El cultivă plante carnivore şi «banana nordului»

Ultima actualizare:

    Nea Puiu îşi prezintă mândru planta carnivoră
Nea Puiu îşi prezintă mândru planta carnivoră

Iubeşte plantele la nebunie! Un pensionar, fost strungar la uzina de armament Mija, creşte flori încă din copilărie. Nea Puiu se laudă acum cu sute de plante exotice, originare din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii şi pe care le aclimatizează la el în curte. Printre ele, fructul regilor, banana nordului, kiwi fără puf sau plante carnivore.

Nea Puiu, aşa cum îi place să i se spună, are 65 de ani. “Pasiunea pentru plante o am de mic, de la 6 ani. Vindeam garofiţe turceşti la şcoală, în Ploieşti. Un domn mai în vârstă a venit la mine şi m-a întrebat cât cer pe garoafe. I-am spus să îmi dea cât vrea, pentru că trebuie să plec. Atunci mi-a cumpărat toate florile şi mi-a dat un porc”, îşi aminteşte, amuzat, bărbatul. De atunci, nea Puiu se ocupă de plante care pot fi crescute atât în casă, cât şi în grădină, pe care le vinde sau le oferă prietenilor. 

În gospodăria lui din Dărmăneşti (Dâmboviţa) găsim şi o plantă carnivoră. Aceasta se hrăneşte cu insecte şi este foarte otrăvitoare, scrie adevarul.ro. Floarea rezistă o zi, maximum două, iar insectele înghiţite hrănesc tulpina şi rădăcina plantei. Pensionarul şi-a amenajat şi o seră pentru aceste plante, la care nu are nimeni acces. Spune că nu a făcut niciodată un calcul al investiţiei în ceea ce priveşte procurarea plantelor. Printre cele mai exotice plante crescute de nea Puiu se numără şi Aristolochia grandiflora – plantă carnivoră. De asemenea, gospodarul se laudă cu Diospyros kaki - fructul zeilor, Asiminia Triloba - banana nordului (fructele au gust de banană, dar arată ca nişte pere) sau kiwi fără puf, toate având un gust aparte.

În fiecare dimineaţă, el bea ceai din plante. “Fac combinaţii în fiecare zi. Savurez aromele. Stevia rebaudiana bertoni, care este de 200 de ori mai dulce decât zahărul, este foarte bună. O folosesc foarte mult. N-am băut tărie mai deloc la viaţa mea”.   


    Aşa arată banana nordului
Aşa arată banana nordului

Bărbatul mărturiseşte că tot ce ştie acum a fost obţinut prin muncă şi răbdare. “Sunt ani de învăţare. Fac polenizări şi încrucişări. Când eram la Şcoala Profesională, mă duceam la grădina botanică. Mă întreba directorul ce fac acolo şi, din vorbă-n vorbă, m-a luat la întrebări. L-am impresionat şi am rămas prieteni”, îşi aduce aminte iubitorul de plante.   

Nea Puiu crede că piesa sa de rezistenţă este o plantă spectaculoasă, despre care se spune că ar putea să ajute în tratamentul contra cancerului. Aceasta se numeşte Coix lachryma-jobi sau “Lacrimile lui Iov”. În Asia de Sud-Est, seminţele sunt consumate pentru înfrumuseţarea tenului.

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net