România primele vite Simmental

Vitele din rasa Simmental sunt originare din zona râului Simmel, din vestul Elveției, fiind una dintre cele mai vechi rase de vaci din lume. Excelenta capacitate de a se înmulți, de a da lapte și carne, precum și fertilitatea ridicată pe termen lung a vitelor Simmental sunt caracteristici tipice.

În România, primele importuri de tauri Simmental s-au făcut în anul 1860 din Austria și a urmat apoi un import masiv de tauri Simmental din Elveția.

- Greutatea vitelor este de aproximativ 600-800 kg, iar taurii pot cântări o tonă.

- În ciuda dimensiunilor medii, masa corporală este mare.

- Au o capacitate foarte ridicată de a da lapte, producția medie anuală fiind de aproximativ 5.000 de litri.

- Cantitatea de grăsime în lapte este, în medie, de 3,8%/l de lapte.

- Proteinele sunt de 3,4%/l de lapte.

- Sunt foarte prolifice, având o capacitate foarte bună de înmulțire datorită perioadei lungi de fertilitate pe care o au.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
scoala fara elevi jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Mount erebus hg jpg
p 22 Barcelona WC jpg
musetel jpeg
coins 1726618 1280 jpg
Marea Neagra dupa furtuna sursa foto A I  2 jpeg
nasa china spatiu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net